Κι επίσημα στον έλεγχο του fund Diorama η Damavand – επιβεβαίωση της «ΥΧ»

Ξόφλησε πλήρως τους παραγωγούς για την περυσινή σεζόν η Diorama

Οι χαμηλότερες τιμές φρέναραν στον κάμπο τη βιομηχανική ντομάτα
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Damavand από το fund Diorama ανακοίνωσε επίσημα η Deca Investments, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα ρεπορτάζ που πρώτα δημοσίευσαν η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» και το ypaithros.gr.

Το fund αποκτά την πλειοψηφία της εταιρείας επενδύοντας επιπλέον 8 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου. Υπενθυμίζεται ότι, με ένα μέρος των χρημάτων αυτών πραγματοποιήθηκε και η εξόφληση των παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας για το προϊόν που παρέδωσαν στην εταιρεία την περυσινή σεζόν. Επιπλέον την περασμένη εβδομάδα γνωστοποιήθηκε στους παραγωγούς και το τιμολόγιο της φετινής περιόδου.

Η ανακοίνωση της DECA Investments

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

«H εταιρεία DECA Investments ΑΕΔΟΕΕ, αποκλειστικός διαχειριστής του Diorama Investments Sicar (“Diorama” ή “Fund”), ανακοινώνει την επιπρόσθετη επένδυση του Fund στην εταιρεία Damavand A.E. (“Damavand” ή “Εταιρεία”), ύψους €8 εκατομμυρίων μέσω αυξήσεως κεφαλαίου. Με την αύξηση το Diorama θα αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της Damavand.

Η Damavand είναι μια δυναμική ελληνική επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται στην μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, κυρίως τομάτας και χυμών φρούτων, έναν κλάδο στον οποίο η Ελλάδα έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης και έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό. Η επένδυση θα επιτρέψει στην Damavand να διευρύνει την παραγωγική της βάση, να εκμεταλλευτεί το συγκριτικό πλεονέκτημα που της παρέχει η γεωγραφική της θέση, να αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις και εξαγωγές της και να ενισχύσει περαιτέρω την θέση της στον διεθνή χώρο.

H Διευθύνουσα Σύμβουλος της Damavand κ. Χριστίνα Καραχάλιου δήλωσε: «Οι καιροί επιτάσσουν την ταχύτερη ανάπτυξη της εταιρίας στον κλάδο. Το πελατολόγιό μας αναπτύσσεται εξαιρετικά. Στόχος μας η άμεση ανταπόκριση σε όλες τις προκλήσεις. Αυτή πάντα ήταν η φιλοσοφία μας προς όφελος όλων των ανθρώπων με τους οποίους γίνανε οικογένεια  σε αυτή τη διαδρομή. »

Ο Διευθυντής Επενδύσεων της DECA Investments ΑΕΔΟΕΕ κ. Γιάννης Καλαντζής δήλωσε: «Η απόφαση μας  πριν από δύο χρόνια να επενδύσουμε στην Damavand βασιζόταν στην ελκυστικότητα του κλάδου, την εξαιρετική γεωγραφική θέση του εργοστασίου και την ποιότητα των πελατών της Εταιρείας. Παρά την επιζήμια για όλο τον κλάδο περσινή απόδοση της καλλιέργειας τομάτας η εταιρεία και ο κλάδος παραμένουν ελκυστικοί. Η αποδοχή της Damavand από πρώτης ποιότητας πολυεθνικές εταιρείες και η επιτυχής διείσδυση της στις παγκόσμιες αγορές θα συνεχιστεί εάν η Εταιρεία ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια. Η επιπλέον χρηματοδότηση μας υποστηρίζει την συνέχιση της ανάπτυξης της Εταιρείας και παρέχει περαιτέρω εξασφάλιση  στους αγρότες προμηθευτές μας για την ανάπτυξη καλλιέργειας της τομάτας.»

Το Diorama έχει μέχρι σήμερα επενδύσει σε πέντε εταιρείες. Οι υφιστάμενες εταιρείες του χαρτοφυλακίου δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και εμπορία αυτοκόλλητων ταινιών (Atlas Tapes), την Damavand, την ψηφιακή μουσική και την ψηφιακή διαφήμιση σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων (InternetQ), την συσκευασία φρέσκου γάλακτος (Adam Pack) και την παραγωγή και διάθεση γυναικείων ρούχων, τσαντών, υποδημάτων και αξεσουάρ (Axel Accessories).

