Με χρυσά γράμματα όνομα παραγωγού και προέλευση στα όσπρια της 3αλφα

Προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν δίνει το μοντέλο συνεργασίας της εταιρείας με τους αγρότες

Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες της 3αλφα είναι η δυνατότητα που δίνει στον καταναλωτή να γνωρίζει από ποιον παραγωγό έχει καλλιεργηθεί το προϊόν που επιλέγει, καθώς και τον τόπο προέλευσής του, και μάλιστα με ειδική χρυσή σήμανση στη συσκευασία.

Κάποιους από αυτούς τους παραγωγούς οσπρίων γνωρίσαμε σε οδοιπορικό που διοργάνωσε η εταιρεία στον Νομό Λάρισας απ’ όπου προέρχεται το 80% της παραγωγής της σε φακές ψιλές, φασόλια μέτρια, ρεβίθια χονδρά, σίτο σκληρό και λαθούρι (φάβα). Η 3αλφα ήταν από τις πρώτες εταιρείες που πήρε το 2009 την πρωτοβουλία να οργανώσει τους παραγωγούς με τους οποίους ήδη συνεργαζόταν σε Ομάδα, τα μέλη της οποίας σήμερα ανέρχονται σε 250 κα προέρχονται από πέντε περιοχές της χώρας, από τον Έβρο και τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Βοιωτία και την Κορινθία.

Σήμερα, η Ομάδα, το λογότυπο της οποίας βρίσκεται πλέον και στις νέες συσκευασίες της 3άλφα, εκτός από τη Λάρισα, καλλιεργεί επίσης όσπρια στην Καβάλα (φασόλια μέτρια και χονδρά), στη Θεσσαλονίκη (φασόλια μέτρια), στην Καστοριά (φασόλια γίγαντες) και στη Φλώρινα (φασόλια γίγαντες). Η Ομάδα της Θεσσαλίας αριθμεί 90 παραγωγούς, οι οποίοι καλλιεργούν συνολικά 9.500 – 10.000 στρέμματα, εκ των οποίων 4.000 στρέμματα με ρεβίθι, 5.000 στρέμματα με φακή και 1.000 στρέμματα με λαθούρι.

Ο παραγωγός, Χρήστος Σούρλας, απόφοιτος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και επίσημος συνεργάτης της εταιρείας στη Θεσσαλία, τον οποίο συναντήσαμε στο Δίλοφο, παρουσίασε τον φιλικό προς το περιβάλλον και με ορθές γεωργικές πρακτικές τρόπο παραγωγής των οσπρίων βάσει του Ιδιωτικού Προτύπου 3αλφα.

«Όλα όσα προβλέπονται στην Πράσινη Συμφωνία για τη μείωση των δραστικών ουσιών, εμείς τα έχουμε υιοθετήσει με τη βοήθεια της 3αλφα πολύ καιρό πριν. Με την εταιρεία έχουμε χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης, καθώς μας στηρίζει διαρκώς, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο με τη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, η οποία καθιστά δύσκολη την προοπτική μιας κερδοφόρας καλλιέργειας. Ανάλογη στήριξη προσδοκούμε και φέτος, μια και το κόστος –ιδιαίτερα στο πετρέλαιο– παραμένει στα ύψη», δήλωσε ο κ. Σούρλας.

Ευνοϊκές οι συνθήκες στη Θεσσαλία

Όπως μας εξήγησε, «η καλλιέργεια των οσπρίων ευνοείται σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλίας λόγω των επικλινών εδαφών και της καλής στράγγισής τους. Επιπλέον, τo ξηρό μικροκλίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας ευνοεί ξηρικές καλλιέργειες, όπως αυτές των οσπρίων». Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, η καλλιέργεια οσπρίων «ωφελεί τους παραγωγούς, αλλά και το έδαφος, καθώς αναπτύσσονται συστατικά που το εμπλουτίζουν, ενισχύοντας μέσω αυτών και άλλες καλλιέργειες σε δεύτερο χρόνο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 3αλφα κατέχει στην Ελλάδα μερίδιο αγοράς 30% στα όσπρια και 10% στο ρύζι, ενώ εξάγει σε 25 χώρες.

Αμοιβαία τα οφέλη
από το Πρότυπο 3αλφα

Σύμφωνα με την εταιρεία, μέσω της εφαρμογής του Ιδιωτικού Προτύπου 3αλφα, ο παραγωγός εξασφαλίζει:

✱ Μείωση των εισροών που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια.

✱ Δημιουργία προστιθέμενης αξίας και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στο παραγόμενο γεωργικό προϊόν λόγω της διαφορετικότητάς του από τα κοινά-συμβατικά προϊόντα.

✱ Διασφάλιση ότι τα προϊόντα είναι ασφαλή για κατανάλωση.

✱ Προστασία της σωματικής υγείας του μέσα από την πραγματοποίηση ειδικών εκπαιδεύσεων που αφορούν την ορθή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και τη χρησιμοποίηση προστατευτικού εξοπλισμού.

Από την πλευρά της, η 3αλφα εξασφαλίζει σε σταθερή βάση γεωργικά προϊόντα με πιστοποιημένη πρώτη ύλη, πλήρως ιχνηλατήσιμα και κωδικοποιημένα παρέχοντας τη δυνατότητα αναγνώρισης του ονόματος του παραγωγού, του αγροτεμαχίου από το οποίο προήλθε, την ημερομηνία συγκομιδής του, αλλά και το σύνολο των καλλιεργητικών φροντίδων που έχει δεχθεί.

Με τον τρόπο αυτόν και μέσω της επίτευξης συγκεκριμένων ποιοτικών προδιαγραφών, δημιουργείται προστιθέμενη αξία και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που εξασφαλίζει ευκολότερη πρόσβαση σε νέες και πιο απαιτητικές αγορές.