Χρονιά αποσυμπίεσης το 2019 για τον πελτέ

Mικρή αύξηση στην εισκομιζόμενη πρώτη ύλη και μείωση των διεθνών αποθεμάτων αναμένουν οι βιομηχανίες για τη φετινή χρονιά

Τις πρώτες ενδείξεις ότι το 2019 μπορεί να σηματοδοτήσει την επαναφορά της αγοράς πελτέ σε θετική τροχιά, με αντίστοιχη βελτίωση των τιμών πώλησης του προϊόντος, αποτύπωσε η πρώτη για το έτος σύνοδος της Διεθνούς Μεσογειακής Ένωσης Επιχειρήσεων Bιομηχανικής Ντομάτας (AMITOM), που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Ρώμη.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων προεξοφλούν μια «λελογισμένη» αύξηση των παραδόσεων πρώτης ύλης, η οποία, όπως επισημαίνουν στελέχη του κλάδου, θα επιτρέψει την κάλυψη της ζήτησης δίχως την ίδια στιγμή να «φορτώνει» την αγορά με νέα αποθέματα.

Πιο αναλυτικά, οι βιομηχανίες της ΑΜΙΤΟΜ αναμένουν να απορροφήσουν τη νέα σεζόν 15,98 εκατ. τόνους ντομάτας, ποσότητα που είναι μεν αυξημένη κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, αλλά μόλις 2,8% ή 498.000 τόνους υψηλότερη σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων τριών ετών (15,5 εκατ. τόνοι). Όπως είναι λογικό, το νούμερο αυτό –που αποτελεί μια πρώτη εκτίμηση, καθώς για τις περισσότερες χώρες μεσολαβεί αρκετός χρόνος μέχρι τις φυτεύσεις–  απηχεί και το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις του χώρου έχουν «κατεβάσει ταχύτητα», ιδίως σε σχέση με την τριετία 2015-2017, λόγω της δύσκολης κατάστασης της αγοράς.

Στη διάρκεια της συνάντησης επικαιροποιήθηκαν, επίσης, τα στοιχεία για την προηγούμενη σεζόν. Όπως επισημάνθηκε, οι επιχειρήσεις από τις 16 χώρες που ανήκουν στην Ένωση, επεξεργάστηκαν πέρυσι 13,838 εκατ. τόνους πρώτης ύλης, 2,6 εκατ. τόνους λιγότερους από το 2017, ποσότητες που αντιστοιχούν στο 40% της παγκόσμιας παραγωγής έναντι 42,5% το 2017.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Δ. Νομικός ΑΕ και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Βιομηχανικής Ντομάτας, Δημήτρης Νομικός, «στον βαθμό που επαληθευτούν οι ενδείξεις που έχουμε σε αυτό το πρώιμο στάδιο, μπορούμε να μιλάμε για μια νέα σεζόν με αυξημένη παραγωγή παγκοσμίως έναντι του 2018, αλλά… λογικά αυξημένη. Αυτό είναι θετικό, με την έννοια ότι δεν θα δημιουργηθούν πρόσθετα αποθέματα και, άρα, η αγορά θα κινηθεί πιο ισορροπημένα απ’ ό,τι τα προηγούμενα δύο χρόνια. Με τα στοιχεία, λοιπόν, που έχουμε τώρα στη διάθεσή μας, μπορώ να εκφράσω μια συγκρατημένη αισιοδοξία».

Ο ίδιος, πάντως, πρόσθεσε ότι ακόμη αυτό δεν έχει γίνει φανερό στην αγορά, καθώς οι τιμές spot «είναι μεν υψηλότερες από τα χαμηλά του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, δίχως όμως να έχουν φτάσει σε επίπεδα που θα τα χαρακτηρίζαμε ικανοποιητικά».

Ξεκινούν διαπραγματεύσεις για τις τιμές στην Ιταλία

Συνολικά, οι χώρες της ΕΕ εκτιμάται ότι θα εισφέρουν 9,77 εκατ. τόνους από το σύνολο των 15,95 εκατ. τόνων των χωρών της AMITOM. Ειδικότερα, στην Πορτογαλία αναμένονται τα περσινά επίπεδα των 1,2 εκατ. τόνων, αν και οι εκτάσεις εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένες, δεδομένου ότι οι μεταποιητές αποφεύγουν να αυξήσουν τις τιμές, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τις ποσότητες. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της χώρας μείωσε την περίοδο υπογραφής συμβάσεων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, όπως ισχύει και στην Ισπανία.

Σε 2,9 εκατ. τόνους υπολογίζεται η παραγωγή της Ισπανίας, ενώ για την Ιταλία –όπου οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές ξεκινούν αυτή την περίοδο– η εκτίμηση είναι 4,95 εκατ. τόνοι, με τους 2,55 από αυτούς να προέρχονται από τις βόρειες περιοχές της χώρας.