Χωρίς αγροτικό πετρέλαιο, με αύξηση αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά ο προϋπολογισμός

Χωρίς εκπλήξεις κατατέθηκε την Τρίτη 21 Νοεμβρίου στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2024, με τις περισσότερες από τις παρεμβάσεις για την ενίσχυση των εισοδημάτων που περιλαμβάνει να έχουν προαναγγελθεί.

Μεταξύ άλλων, αυξάνεται από το επόμενο έτος κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για αγροτικές οικογένειες με παιδιά (όπως και για οικογένειες μισθωτών και συνταξιούχων), με το όφελος να ανέρχεται από 90 έως 220 ευρώ σε ετήσια βάση. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 135 ευρώ. Εξάλλου, αυξάνεται από το 2024 στους εννέα μήνες το επίδομα μητρότητας για τις αγρότισσες  ενώ μειώνεται κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες (κόστος μέτρου 26 εκατ. ευρώ). To συνολικό κόστος των παρεμβάσεων για την ενίσχυση των εισοδημάτων και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Στους φόρους που μειώνονται σε μόνιμη βάση το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει και την κατάργηση της παρακράτησης 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους, κάτι που αφορά πολλούς ετεροεπαγγελματίες με εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα. Η κατάργηση της παρακράτησης -και η αντικατάστασή της από έναν μη ανταποδοτικό πόρο υπέρ ΕΦΚΑ- θα περιλαμβάνεται, όπως και η αντίστοιχη ρύθμιση για τη συνταξιοδότηση όσων έχουν οφειλές στον e-ΕΦΚΑ, στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμα κατατεθεί.

Όπως είχε αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το ypaithros.gr, στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για επιστροφή ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου το 2024 -τη στιγμή που εξακολουθεί να εκκρεμεί η καταβολή της επιστροφής του 2023, έστω κι έχει υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ.

Αναφορικά με το ΦΠΑ, μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής 13% στις μεταφορές, στα γυμναστήρια, σε σχολές χορού, σε κινηματογράφους, σε ζωολογικούς κήπους και σε μια σειρά αγαθών σχετιζόμενων με τη δημόσια υγεία (κόστος μέτρου 305 εκατ. ευρώ) ενώ επεκτείνεται για το πρώτο εξάμηνο του 2024 ο μειωμένος συντελεστές στον καφέ και στα κόμιστρα των ταξί (κόστος 77 εκατ. ευρώ).  Αντίθετα, δεν επεκτείνεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά τα οποία επιστρέφουν στο 24% από το 1/1/2024.

Σε ό,τι αφορά στα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, ο προϋπολογισμός ενσωματώνει πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,9% το 2024 από 2,4% το 2023 και πληθωρισμό στο 2,6% έναντι 4,1% που αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος (σ.σ. που, βέβαια, συνεπάγεται και σε ανάλογη αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών). Το πρωτογενές πλεόνασμα τοποθετείται στο 2,1% ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 1,1% του ΑΕΠ, με τις πρωτογενείς δαπάνες να αυξάνονται 0,4% όταν οι κατευθύνσεις της Κομισιόν προς την Ελλάδα ορίζουν ανώτατο όριο αύξησης κατά 2,6%.

Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν 7,1% κατά το τρέχον έτος και ακόμη περισσότερο κατά 15,1% το 2024, ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί από 11,2% το 2023 σε 10,6% το 2024.

 

Αναλυτικά η Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού(PDF 5,8mb)