To Diorama Investments Sicar είναι ένα αναπτυξιακό Fund €135 εκατομμυρίων το οποίο δημιουργήθηκε στο Λουξεμβούργο τον Σεπτέμβριο του 2014 με σκοπό τις επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων, κυρίως μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, σε ελληνικές μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Οι επενδυτές του Fund είναι διακεκριμένοι Έλληνες επιχειρηματίες καθώς και ελληνικοί και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ). Η διαχείρισή του Fund ασκείται από την DECA Investments ΑΕΔΟΕΕ η οποία αδειοδοτήθηκε για αυτό το σκοπό και ελέγχεται από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.  

Η επένδυση έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του προγράμματος Equity Facility for Growth το οποίο ιδρύθηκε μέσω του κανονισμού (EU) No 1287/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ιδρύοντας το Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα Επιχειρήσεων και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (COSME) (2014-2020).

Η επένδυση έχει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου για Στρατηγικές Επενδύσεις, ενός από τους πυλώνες του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη εστιάζεται στην ενδυνάμωση των Ευρωπαϊκών επενδύσεων για την δημιουργία θέσεων εργασίας και την προώθηση της ανάπτυξης».

Νωρίτερα το ypaithros.gr είχε γράψει: 

Με δέκα κατηγορίες το νέο τιμολόγιο της Damavand για τη βιομηχανική ντομάτα

Στη διασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων πρώτης ύλης που θα επιτρέψουν στο εργοστάσιο της Damavand να λειτουργήσει φέτος σε φουλ ρυθμούς ρίχνει πλέον την προσοχή του το fund Diorama μετά την ανάληψη του ελέγχου της εταιρείας, αλλά και την τακτοποίηση όλων των υποχρεώσεών της απέναντι στους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα».

Όπως πρώτη είχε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα, το fund, που ίδρυσε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και διαχειρίζεται η Deca Investments, προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αποκτώντας το 70% των μετοχών της Damavand, εξέλιξη που συνοδεύτηκε από την αποπληρωμή των καλλιεργητών για τα χρωστούμενα της περυσινής σεζόν αλλά και την εκπόνηση πλάνου για το κλείσιμο όλων των υπόλοιπων εκκρεμοτήτων (ανοίγματα σε μεταφορείς, εργαζόμενους, προμηθευτές φυσικού αερίου κ.λπ.).

Αξιοσημείωτο είναι ότι η εξόφληση των καλλιεργητών έγινε μέσα σε διάστημα μικρότερο των δέκα ημερών και σε δύο δόσεις, με την πρώτη πληρωμή (ποσοστό 60%) να πραγματοποιείται τη Δευτέρα 20 Μαρτίου και τη δεύτερη την Τετάρτη 28 Μαρτίου. Ενδεικτικό της προσοχής με την οποία προσέγγισε το ζήτημα η Diorama είναι το γεγονός ότι, όπως πληροφορείται η «ΥΧ», υψηλόβαθμα στελέχη του fund επικοινώνησαν προσωπικά με επικεφαλής των ομάδων παραγωγών βιομηχανικής, προκειμένου να τους ενημερώσουν ότι τα χρήματα έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε και το τιμολόγιο της φετινής σεζόν το οποίο προβλέπει δέκα κατηγορίες, αλλά και μπόνους 2 και 3 ευρώ/τόνο για την πρώιμη και την όψιμη ντομάτα που θα παραδοθεί μέχρι τις 3 Αυγούστου και μετά τις 6 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα. Οι τιμές ξεκινούν από τα 68,6 ευρώ/τόνο για προϊόν με 4 έως 4,19 brix και κλιμακώνονται μέχρι τα 98,7 ευρώ/τόνο για την κατηγορία όπου τα brix ξεπερνούν τα 5,80.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των παραγωγών, οι τιμές είναι αυξημένες από 1,5 έως 4 ευρώ/τόνο σε σχέση με αυτές που προσφέρει για αντίστοιχες ποιοτικές κατηγορίες ο Νομικός, σε μια προσπάθεια της εταιρείας να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους παραγωγούς, αλλά και να διασφαλίσει την εισκόμιση επαρκών ποσοτήτων βιομηχανικής ντομάτας καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν.

