Χρήστος Μπαρλιάς: Ήρθε η ώρα το συνεταιριστικό κίνημα να αποκτήσει το δικό του σύνταγμα

Το συνεταιριστικό επιχειρείν σε τέλμα

H φράση πρωτακούστηκε σε μια συζήτηση μεταξύ του Στρατηγού Μακρυγιάννη, του Στρατηγού Καλλέργη και του Κώστα Αντύπα, νεοφερμένου τότε στην Αθήνα από την Ευρώπη. Συζητούσαν για το Σύνταγμα, που επρόκειτο να ζητήσουν να παραχωρήσει ο Όθωνας. Ο Αντύπας δεν συμφώνησε με το αίτημα και πρότεινε να αναβάλλουν τη συζήτηση, γιατί οι πολίτες δεν ήταν ακόμη ώριμοι για να δεχτούν και να τηρήσουν Σύνταγμα. Τότε ο Μακρυγιάννης, ερεθισμένος, έκανε το δηκτικό σχόλιο «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Έκφραση που έγινε παροιμιώδης και αφορά σε όποιον παραβλέπει ή υποβαθμίζει ώριμα αιτήματα, τα οποία όμως προκαλούν αντιδράσεις.

Οι παραβλέψεις και η υποβάθμιση δημιούργησαν τις στρεβλώσεις, που οδήγησαν στη σημερινή καθολική απαξίωση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Απαξίωση που οδήγησε αγρότες και συνεταιρισμούς να της γυρίσουν σταδιακά την πλάτη. Οδήγησε επίσης σε κρίση στην ηγεσία και στο Διοικητικό Συμβούλιό της. Οι πρώτες παραιτήσεις από το ΔΣ έφεραν ρωγμές στο όλο οικοδόμημα. Οι πρωτεργάτες, ο Χρήστος, ο Παναγιώτης, ο Νίκος, ο δεύτερος Χρήστος, ο τρίτος Χρήστος δέχτηκαν σφοδρές επιθέσεις, με στόχο να δυσφημηστούν και να λυγίσουν, για να διατηρηθεί το φθαρμένο καθεστώς. Πράγμα που φυσικά δεν έγινε. Για να έρθουν οι μαζικές παραιτήσεις από το ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, που ήταν και η ταφόπλακα του καθεστώτος.

Σε αυτή την πορεία, κάποιοι έδιναν μάχες, και κάποιοι, τα λεγόμενα «ξεφτέρια», πέντε στον αριθμό (δεν ήταν και λίγα), ετοίμαζαν κουστούμια για να γίνουν πρόεδροι της παλαιάς ΠΑΣΕΓΕΣ και μετά από λίγο καιρό της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ. Διόριζαν, μέχρι πριν λίγες μέρες, συνεταιριστές σε επιτροπές του Κοινοβουλίου, σε ευρωπαϊκές επιτροπές κ.ά., λες και είχαν τη θεσμική ιδιότητα να το κάνουν. Εκείνη την παλαιά εποχή (πριν 4-5 μήνες), άλλοι ρίσκαραν και στέκονταν στην πρώτη γραμμή, και άλλοι κάνανε συνεδριάσεις των αγροτικών τμημάτων των κομμάτων τους, για να υποστηρίξουν το καθεστώς. Όλοι βεβαίως δεν είχαν τις ίδιες σκοπιμότητες. Καθείς και τους στόχους του… Αυτό φαίνεται σήμερα καθαρά, από τη στάση τους.

Χρήστος Μπαρλιάς: Ήρθε η ώρα το συνεταιριστικό κίνημα να αποκτήσει το δικό του σύνταγμα

Οι ηγετίσκοι που ήθελαν να υπηρετήσουν παρωχημένες απόψεις και ρόλους εξουσίας, έχασαν από τη δυναμική που πηγάζει από τους αγρότες, τους συνεταιρισμούς και την ψήφο εμπιστοσύνης στον Νέο Φορέα. Δεν είχαν, όμως, την τόλμη του Γ. Αρσένη, να πουν το «Γιώργο χάσαμε».

