Χοιρινό πλούσιο σε Ω3 ρίχνει στην αγορά η Φάρμα Μπουχλαριώτη

Ένα διαφορετικό προϊόν, ένα χοιρινό κρέας με υψηλή περιεκτικότητα σε Ω3 λιπαρά είναι έτοιμη να ρίξει στην ελληνική αγορά, διεκδικώντας ταυτόχρονα την… ευρωπαϊκή αποκλειστικότητα, η φάρμα των αδελφών Μπουχλαριώτη στη Λάρισα.
Το θρεπτικό αυτό προϊόν είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας που είχαν αρχικά οι δύο παραγωγοί με καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Θεσσαλίας, της εταιρείας Polyhealth και εν συνεχεία με Λαρισαίο επιχειρηματία, ο οποίος τους έπεισε να συστήσουν από κοινού μια εταιρεία που θα αναλάβει τη διανομή του μοναδικού αυτού νωπού χοιρινού κρέατος στην ελληνική αγορά.
Η αρμονική αυτή συνεργασία των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και το όραμα των τοπικών παραγωγών να ξεφύγουν από τη συνήθη παραγωγική διαδικασία, έφερε αυτή την καινοτομία, που μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες στην ζωική παραγωγή και σε ανθρώπους που επενδύουν στην ποιότητα του προϊόντος.
O ρόλος του σιτηρέσιου
Εμπνευστής της επιχείρησης ήταν ο Αχιλλέας Μπουχλαριώτης, ο οποίος τη δεκαετία του 1970 ίδρυσε την πρώτη χοιροτροφική της μονάδα. Η σύγχρονη φάρμα των δύο υιών του, Δημήτρη και Βαγγέλη, λειτουργεί από το 2000 στον Άγιο Γεώργιο του Νομού Λαρίσης, με 250 χοιρομητέρες, οι οποίες γεννούν 7.500 γουρούνια, τα οποία με τη σειρά τους παράγουν το καθένα 70 κιλά κρέας ετησίως. Μέχρι πέρυσι, τα αδέλφια Μπουχλαριώτη έδιναν το κρέας τους σε ιδιώτη στην Καρδίτσα. Στα τέλη του 2016, ωστόσο, απέκτησαν το δικό τους ψυγείο και αποφάσισαν να προχωρήσουν στην καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, αφού πρώτα επένδυσαν πολλά στον εκσυγχρονισμό των συνθηκών εκτροφής των ζώων τους.
Με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, δημιούργησαν μια πρότυπη μονάδα παρασκευής χοιρινού κρέατος. Ξεκίνησαν να προωθούν το προϊόν τους σε σούπερ μάρκετ της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε κρεοπώλη της Λάρισας. Ωστόσο, δεν επαναπαύθηκαν εκεί. Σε συνεργασία με τον καθηγητή του ΤΕΙ Λάρισας και μέτοχο της εταιρίας Polyhealth (που εδρεύει στη Γιάννουλη Λάρισας και ειδικεύεται στην παραγωγή φυτικών προϊόντων υψηλής βιοδραστικής αξίας), Κώστα Πετρωτό, και τον καθηγητή Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βασίλη Παπατσίρο, κατάφεραν να παρασκευάσουν ένα διαφορετικό προϊόν, το οποίο, όπως υποστηρίζουν δεν υπάρχει στην παγκόσμια αγορά. Ο κ. Παπατσίρος κατάφερε να δημιουργήσει ένα σιτηρέσιο πλούσιο σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, αναφορικά με τη γεύση και το άρωμα του χοιρινού κρέατος, το οποίο θυμίζει κάτι από φιλέτο γάλακτος ενός μοσχαριού.
Το φθινόπωρο το ντεμπούτο στην αγορά
Μετά τον κ. Παπατσίρο, τη σκυτάλη ανέλαβε ο κ. Πετρωτός, ο οποίος, με τις βιοδραστικές ουσίες που πρόσθεσε, βασισμένες σε φυσικά πρόσθετα (πολυφαινόλη ελιάς, η οποία προέρχεται από το φρούτο της ελιάς και μεντολίβα) κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τα λιπαρά οξέα του κρέατος, ξεπερνώντας σε θρεπτικές ουσίες και κάποια ψάρια.
Η διατροφική αξία του χοιρινού επιβεβαιώνεται από πιστοποιημένο εργαστήριο της Θεσσαλονίκης, το οποίο αποδεικνύει επίσημα τα παραπάνω συμπεράσματα. Με αργά και σταθερά βήματα, οι Αφοι Μπουχλαριώτη προγραμματίζουν να διαθέσουν το προϊόν τους μέχρι το φθινόπωρο στην αγορά, ενώ έχουν συμφωνήσει ήδη για τη συσκευασία του κρέατος με ιδιώτη.