Αυτό το άρθρο είναι 36 μηνών

Οι πέντε άξονες του ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ που θα οδηγήσουν στην ψηφιακή εποχή

Έξυπνα χωριά και καινοτόμα οικοσυστήματα για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης της υπαίθρου
19/07/2021
6' διάβασμα
oi-pente-axones-tou-ellinikou-stratigikou-schediou-tis-kap-pou-tha-odigisoun-stin-psifiaki-epochi-236940

Eνα σημαντικό μέρος του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ αποσαφηνίστηκε την Πέμπτη 15 Ιουλίου, στο ψηφιακό εργαστήριο με θέμα «Έξυπνα χωριά και καινοτόμα οικοσυστήματα για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης της υπαίθρου», που διοργανώθηκε από τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ σε συνεργασία με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, Δημήτριος Παπαγιαννίδης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, έθεσε το πλαίσιο σχετικά με τη σημασία της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «η καινοτομία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, δεδομένης της καθοριστικής τους σημασίας στη μετάβαση που επιχειρεί η Ευρώπη στη διασφάλιση της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας των παραγωγών και των αγροτικών περιοχών, έχουν κυρίαρχη θέση στον σχεδιασμό του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου.

Οι άξονες μετάβασης του αγροτικού τομέα στην ψηφιακή εποχή

Εξειδικεύοντας το πλαίσιο, ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Νικόλαος Μανέτας, παρουσίασε τους πέντε άξονες που συνθέτουν το σχέδιο μετάβασης της Ελλάδας στην πράσινη και ψηφιακή εποχή και το οποίο αποτελεί, όπως τόνισε, ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα στο πλαίσιο του σχεδιασμού του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ.

1ος Άξονας: Η διαβούλευση, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των παραγωγών για τις ευκαιρίες και τα οφέλη της ψηφιακής μετάβασης, καθώς και για το ποιες αλλαγές χρειάζεται να γίνουν, προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

2ος Άξονας: Η παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης στους παραγωγούς από καλά οργανωμένες δομές παροχής γεωργικών συμβουλών.

3ος Άξονας: Η παροχή της δυνατότητας επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού των αγροτικών περιοχών και κυρίως των παραγωγών σε νέες δεξιότητες για τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών.

4ος Άξονας: Η παροχή κινήτρων για βιώσιμες επενδύσεις σε καινοτομίες και νέες τεχνολογίες του πρωτογενούς τομέα, επενδύσεις τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές που υπηρετούν ταυτόχρονα με τους στόχους της ψηφιακής μετάβασης και τους στόχους της πράσινης οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, αξιοποιώντας σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία.

5ος Άξονας: Η παροχή στήριξης για τη διαφοροποίηση της τοπικής οικονομίας για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και ευκαιριών απασχόλησης σε αγροτικές περιοχές που πλήττονται σημαντικά από τη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Ανάγκη βασικών υποδομών

Το πρόβλημα της ερημοποίησης των αγροτικών περιοχών και της έλλειψης βασικών υποδομών επεσήμανε ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Κιλτίδης. Ο ίδιος τόνισε ότι το ζητούμενο είναι «η αναγεννημένη ζώσα ύπαιθρος ως τροφοδότης του κρατικού και κοινωνικού οικοδομήματος.

Για να συμβεί αυτό, προϋπόθεση είναι η οικονομική, η περιβαλλοντική και η κοινωνική βιώσιμη ανάπτυξη της γεωργίας, της υπαίθρου και των κατοίκων. Αυτά πρέπει να γίνουν με επιστημονική και σύγχρονη, με τα διεθνή πρότυπα, προσέγγιση».

Στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμα σε αρκετά χωριά βασικές υποδομές, αλλά και ψηφιακές υπηρεσίες συμφώνησε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήριος Μπάτος. Ο ίδιος τόνισε ότι βασική προϋπόθεση είναι να δημιουργηθεί μία διασύνδεση των χωριών αυτών και να γίνουν επενδύσεις στις ψηφιακές υποδομές. «Ο αγροδιατροφικός κλάδος για να αναπτύξει τις δυνατότητές του χρειάζεται ζωή στα χωριά και στην περίοδο της τεχνολογίας που ζούμε σήμερα δεν νοείται χωριό χωρίς να υπάρχουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών».

Το ψηφιακό εργαστήριο εντάσσεται στις δράσεις του προγράμματος «ΚΑΠ3D – ΚΑΠ για οικονομική, περιβαλλοντική & κοινωνική βιωσιμότητα», που υλοποιεί η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με συγχρηματοδότηση της Γενικής Δ/νσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2020-2021, έχοντας ως στόχο την ενημέρωση παραγωγών, φορέων της υπαίθρου και του ευρύτερου κοινού σε σχέση με τη συμβολή της ΚΑΠ στην οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα της ελληνικής και ευρωπαϊκής γεωργίας. Στόχος του εργαστηρίου είναι να καταδειχθεί η ανάγκη για επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές σε αγροτικές περιοχές, αλλά και η ανάπτυξη έξυπνων χωριών και η σχετική παρεχόμενη οικονομική υποστήριξη τόσο στο πλαίσιο της ΚΑΠ όσο και άλλων ευρωπαϊκών πολιτικών.

 

Ο δήμαρχος του Κιλκίς, Δημήτριος Κυριακίδης, αναφερόμενος και εκείνος στο πρόβλημα της ερημοποίησης, τόνισε ότι «οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν τις αγροτικές περιοχές να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, με αιχμή τη συνδεσιμότητα των ευρυζωνικών δικτύων, ενώ οι συνέργειες και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες μπορούν να επιταχύνουν την έξυπνη μετάβαση αγροτικών μειονεκτικών περιοχών».

To gaiasense ως εργαλείο ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών

Για το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense, ως εργαλείο δημιουργίας τοπικών οικοσυστημάτων γνώσης και καινοτομίας, μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Γιάννης Μαυρουδής. Ο ίδιος ανέφερε ότι στο πλαίσιο των έξυπνων χωριών, «το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense, που αναπτύσσει ο τεχνολογικός μας εταίρος NEUROPUBLIC, είναι ένα εργαλείο για τη δημιουργία τοπικών οικοσυστημάτων γνώσης και καινοτομίας στο πλαίσιο των οποίων συνεργάζονται γεωπόνοι, επιστήμονες, τεχνικοί πληροφορικής και αγροδιατροφικές επιχειρήσεις για να μπορέσει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των παραγωγών, αλλά και να μειωθεί ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της παραγωγικής διαδικασίας.

Το ψηφιακό εργαστήριο συντόνισε η γενική διευθύντρια της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Έλλη Τσιφόρου, η οποία αναφέρθηκε στην έννοια και στον ορισμό των έξυπνων χωριών, στα οφέλη της ψηφιοποίησης στις περιοχές αυτές, καθώς και στις προκλήσεις που υπάρχουν για τη μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή.