Χτύπησε τα πρώιμα κεράσια ο καιρός στον Έβρο

Τα πρώιμα κεράσια στη Θράκη βρίσκονται στην κορύφωση της παραγωγής και η συγκομιδή θα ξεκινήσει τον Μάη, καιρού επιτρέποντος. Στον Έβρο, ο παραγωγός-γεωπόνος, Στέλιος Μπαχτσεβανίδης, αναφέρει ότι την περίοδο 15-20 Απρίλη οι έντονες βροχοπτώσεις, οι θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και η πάχνη προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε μεσοόψιμα και μεσοπρώιμα.

«Έχουμε ζημιά 60%-70%. Υπάρχουν δέντρα που κάηκαν τα λουλούδια κι έμειναν τα φύλλα. Αντίθετα, τα πρώιμα είναι γεμάτα και περιμένουμε άψογη παραγωγή. Ευελπιστούμε να έρθουν εκτιμητές του ΕΛΓΑ και να καταγράψoυν ζημιές σε δενδρώδεις για να αποζημιωθούμε. Ενδεχομένως να αναμένουν τη συγκομιδή, να δουν εάν ο καρπός έχει σκίσιμο», περιγράφει, προσθέτοντας ότι περιμένουν αναγγελία ζημιάς.

Στο κτήμα τους τα πρώιμα είχαν δέσει, είχε πετάξει η μέλισσα κι έγινε επικονίαση, ενώ πριν από τις βροχοπτώσεις ο αέρας δεν επέτρεπε στη μέλισσα να πετάξει. Σε 15-20 μέρες ξεκινούν τη συγκομιδή. Στο Κτήμα Μπαχτσεβανίδη καλλιεργούσαν 20 στρέμματα και τον Μάρτη φύτεψαν 26.

«Είμαστε το πρώτο κτήμα που θα μπει αντιβρόχινο και αντιχαλαζικό φιλμ σε τόσο μεγάλη έκταση», αναφέρει. Καλλιεργούν με σειρά πρωιμότητας Early BiGi, Sweet Early, Grace Star, Black Star, Big Star, ενώ στο νέο κτήμα φυτεύουν Τσολακέικα, Early Lory, Early BiGi, Canada και Sabrina.

Ο Στέλιος Μπαχτσεβανίδης ελπίζει να βρεθούν λύσεις για τους εργάτες γης, ώστε να συγκομίσουν ομαλά, γιατί έχουν 2.500 δέντρα. Η οικογένειά του υποστηρίζει τη δενδροκαλλιέργεια, γι’ αυτό δημιούργησαν διαλογητήριο, ψυγείο και hydrocooler, που είναι «απαραίτητο για την ποιότητα και τη μεταφορά του κερασιού», και περιμένουν την καλίμπρα. Στόχος τους είναι να έτοιμοι να προχωρήσουν και σε εξαγωγές.

Ο παραγωγός Γκαλήπ Χουσεΐν, από την περιοχή Γιακά, κάνει λόγο για προβλήματα στα πρώιμα λόγω της κακοκαιρίας στις αρχές Απριλίου, οπότε προκλήθηκαν ζημιές, αλλά το πρόβλημα θα αποτυπωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Στον Γιακά, τα πρώιμα κεράσια αντιπροσωπεύουν το 35%. Η συγκομιδή στην περιοχή καλύπτεται από τα μέλη της οικογένειας, δεν χρειάζονται εργάτες γης. «Υπολογίζουμε η συγκομιδή να ξεκινήσει γύρω στις 17 Μαΐου λόγω των καιρικών συνθηκών, ενώ παλαιότερα αρχίζαμε τις πρώτες μέρες του μήνα».

Στις πρώιμες αναφέρει τα Early Lory και Burlat. Ο ίδιος προωθεί το επώνυμο κεράσι του Γιακά στη μεταποιητική μονάδα των Ασωμάτων, αλλά και σε καταστήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να φάει ο κόσμος της περιοχής ποιοτικό κεράσι, όχι μόνο οι Γερμανοί και οι Εγγλέζοι».