Επιπλέον, η εταιρεία δεσμεύεται να εξοφλήσει τους παραγωγούς μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου 2018 για το προϊόν που θα παραδώσουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ για τις παραδόσεις του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου προβλέπεται εξόφληση μέχρι τις 5 Νοεμβρίου.

Στόχος της βιομηχανίας είναι να απορροφήσει και φέτος τουλάχιστον 58.000 τόνους προϊόντος που είναι και ο όγκος της βιομηχανικής ντομάτας που επεξεργάστηκε πέρυσι.

Διατεθειμένοι να βάλουν πλάτη οι παραγωγοί

Η ολική επαναφορά που επιχειρεί η Damavand φαίνεται πάντως ότι έχει αλλάξει το κλίμα στις τάξεις των παραγωγών, οι οποίοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να βάλουν πλάτη, προκειμένου να λειτουργήσει σε φουλ ρυθμούς το εργοστάσιο. Στις συναντήσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες με εκπροσώπους της βιομηχανίας, αλλά και της Diorama, δόθηκε η υπόσχεση ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να παραδοθούν στην επιχείρηση οι ζητούμενες ποσότητες. Ακόμα κι έτσι πάντως, δύσκολα θα αποφευχθεί η διαφαινόμενη, εδώ και αρκετό καιρό, μείωση στα καλλιεργούμενα στρέμματα.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες της μονάδας, καθώς αναγνωρίζουμε ότι έβαλαν πλάτη, προκειμένου να μη χάσουν χρήματα οι παραγωγοί», λέει στην «ΥΧ» ο Χρήστος Σουλιώτης, πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ στα μέλη του οποίου τα ανοίγματα της Damavand άγγιζαν τα 1,48 εκατ. ευρώ. «Από περίπου 16.000 στρέμματα της περυσινής χρονιάς, εκτιμούμε ότι θα φτάσουμε φέτος τα 14.000 στρέμματα και ελπίζουμε οι αποδόσεις να είναι καλές ώστε να υπάρχει αρκετό προϊόν. Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί παραγωγοί που ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την Damavand το ξανασκέφτονται», συμπληρώνει.

«Εξηγήσαμε στα στελέχη της εταιρείας ότι είναι κάπως αργά, αλλά υποσχεθήκαμε ότι θα βάλουμε τα δυνατά μας για να τους στηρίξουμε με προϊόν», δηλώνει από την πλευρά του στην «ΥΧ» ο υπεύθυνος της ομάδας βιομηχανικής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, Παναγιώτης Καλογιάννης. «Από τα 2.000 στρέμματα πέρυσι, φέτος εκτιμούμε ότι θα πέσουμε στα 1.500 στρέμματα. Δυστυχώς, η τάση για τη βιομηχανική είναι πτωτική. Η χρονιά ήταν δύσκολη. Σκεφτείτε ότι οι αποζημιώσεις δεν κάλυψαν τις απώλειες που είχαν φέτος οι καλλιεργητές, ενώ και η συνδεδεμένη πληρώθηκε, μετά από πιέσεις, μόλις πριν από λίγες μέρες», προσθέτει.

                                   ΤΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ DAMAVAND

Τιμές από 4/8 έως 5/9 
Μονάδες BrixΤιμή (Ευρώ/τόνο)
4,00-4,1968,6
4,20-4,3971,9
4,40-4,5975,3
4,60-4,7978,6
4,80-4,9982
5,00-5,1985,3
5,20-5,3988,7
5,40-5,5992
5,60-5,7995,4
5,80 και πάνω98,7
  
Απομείωση λόγω ποιοτικών ελαττωμάτων 
Ελαττωματικοί καρποίΠοσοστό απομείωσης τιμής
0-5%0%
6-7%3%
8-9%4%
10-11%5%
12-20%8%
>20%Δεν παραλαμβάνεται

 

  • Bonus πρώιμης 2 ευρω/τόνο για παραδόσεις έως 3/8
  • Βonus όψιμης 3 ευρώ/τόνο για παραδόσεις από 6/9
  • Παράδοση στο εργοστάσιο Φίλια Καρδίτσας
  • Εξόφληση παραδοτέας τομάτας Ιουλίου και Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου
  • Εξόφληση παραδοτέας τομάτας Σεπτεμβρίου καο Ιοκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου
  • Πλήρης πίστωση αγροεφοδίων για τα δηλωθέντα καλλιεργούμενα στρέμματα
  • Εφαρμογή κανόνων ορθής καλλιεργητικής πρακτικής
-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress