Χωρίς ποινές οι δηλώσεις καλλιέργειας για αγρότες με παραχωρήσεις χρήσης ακινήτων δημόσιας γης

Χωρίς ποινές οι δηλώσεις καλλιέργειας για αγρότες με παραχωρήσεις χρήσης ακινήτων δημόσιας γης

Κανένας κίνδυνος επιβολής ποινών δεν ελλοχεύει για τα αγροτεμάχια δημόσιας γης σύμφωνα με ρητή διαβεβαίωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ανακοίνωσε ότι οι παραγωγοί μπορούν να τα δηλώσουν επιδεικνύοντας το τελευταίο παραχωρητήριο, χωρίς να αντιμετωπίσουν κανένα απολύτως εμπόδιο.

Στο θέμα αναφέρθηκε η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Γκαρά στην διαβούλευση του νομοσχεδίου  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διακίνηση  και την εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων. Η κ. Γκαρά ζήτησε να ρυθμιστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν παραγωγοί που καλλιεργούν αγροτεμάχια δημόσιας γης, η εκμίσθωση των οποίων έχει λήξει.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε καθώς ψηφίστηκε η σύσταση του ΔΙΑΓΕΠ (Διαχείριση Ακινήτων, Γαιών, Εξοπλισμών και Προϊόντων) για την αξιοποίηση της δημόσιας παραγωγικής αγροτικής γης και μέχρι την έναρξη λειτουργίας της συγκεκριμένης υπηρεσίας δημιουργείται νομοθετικό κενό γι’ αυτήν την καλλιεργητική περίοδο.

Στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, έπειτα από πρόταση πολλών βουλευτών μεταξύ των οποίων και η κ. Γκαρά, προτάθηκε η συγκεκριμένη τροπολογία που προβλέπει την παράταση της ισχύος των ανωτέρω αποφάσεων παραχώρησης χρήσης ακινήτων για ακόμη  μία καλλιεργητική περίοδο. Σύμφωνα με την ΕΡΑ Ορεστιάδας, με τον τρόπο αυτό δίνεται λύση σε ένα σημαντικό ζήτημα για τον νομό Έβρου καθώς αφορά περίπου 900 αγροτεμάχια, παραχωρημένα σε παραγωγούς και η παράταση της εκμίσθωσής τους τη δεδομένη χρονική στιγμή θεωρείται απαραίτητη.

Η κ. Γκαρά υπογραμμίζει την ανάγκη να ενημερωθούν άμεσα οι παραγωγοί, καθώς με τη λήξη της προθεσμίας των δηλώσεων καλλιέργειας, θα υπήρχε ουσιαστικό πρόβλημα για ένα σημαντικό αριθμό παραγωγών. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ήδη ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας αλλά και ο ΟΠΕΚΕΠΕ με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση και ενημέρωση των παραγωγών.