Χωρίς ρεύμα οι ΤΟΕΒ

Σημαντικά προβλήματα ενόψει και της νέας αρδευτικής περιόδου αντιμετωπίζουν οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) στην Αιτωλοακαρνανία. Η ΔΕΗ έχει κόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα αντλιοστάσια σε όσους ΤΟΕΒ έχουν οφειλές, μεταξύ των οποίων στους Οργανισμούς του Μεσολογγίου, του Λεσινίου, της Κατοχής και της Παραβόλας, με αρνητικές επιπτώσεις για τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, δεν έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα των διοικήσεων των ΤΟΕΒ για αύξηση των δόσεων, αλλά ζητείται 30% προκαταβολή στο σύνολο των χρεών και αποπληρωμή σε 24 δόσεις. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, δεδομένης μάλιστα και της κατάστασης που επικρατεί με το αυξημένο κόστος ενέργειας και λιπασμάτων.

Επιπλέον, καταγγέλλεται πως έχουν εκδοθεί τελικοί λογαριασμοί, συμψηφίζοντας τις εγγυήσεις, που είχαν δοθεί πριν από σχεδόν 30 χρόνια με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οδηγώντας τους ΤΟΕΒ να αναζητήσουν άλλους παρόχους.

Την ίδια ώρα, ο εκλεγμένος αντιπρόσωπος στον ΤΟΕΒ Παραβόλας, Γιώργος Σολτάτος, με ανοιχτή του επιστολή προς κάθε εκλεγμένο της περιφέρειας και της Αιτωλοακαρνανίας, παρουσιάζει μια σειρά από γεγονότα για να καταλήξει σε εκτιμήσεις σχετικά με τη στάση της επιχείρησης και να υπογραμμίσει τις έντονα αρνητικές επιπτώσεις για τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής, ο οποίος πλήττεται από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Αδράνεια

Όπως επισημαίνει ο κ. Σολτάτος, έχει ενημερώσει από τις 22 Ιανουαρίου τους αρμοδίους, χωρίς ωστόσο να τύχει κάποιας προσοχής. Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι η διοίκηση, που αντικαταστάθηκε το 2018 με προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, άφησε χρέη πάνω από 300.000 ευρώ κυρίως στη ΔΕΗ.

Προσθέτει, δε, πως στη διάρκεια της θητείας εκείνης της διοίκησης έδειξε αδράνεια και δεν άσκησε, ως όφειλε, την αναγκαία πίεση για την είσπραξη των οφειλών.