Χοντραίνει το παιχνίδι στη φέτα, τι δηλώνουν ΕΛΓΟ και Διεπαγγελματική

Ραγδαίες εξελίξεις σε πολλά επίπεδα αναμένονται μετά την εξέλιξη της προηγούμενης εβδομάδας, με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ για μόνιμη άρση της πιστοποίησης παραγωγής φέτας που επέβαλε ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στη θεσσαλική τυροκομική επιχείρηση LA FARM. Μετά τη γνωστοποίηση της κύρωσης, η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι η πολιτεία αποφάσισε ερήμην της να εφαρμόσει την εσχάτη των ποινών, ενώ σε επικοινωνία μας με νομικό εκπρόσωπο της εταιρείας, μας γνωστοποιήθηκε ότι αναμένεται απόφαση για ακύρωση του μόνιμου της ποινής.

Έξωση από την ΑΒ ΒΑΣΙΛOΠΟΥΛΟΣ σε προϊόντα της La Farm

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ, Παναγιώτης Χατζηνικολάου, δήλωσε στην «ΥΧ» ότι η κύρωση επιβλήθηκε μετά από γνωμοδότηση του Γενικού Χημείου του Κράτους που αναφερόταν σε δείγμα «φέτας» από αγελαδινό γάλα και ποσοστό υγρασίας εκτός προδιαγραφών ΠΟΠ. Χαρακτήρισε μάλιστα την υπόθεση ξεκάθαρη περίπτωση παραπλάνησης των καταναλωτών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι με αμείωτους ρυθμούς, χωρίς να θέλει να γίνει πιο συγκεκριμένος εάν έχει βρεθεί κάποια νέα παράβαση. Πάντως, κύκλοι του κλάδου της τυροκομίας παρουσιάστηκαν στην «ΥΧ» βέβαιοι ότι σύντομα θα έρθει στη δημοσιότητα νέα σοβαρή υπόθεση νοθείας.

Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων και εν μέσω κλίματος αναταραχής στον τυροκομικό κλάδο, απευθυνθήκαμε στον προσωρινό πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, Ιωάννη Βιτάλη.

Ο ίδιος μάς παρέπεμψε σε πρόσφατη δήλωσή του, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Σε μια χώρα που μέχρι προσφάτως για ανάλογα περιστατικά επικρατούσε ο νόμος της σιωπής και της συγκάλυψης, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον υπουργό ΑΑΤ και το επιτελείο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ως ελεγκτικό μηχανισμό, καθώς έκαναν με αποφασιστικότητα και συνέπεια αυτό που έπρεπε, δηλαδή τη δουλειά τους, πράγμα επίσης καθόλου αυτονόητο. Η απόφαση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για οριστική ανάκληση και αφαίρεση της πιστοποίησης για παραγωγή “Φέτα ΠΟΠ” στη γαλακτοβιομηχανία LA FARM είναι πρωτόγνωρη και δίνει το στίγμα για την εξυγίανση του κλάδου».

Σε ερώτηση της «ΥΧ» αν θα τεθεί εκτός Διεπαγγελματικής η LA FARM, ο ίδιος απάντησε ότι η ΕΔΟΦ αναμένει να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Ερωτώμενος, τέλος, τι θα ισχύσει αναφορικά με τη συμμετοχή της ΟΜΗΡΟΣ στην ΕΔΟΦ, ο κ. Βιτάλης μας απάντησε ότι «η εν λόγω επιχείρηση δικαιούται να συμμετέχει στη Διεπαγγελματική».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021