ΥΠΑΑΤ: Μέχρι το Πάσχα παίρνει µπρος η Κάρτα Αγρότη

Το πράσινο «φως» από το ΥΠΑΑΤ περιμένουν τα τραπεζικά ιδρύματα

Μέχρι το Πάσχα στοχεύει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ενεργοποιήσει την Κάρτα του Αγρότη για το έτος 2024, ενώ, όπως επιβεβαίωσαν στην «ΥΧ» στελέχη του ΥΠΑΑΤ και των τραπεζών, ως βάση για την εν λόγω ενεργοποίηση θα ληφθούν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ του έτους 2023 (σ.σ. αντί της δήλωσης ΟΣΔΕ 2024), μια και έχει υπάρξει καθυστέρηση στις πληρωμές ενισχύσεων που αφορούν τα Οικολογικά Σχήματα (eco-shemes).

Στη διάθεση των τραπεζικών ιδρυμάτων είναι πλέον τα απαραίτητα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να ενεργοποιηθεί εν συνεχεία η Κάρτα του Αγρότη. Εξάλλου, ο Οργανισμός είχε δεσμευτεί να προβεί σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται από δικής του πλευράς για να «τρέξει» η διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Δομοκού, σε ειδική εφαρμογή –στην οποία έχουν πρόσβαση τα τραπεζικά ιδρύματα– μεταφέρθηκαν τα στοιχεία (δικαιώματα) των παραγωγών με βάση την ΕΑΕ 2023.

Βάσει της δήλωσης ΟΣΔΕ 2023 η προκαταβολή

Επομένως, η πρώτη προκαταβολή μέσω της Κάρτας του Αγρότη θα γίνει με βάση τη Βασική Ενίσχυση που έχει πληρωθεί ο παραγωγός μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2023 και αναμένεται να συμπληρωθεί σε δεύτερο στάδιο με ένα ακόμα ποσό μετά την πίστωση και την πληρωμή των Οικολογικών Σχημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η «Κάρτα του Αγρότη» αποτελεί σημαντικό χρηματοδοτικό «εργαλείο» μέσω του οποίου οι αγρότες, οι οποίοι δικαιούνται κοινοτική επιδότηση, μπορούν να προεισπράξουν τα κονδύλια που δικαιούνται από την τράπεζα με την οποία συνεργάζονται.

«Είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσουμε στην ενεργοποίηση της Κάρτας του Αγρότη για το έτος 2024 και περιμένουμε το πράσινο ‘‘φως’’ από το ΥΠΑΑΤ. Τα όρια της πίστωσης καθορίζονται από το υπουργείο. Το ποσό που θα δοθεί στον κάθε αγρότη μέσω της κάρτας θα υπολογιστεί βάσει της δήλωσης ΟΣΔΕ του έτους 2023», ανέφερε στην «ΥΧ» υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος. Όπως και πέρυσι, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ που ήδη ισχύει από 1/1/2023, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ποσά ενισχύσεων που συνδέονται με το «πρασίνισμα» αντικαθίστανται με άλλα, αναμένεται να δοθεί από τις τράπεζες η δυνατότητα χορήγησης και τυχόν συμπληρωματικού ορίου, όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των οριστικών δηλώσεών του για το ΟΣΔΕ 2024.

Για όσους αγρότες δεν έκαναν χρήση της Κάρτας Αγρότη το 2023, θα προβλέπεται και φέτος ότι οι τράπεζες θα δέχονται και νέα αιτήματα για Κάρτα του Αγρότη με την προσκόμιση της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του 2024 και μόλις είναι δυνατή η ολοκλήρωση της υποβολής της. 

Περιμένουν εναγωνίως οι αγρότες

Οι αγρότες, από την πλευρά τους, περιμένουν εναγωνίως όχι μόνο την ενεργοποίηση της Κάρτας του Αγρότη, αλλά και τις υπόλοιπες πληρωμές των ενισχύσεων που εκκρεμούν.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι, οι ανάγκες για ρευστότητα είναι αυξημένες αυτή την περίοδο για να καλύψουν δαπάνες για την καλλιεργητική φροντίδα των χωραφιών και τη φροντίδα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων (σπορές, ψεκασμοί, λιπάσματα, αγορά ζωοτροφών, φαρμάκων κ.λπ.), αλλά και τις τρέχουσες υποχρεώσεις πληρωμής (ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, πληρωμές αγροτικού ρεύματος, τέλη άρδευσης κ.ά.). «Η ενίσχυση της ρευστότητας είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να καλύψουμε τα τρέχοντα έξοδα που είναι πολλά αυτή την περίοδο. Περιμένουμε να ολοκληρωθεί η καταβολή ενισχύσεων, αλλά και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από περσινές ζημιές στις καλλιέργειές μας», είπε ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας.

Σημειώνεται ότι πέρυσι η Κάρτα του Αγρότη είχε ενεργοποιηθεί στα μέσα Απριλίου, το 2022 ήταν στη διάθεση των παραγωγών στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ τα έτη 2020 – 2021 η ενεργοποίηση είχε πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαρτίου.

Νευρικότητα στις τράπεζες

Σημαντικό προβληματισμό, πάντως, προκαλεί στους εμπλεκόμενους φορείς ο εντοπισμός σημαντικών σφαλμάτων στον υπολογισμό των Δικαιωμάτων του έτους 2022. Ήδη, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ορίσει ειδική ομάδα εργασίας για την αξιολόγηση του προβλήματος, με πιθανότερη κατάληξη τον επανυπολογισμό των δικαιωμάτων του 2022.

Εάν, τελικά, επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες του Οργανισμού για το μέγεθος του προβλήματος, οι μεταβολές στην αξία των Δικαιωμάτων του 2022 θα συμπαρασύρουν αναπόφευκτα και αυτές των επόμενων ετών (2023, 2024), σε βαθμό που αυξάνει σημαντικά τις επισφάλειες για την έκδοση των Καρτών του αγρότη, γεγονός που προφανώς έχει δημιουργήσει «νευρικότητα» στα εμπλεκόμενα τραπεζικά ιδρύματα.