Αυτό το άρθρο είναι 10 μηνών

Χρ. Τριαντόπουλος σε «ΥΧ»: «Πώς στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα μετά από φυσικές καταστροφές»

14.08.2023
3' διάβασμα
chr-triantopoulos-se-ych-pos-stirizoume-ton-protogeni-tomea-meta-apo-fysikes-katastrofes-298988

Δηλώσεις στην «ΥΧ» παραχώρησε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος, σχετικά με τις κινήσεις και τις δράσεις στις οποίες έχει προβεί το υπουργείο για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του υφυπουργού: «Την εποχή της κλιματικής κρίσης, η πατρίδα μας, όντας στον πυρήνα των περιοχών που επηρεάζονται περισσότερο από τις νέες, δυσμενείς συνθήκες, πιέζεται από πυρκαγιές, ορισμένες μεγάλες και δύσκολες. Σε αυτό το πλαίσιο, και για τις πυρκαγιές που έπληξαν την πατρίδα μας τον Ιούλιο του 2023, έχει ενεργοποιηθεί –από την πρώτη στιγμή– το πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, όπως έχει διαμορφωθεί από τα προηγούμενα χρόνια, για τη στήριξη τόσο των κτηνοτροφικών, όσο και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Έτσι, στηρίζεται ο πρωτογενής τομέας των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές με υπερπολλαπλάσιους πόρους, αλλά και σε υποπολλαπλάσιους χρόνους από ό,τι ισχύει στο πλαίσιο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

gaia-sense

Ειδικότερα, έχοντας τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, σε συνεργασία με τα στελέχη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ από την πρώτη στιγμή στο πεδίο, δρομολογούνται:

Α) Η αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ.

Β) Η επιχορήγηση έναντι της εκτιμηθείσας ζημιάς στις κτηνοτροφικές μονάδες από την Κρατική Αρωγή (σε συνεργασία με την περιφέρεια και τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ), περιλαμβάνοντας τις πρόχειρες εγκαταστάσεις, τα μέσα παραγωγής, τα εμπορεύματα, τις πρώτες ύλες, τα μηχανήματα και ό,τι άλλο σχετικό.

Γ) Η επιχορήγηση έναντι της εκτιμηθείσας ζημιάς στο φυτικό κεφάλαιο σε μία σειρά από καλλιέργειες, όπως τα πολυετή δέντρα και άλλα σχετικά, μέσα από το σχήμα της κρατικής αρωγής σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ.

Δ) Η επιχορήγηση έναντι της εκτιμηθείσας ζημιάς στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις από την Κρατική Αρωγή (σε συνεργασία με την περιφέρεια και τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ), περιλαμβάνοντας τα μέσα παραγωγής, τα εμπορεύματα, τις πρώτες ύλες, τα μηχανήματα και ό,τι άλλο σχετικό.

Παράλληλα, οι κτηνοτροφικές μονάδες έχουν ενταχθεί, μαζί με τις άλλες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της πρώτης αρωγής, που παρέχεται μέσα από την πλατφόρμα arogi.gov.gr, η οποία και έχει ανοίξει για τους δικαιούχους.

Ουσιαστικά, λοιπόν, η Κρατική Αρωγή, όπως διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων, έρχεται να καλύψει τα δομικά κενά κανονισμών προηγούμενων ετών και να απαντήσει στις ανάγκες που δημιουργούνται και στον πρωτογενή τομέα μετά από μία φυσική καταστροφή.

Πρόκειται για ένα πλαίσιο που βρίσκεται σε φάση συνεχούς εξέλιξης και βελτίωσης, με νέες μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται, ώστε κάθε βήμα να γίνεται πιο γρήγορο και πιο ουσιαστικό ως προς τις ανάγκες που δημιουργούνται για να είναι το κράτος δίπλα στον πολίτη. Να είναι δίπλα και στον αγρότη μετά από μία φυσική καταστροφή.

Αυτό αποφάσισε στην τελευταία της συνεδρίαση και η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, συνεχίζοντας την παροχή Κρατικής Αρωγής προς τον πρωτογενή τομέα που πλήττεται από φυσικές καταστροφές, διατηρώντας τα δεδομένα του πλαισίου στήριξης όπως έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα».

ΓΡΑΦΕΙ: