Χρονιά του αμυγδάλου και του κελυφωτού φιστικιού η φετινή

Οι καλλιέργειες των ακρόδρυων κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στον δύσκολο χειμώνα, με τη συλλογή να ξεκινά από τα μέσα Αυγούστου. Φυσικά, στο κάδρο του «ξεσκέπαστου εργοστασίου», έτσι όπως το αναφέρουν οι αγρότες, δεν παραλείπουν τα έκτακτα και καιρικά φαινόμενα που αλλάζουν τα δεδομένα της παραγωγής.

Οι τελευταίες χαλαζοπτώσεις, και οι βροχοπτώσεις που ακολούθησαν, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα, στις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η γενική όμως εικόνα για τα ακρόδρυα είναι θετική και προμηνύεται παραγωγή πολύ καλύτερη από την περσινή. Ο Στέργιος Νάνος, γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας, κάνει λόγο για μια καλή χρονιά, με μεγάλες αποδόσεις.

«Αν εξαιρέσουμε τρία χωριά που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από την τελευταία χαλαζόπτωση, η υπόλοιπη περιοχή δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα». Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών αμυγδάλων και καρυδιών, είπε ότι πέρυσι μεσοσταθμικά κινήθηκαν στα 3,10 ευρώ τα αμύγδαλα και στα 4 ευρώ τα καρύδια, ανάλογα με την ποιότητα.

Πολλαπλάσια η παραγωγή αμυγδάλου για τη χώρα

Για ικανοποιητικές ποσότητες έκανε λόγο και ο Νίκος Νταλίπης, αμυγδαλοπαραγωγός από τη Φαρμάκη Ελασσόνας. Ο ίδιος δήλωσε ότι ο καρπός έχει πάρει το τελικό σχήμα και αρχίζει το ενδοσπέρμιο να γεμίζει. «Αν μας βοηθήσουν περισσότερο οι καιρικές συνθήκες και έχουμε τις ανάλογες ποσότητες νερού για άρδευση, πιστεύω ότι η χρονιά θα είναι ακόμα καλύτερη». Αναφερόμενος στις αποδόσεις, είπε ότι ένα δέντρο σε πλήρες παραγωγικό στάδιο μπορεί να αποδώσει από 7 έως 8 κιλά καρπό, ανάλογα με την περιποίηση και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Την εκτίμηση αυτή σχολίασε ο Κώστας Λαναράς, παραγωγός και μεταποιητής αμυγδάλου από τη Λάρισα. «Δεν υπάρχουν προσβολές από έντομα και ασθένειες και όλα δείχνουν ότι η παραγωγή θα είναι καλή τόσο σε ποιότητα, όσο και σε ποσότητα». Εκείνο όμως που τον προβληματίζει ιδιαίτερα είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα, αλλά και οι εξελίξεις στον τομέα των εισαγωγών από τρίτες χώρες.

Υποστηρίζει ότι θα πρέπει να γίνει μία καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών για τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού αμυγδάλου όπως επίσης και του τρόπου παραγωγής. «Με πολλούς παραγωγούς, καθώς και με ομάδες προσπαθούμε από κοινού να παράγουμε προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης με πιστοποιητικό ποιότητας. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα που παράγουμε», καταλήγει ο κ. Λαναράς.

Ελαφρώς λιγότερα τα καρύδια φέτος

Σε σύγκριση με το κελυφωτό φιστίκι και το αμύγδαλο, η καρυδιά δείχνει να παρουσιάζει προβλήματα λόγω της εναλλαγής των θερμοκρασιών και κυρίως στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας.

Όπως μας ενημερώνει ο Θανάσης Γκουγκούλης, παραγωγός καρυδιού από την Ελασσόνα, «τα δέντρα παρουσιάζουν μια μικρή μείωση σε σύγκριση με πέρυσι, η οποία εξαρτάται από τον παγετό και τις θερμοκρασίες της σεζόν». Επίσης, ο ίδιος αναφέρει και τις απαιτήσεις των δέντρων σε νερό.

«Οι βροχές αυτές δεν έλυσαν κάποιο πρόβλημα, ίσα-ίσα επιδείνωσαν περισσότερο τις μυκητολογικές προσβολές. Ήδη, έχουμε θέσει σε λειτουργία τα αντλητικά μηχανήματα, ώστε να καλύψουμε τις απαιτήσεις των δέντρων της καρυδιάς σε νερό», καταλήγει.

Εξαιρετική η χρονιά για το κελυφωτό φιστίκι

Για μία άριστη εικόνα των δέντρων φιστικιάς, αλλά και των καρπών, κάνουν λόγο οι παραγωγοί. Εκτιμούν επίσης ότι δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στον τομέα της φυτοπροστασίας. «Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την παρουσία της πρώιμης ψύλλας που εμφανίστηκε στα δέντρα και η μέχρι τώρα εικόνα που έχουμε, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, είναι κατά πολύ καλύτερη», αναφέρει ο Βασίλης Ζυγομήτρος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Μώλου Φθιώτιδας.

Ο ίδιος εκτιμά ότι «φέτος η χρονιά θα είναι παραγωγική, αλλά και οι καρποί δείχνουν να είναι ποιοτικά καλύτεροι». Εκείνο όμως που τον ανησυχεί ιδιαίτερα είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής, το οποίο επηρεάζει σημαντικά το εισόδημα των φιστικοπαραγωγών. «Μπορεί το 50% της μείωσης στο φορολογητέο εισόδημά μας να είναι ένα θετικό μέτρο, όμως όλα θα εξαρτηθούν από το τελικό αποτέλεσμα».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, είπε ότι «οι ποσότητες που έχουμε ως χώρα δεν είναι αυτές που ρυθμίζουν και τις αγορές, όλα θα εξαρτηθούν από την παραγωγή της Αμερικής, του Ιράκ και της Τουρκίας. Εμείς, από την πλευρά μας προσπαθούμε να ενισχύσουμε την ποιότητα στο παραγόμενο προϊόν και παράλληλα να εφαρμόσουμε όσο μπορούμε περισσότερο πρακτικές ενίσχυσης της ταυτότητάς μας στον τομέα της εμπορίας του προϊόντος μας», καταλήγει ο κ. Ζυγομήτρος.

Για μεγάλη παραγωγή, αλλά και καλή ποιότητα, κάνει λόγο και ο Αχιλλέας Κοτσαμπασούλης, παραγωγός φιστικιού από τη Νέα Λεύκη Λάρισας. Ο ίδιος υπολογίζει ότι η συλλογή θα ξεκινήσει στις 15 με 20 Αυγούστου. Παράλληλα, αξιολογώντας την οικονομική κατάσταση, προβληματίζεται για τις τιμές της νέας περιόδου.

«Πέρυσι πουλήσαμε 7,5 με 8,1 ευρώ το κιλό, όταν ως χώρα φτάσαμε τους 5.000 τόνους περίπου. Αν υπολογίσουμε ότι για την τρέχουσα περίοδο θα ξεπεράσουμε τους 15.000 τόνους, η τιμή που θα διαμορφωθεί στην αγορά σίγουρα δεν θα είναι ίδια με την περσινή», υποστηρίζει.