Χωρίς στηρίγματα το ράλι της ζάχαρης, βαρίδι για την αγορά τα αποθέματα  

zaxari saki
-Διαφήμιση-
gaia-sense
Την ώρα που το σήριαλ γύρω από το μέλλον της EBZ συνεχίζεται (σ.σ. η Innovation Brain εξακολουθεί να διαμηνύει ότι ενδιαφέρεται, όμως η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα στα χέρια της δεσμευτική προσφορά…), η παγκόσμια αγορά ζάχαρης δείχνει κάποια σημάδια ζωής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε λιγότερο από έναν μήνα οι χρηματιστηριακές τιμές σημείωσαν άνοδο 30%, φτάνοντας από τα 10,91 δολ./λίμπρα στις 26 Σεπτεμβρίου στα 14,06 δολ./λίμπρα στις 25 Οκτωβρίου. Η συνέχεια, βέβαια, δεν ήταν ανάλογη, καθώς η αποδυνάμωση του βραζιλιάνικου ρεάλ (νόμισμα άμεσα συνδεδεμένο με το συγκεκριμένο προϊόν λόγω της ηγετικής θέσης που κατέχει η Βραζιλία στην αγορά) και αναθεωρημένα στοιχεία για την παγκόσμια παραγωγή είχαν ως αποτέλεσμα να επανέλθουν οι πτωτικές τάσεις.

Το στοιχείο που εξακολουθεί να βαραίνει τόσο την παγκόσμια όσο και την ευρωπαϊκή αγορά ζάχαρης δεν είναι άλλο από τα πολύ υψηλά αποθέματα. Γι’ αυτό, άλλωστε, παρά το γεγονός ότι η φετινή ευρωπαϊκή παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 1,9 εκατ. τόνους από τους 21,1 εκατ. τόνους της σεζόν 2017-2018, η Επιτροπή Γεωργίας της ΕΕ εκτιμά ότι οι τιμές θα παραμείνουν χαμηλά και τη φετινή χρονιά. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Αύγουστο του 2018, η διεθνής τιμή της ζάχαρης είχε υποχωρήσει στα 274 ευρώ/τόνο, που είναι και το χαμηλότερο νούμερο της τελευταίας 11ετίας.

-Διαφήμιση-