Τροποποίησαν το σενάριο του παραμυθιού. Έθεσαν δύο στόχους και τους ανακοίνωσαν στη συνάντηση της προηγούμενης Τετάρτης:

  •  Όχι εκλογή Προέδρου από τη συνέλευση των αντιπροσώπων, αλλά από το Διοικητικό Συμβούλιο (αλήθεια γιατί να μην εκλεγεί από τους πολλούς, αλλά από τους λίγους;)
  • Όχι στα ειδικά μέλη του νέου φορέα, κ.ά.

Στην απαξιωμένη ΠΑΣΕΓΕΣ, έτσι είχαν τα πράγματα. Ο πρόεδρος εκλεγόταν από το Διοικητικό Συμβούλιο και δεν υπήρχαν ειδικά μέλη. Άρα, αν γίνει και τώρα το ίδιο, όλα καλά. Κάτω το σχήμα της αλλαγής, ζήτω το σχήμα της απαξίωσης!

Εκεί εμφανίστηκε ένα νέο ταλέντο, ο Πρόδρομος Καλαϊτζής, υπάλληλος στις οργανώσεις Copa και Cogeca, που αποχωρεί τους επόμενους μήνες, για να αναλύσει τις διαφορές συνεταιριστικών και εταιρειών του εμπορικού δικαίου. Τι δεν γνωρίζει το νέο ταλέντο; Ότι ο Νέος Φορέας σχεδιάζεται με βάση τις καλές πρακτικές του νέου ευρωπαϊκού τοπίου. Προφανώς και δεν υπάρχει γενικός κανόνας, αλλά ούτε και υφίστανται «άριες» λογικές στη δυνατότητα συμμετοχής σε αυτές τις οργανώσεις. Σε κάθε περίπτωση, στόχος και ζητούμενο είναι η σύνθεση των δυνάμεων για την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση των συνεταιρισμένων αγροτών, εντός και εκτός συνόρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Τo Συμβούλιο Γεωργίας και Τροφίμων της Δανίας (Danish Agriculture and Food Council-DAFC) εκπροσωπεί τον πρωτογενή τομέα και τη βιομηχανία τροφίμων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, του εμπορίου και των συνδικαλιστικών και επαγγελματικών ενώσεων και οργανώσεων αγροτών.

H φιλοσοφία του φορέα είναι η συλλογική εκπροσώπηση του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας και όχι μόνο: Μέλη του είναι επαγγελματικοί, συνδικαλιστικοί, τοπικοί και τομεακοί φορείς του πρωτογενούς τομέα, συνεταιρισμοί, επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (π.χ. εξαγωγικές και ασφαλιστικές εταιρείες, σφαγεία κ.λπ.), αλλά και πιστωτικά ιδρύματα, τράπεζες κ.λπ. Να τονιστεί ότι σε επίπεδο εκπροσώπησης στην ΕΕ, το DAFC είναι μέλος της Cogeca και έχει σήμερα την Προεδρία της Copa. Αυτά τα ολίγα, για να σταματήσει η παραπληροφόρηση.

Οι θέσεις μας έχουν καταγραφεί και έχει γίνει διαβούλευση με αγρότες-συνεταιριστές. Τονίζουμε ότι η ρεαλιστική προάσπιση των συνεταιριστικών συμφερόντων στη σημερινή εποχή περνάει μέσα από την επιχειρηματικότητα που μπορεί να εγγυηθεί αύξηση αγροτικού εισοδήματος. Όποιοι αντιτίθενται στη συμμετοχή στον νέο φορέα, εκείνων των υγιών δυνάμεων, με ισχυρό συνεταιριστικό και επιχειρηματικό πρόσημο, που μπορούν να ενδυναμώσουν την συνεταιριστική παρουσία στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να συνεισφέρουν τεχνογνωσία στήριξης στον σημερινό αγρότη, ο οποίος απαιτείται να κατέχει πληθώρα δεξιοτήτων, είναι αυτονόητο ότι δεν υπηρετούν τους σκοπούς του Νέου Φορέα, αλλά κυρίως επιδιώκουν προσωπικές ανελίξεις. Εξ ου και τους βολεύει το «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Μόνο που έχουν μείνει πολύ πίσω. Γιατί, και στον αγροτικό χώρο, έφτασε η ώρα του συνεταιριστικού συντάγματος…