Χρυσό βραβείο στο “Zagorin” ως Κορυφαίο εξαγωγικό Προϊόν ΠΟΠ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστός από τα Π.Ο.Π. κόκκινα μήλα με το εμπορικό σήμα “ZAGORIN”, έλαβε «Χρυσό» Βραβείο ως Κορυφαίο Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης – «Top Protected Designation of Origin Product», στη κατηγορία Κορυφαίων Προϊόντων και Υπηρεσιών Εξαγωγής – «ΤOP EXPORT PRODUCTS & SERVICES», στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Greek Exports Forum & Awards 2023.

Για 11η συνεχή χρονιά, η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με την ethosEVENTS, διοργάνωσαν την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 το συνέδριο-θεσμό για τον εξαγωγικό τομέα, το Greek Exports Forum, το οποίο και φέτος πραγματοποιήθηκε μαζί με τα Greek Exports Awards 2023. Η διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα σειράς υπουργείων, φορέων και οργανισμών. Συμμετείχε επίσης πλειάδα διμερών επιμελητηρίων ενώ η εκδήλωση είχε την ευγενική υποστήριξη του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

O Συνεταιρισμός από το 1996 έχει κατοχυρώσει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για τα μήλα (ποικιλίες Starking & Golden Delicious), προερχόμενα από τη Δημοτική Ενότητα Ζαγοράς (Ζαγορά – Πουρί – Μακρυράχη). Είναι τα πρώτα μήλα για τα οποία κατοχυρώθηκε Π.Ο.Π. σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εντάχθηκαν στο καθεστώς ΠΟΠ και ΠΓΕ ταυτόχρονα με άλλα ελληνικά προϊόντα που αποτέλεσαν αυτή τη «πρώτη γενιά». Επίσης διακινεί εμπορικά περίπου το 85% από τα Π.Ο.Π. Φιρίκια Πηλίου, που κατοχύρωσαν το καθεστώς το 2011, με ενέργειες της πρώην Ε.Α.Σ. Πηλίου-Βορείων Σποράδων στις οποίες πρωτοστάτησε η Οργάνωση της Ζαγοράς. Ο Συνεταιρισμός εκτελεί διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα προώθησης Π.Ο.Π. προϊόντων, ενώ συμμετέχει σε δράσεις του ευρωπαϊκού δικτύου Περιφερειών με προϊόντα Π.Ο.Π., μέσω της δικτύωσής του με τη Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το χρυσό βραβείο για τις εξαγωγές Π.Ο.Π. προϊόντων του Συνεταιρισμού είναι αποτέλεσμα της θερμής υποστήριξης του κοινού και παράλληλα της κριτικής επιτροπής που αποτελείται από προβεβλημένα στελέχη της ελληνικής αγοράς. Το γεγονός, αποδεικνύει την αξία κατοχύρωσης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και υποδηλώνει την μεγάλη σημασία που έχουν για την τοπική και την κρατική οικονομία οι εξαγωγές κορυφαίων ευρωπαϊκών προϊόντων σε χώρες εντός της κοινής αγοράς αλλά και εκτός αυτής.

Το βραβείο αποτελεί μία ακόμα δέσμευση του Συνεταιρισμού προς το καταναλωτικό κοινό για την διασφάλιση της υψηλότερης ποιότητας στα μήλα και στα υπόλοιπα προϊόντα που διακινεί. Παράλληλα είναι μία ακόμα δικαίωση για τη συλλογική προσφορά των εκάστοτε διοικήσεων, των μελών αλλά και του προσωπικού του Συνεταιρισμού που καθημερινά προσπαθούν για τη διατήρηση και τη βελτίωση των συνολικών παραγωγικών και εμπορικών δυνατοτήτων της Συνεταιριστικής Οργάνωσης.

Πηγή: ertnews.gr