Η χώρα ωριμάζει (;)

Γράφει ο Νίκος Λάππας

ΥΥπάρχουν δύο πράγματα που φαίνεται να έχουν ωριμάσει στη χώρα. Το πρώτο σχετίζεται με την κτηνοτροφία και τη λειτουργία της αγοράς γαλακτοκομικών. Είναι πλέον ευρύτατα αποδεκτό ότι έφθασε η ώρα να αντιμετωπιστεί με δραστικά μέτρα το πρόβλημα της νοθείας. Πρόβλημα, που στην περίπτωση της αιγοπροβατοτροφίας παίρνει τη μορφή των ελληνοποιήσεων στη φέτα. Πρόβλημα, που λίγες μέρες πριν από το Πάσχα και ενώ τα ελληνικά αμνοερίφια είναι περιορισμένα, οι τιμές του κτηνοτρόφου κυμαίνονται κάτω του κόστους. Πρόβλημα, που στην περίπτωση της αγελαδοτροφίας παίρνει τη μορφή του «Greek yogurt», που παρασκευάζεται όμως εκτός Ελλάδας. Για το τελευταίο, είναι ενθαρρυντικό ότι ο Σύνδεσμος των γαλακτοβιομηχανιών ΣΕΒΓΑΠ δηλώνει στην «ΥΧ» ότι όποιος παρανομεί είναι ανεπιθύμητος στις τάξεις του. Έτσι, το πρόβλημα πλέον αναγνωρίζεται και ως πρόβλημα της ίδιας της βιομηχανίας.

Το δεύτερο ζήτημα που φαίνεται να ωριμάζει είναι η ανάληψη σημαντικών δράσεων που μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες στην παραγωγικότητα του πρωτογενούς τομέα.

Η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου, της Θεσσαλίας και του Δημοκρίτειου αλλάζει τα δεδομένα. Αφενός, γιατί συμπληρώνει τη μεγαλύτερη δημόσια υποδομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας. Αφετέρου, γιατί θα ανοίξει τον δρόμο της επιστροφής των γεωτεχνικών στο χωράφι και στον στάβλο, θα μειώσει το κόστος παραγωγής, θα ενισχύσει την ιχνηλασιμότητα, θα εδραιώσει τα προϊόντα στις αγορές, θα προσαρμόσει τη χώρα στις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ.

Γιατί αναφερόμαστε σε τεχνολογίες που προσαρμόζονται πολύ πιο εύκολα σε μικρές χώρες, όπως εξηγεί σε συνέντευξή του στην «ΥΧ» ο πρύτανης του ΓΠΑ. Γιατί, όπως είπε και ο υπουργός που ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία, μια τεχνολογία που δεν γίνεται τεχνολογία των ανθρώπων και δεν ενσωματώνεται στην πραγματική παραγωγή, είναι μία τεχνολογία νεκρή.