Αυτό το άρθρο είναι 8 μηνών

Χρεοκόπησε και βγήκε σε αναζήτηση αγοραστή ο κορυφαίος παραγωγός ροδάκινου της Καλιφόρνια

07.11.2023
1' διάβασμα
chreokopise-kai-vgike-se-anazitisi-agorasti-o-koryfaios-paragogos-rodakinou-tis-kalifornia-305789

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η Prima Wawona, μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας πυρηνόκαρπων της Καλιφόρνια, επικαλούμενη έναν συνδυασμό αυξημένων κοστολογίων και αντίξοων καιρικών συνθηκών που καθιστούν την υφιστάμενη κεφαλαιακή της διάρθρωση «μη βιώσιμη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στα σχετικά έγγραφα.

Η Prima Wawona, η οποία ελέγχεται από την εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity) Paine Schwartz Partners, κατέθεσε αίτηση ένταξης στο λεγόμενο Κεφάλαιο 11. Πρόκειται για έναν τύπο «προστατευόμενης πτώχευσης» στις ΗΠΑ, ο οποίος επιτρέπει σε μια επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί με προστασία έναντι των πιστωτών της και ταυτόχρονη αναδιάρθρωση/εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων και των χρεών της.

Πρώτος στόχος είναι η εξεύρεση αγοραστή, μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει ο πτωχευτικός κώδικας. Εφόσον, ωστόσο, αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα επιδιώξει την αναδιάρθρωση των χρεών ή τη ρευστοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων. Σύμφωνα με το Reuters, το χρέος της ανέρχεται σε 679 εκατ. δολάρια, ενώ το 2022 ο τζίρος της ξεπέρασε τα 300 εκατ. δολάρια, με το 60% αυτών να προέρχεται από τις πωλήσεις ροδάκινων. Στα περίπου 73.000 στρέμματα των ιδιοκτητών οπωρώνων της καλλιεργούνται επίσης νεκταρίνια, βερίκοκα και δαμάσκηνα.

Η εταιρεία προέκυψε το 2019 από τη συγχώνευση των Gerawan Farming Inc. και Wawona Packing Company και σήμερα απασχολεί περισσότερους από 8.000 εργαζομένους, τους οποίους δηλώνει ότι επιθυμεί να πληρώνει κανονικά καθ’ όλη τη μεταβατική περίοδο προς το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.