Υπαίθρια κηπευτικά: Σταθερή η τιμή για την ντομάτα και την πιπεριά, στα κάτω της η μελιτζάνα

Όψιμη δείχνει να είναι η χρονιά για τις ορεινές και βορειότερες περιοχές που καλλιεργούνται ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες. Οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών δημιούργησαν προβλήματα στην παραγωγή με τη μείωση των αποδόσεων, όπως επίσης και την υποβάθμιση της ποιότητας.

Στην επικαιρότητα παραμένουν σε μικρότερο βέβαια βαθμό, τοπικές χαλαζοπτώσεις που δημιούργησαν προβλήματα, καθώς και η μειωμένη παρουσία του εντόμων tuta absoluta. Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα τιμών και της αγοράς, η ζήτηση δείχνει να κινείται σε καλά επίπεδα, λόγω και του τουρισμού. Επίσης, σημαντική φαίνεται να είναι και η παρουσία κηπευτικών από Τρίτες χώρες, με τα γνωστά θέματα των ελέγχων και των ελληνοποιήσεων.

Για μία όψιμη χρονιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, κάνει λόγο ο Δημοσθένης Μωυσίδης, πρόεδρος του συνεταιρισμού ΓΕΟΚ από την Καστοριά. Υποστηρίζει ότι η παραγωγή κινείται σε καλά επίπεδα για την εποχή, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. «Αν εξαιρέσουμε την πρόσφατη χαλαζόπτωση σε καλλιέργειες υπαίθριων κηπευτικών συγκεκριμένης γεωγραφικής ενότητας, στα υπόλοιπα τμήματα δεν είχαμε καταστροφές».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών και ιδιαίτερα για την ντομάτα, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για την Καστοριά, ο κ. Μωυσίδης είπε ότι κινείται από 1,20 έως 1,40 ευρώ το κιλό, όταν την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο «κυμαινόταν στα 60 λεπτά και παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα για τους παραγωγούς μας». Για τις πιπεριές και τις μελιτζάνες, που καλλιεργούνται σε μικρότερες εκτάσεις, είπε ότι αυτές κυμαίνονται στο 1 ευρώ το κιλό η φλάσκα και στα 80 λεπτά η μελιτζάνα. Κλείνοντας, επισημαίνει ότι η ντομάτα για την περιοχή της Καστοριάς αποτελεί μία από τις βασικότερες καλλιέργειες και ότι «καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια από τα μέλη του συνεταιρισμού να κρατήσουν την ταυτότητα και την ποιότητα σε υψηλά επίπεδα».

Λαμία: Μειωμένη η ανθοφορία από τον καύσωνα

Για μειωμένες αποδόσεις αυτή την περίοδο από τον καύσωνα κάνει λόγο ο Οδυσσέας Αλβανός, παραγωγός κηπευτικών από τη Λαμία. Υποστηρίζει ότι η παραγωγή της ντομάτας δείχνει να είναι μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Ο ίδιος εφαρμόζει το σύστημα της αναρριχώμενης καλλιέργειας, γιατί πιστεύει ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα, τόσο στην απόδοση, όσο και στην ποιότητα.

«Συγκρινόμενη με την αυτοκορυφολογούμενη καλλιέργεια υπαίθριας ντομάτας, με την αναρριχώμενη έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα, διότι δεν έχουμε ανομοιομορφία στο μέγεθος, όπως επίσης και περισσότερο έλεγχο της καλλιέργειας. Η τεχνική που εφαρμόζουμε έχει μεγαλύτερο κόστος, διότι απαιτεί περισσότερη χειρωνακτική εργασία σε σύγκριση με τις άλλες τεχνικές ελεύθερης φύτευσης».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, είπε ότι αυτές κυμαίνονται από 0,80 έως 1,20 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα. Κλείνοντας, επισήμανε τη μειωμένη παρουσία της tuta absoluta για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, «η οποία προς το παρόν ελέγχεται, χωρίς να δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, όπως είχαμε άλλες χρονιές».

Για μειωμένες αποδόσεις κάνει λόγο και ο Άγγελος Βίγκος από τη Λοκρίδα. Διατείνεται ότι «ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής έχει χαθεί λόγω του καύσωνα και δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν τα φυτά, για το επόμενο διάστημα.

Κάνουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ενισχύσουμε την προστασία των φυτών από τον καύσωνα και τα προβλήματα που δημιουργεί την τρέχουσα περίοδο». Αναφερόμενος στην πιπεριά, είπε ότι είναι πιο ανθεκτική και μπορεί να ανταπεξέλθει στο επόμενο διάστημα, «εν αντιθέσει με την ντομάτα, που απαιτεί ιδιαίτερους χειρισμούς για το τελικό αποτέλεσμα».

Χαμηλή η τιμή της μελιτζάνας

Για μεγάλες ποσότητες που διακινούνται στην αγορά, με αποτέλεσμα την πτώση της τιμής στη μελιτζάνα, κάνει λόγο ο Γιώργος Κοκορότσικος, παραγωγός από τη Μαλεσίνα Φθιώτιδας. Υποστηρίζει ότι η τιμή κυμαίνεται στα 50 με 60 λεπτά το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και την ποικιλία. «Είναι η περίοδος που ξεκίνησε η παραγωγή της υπαίθριας μελιτζάνας, με αποτέλεσμα η αγορά να παρουσιάζει κορεσμό.

Εμείς, από την πλευρά μας, προσπαθούμε να διατηρήσουμε σταθερή την ποιότητα, ώστε να έχουμε μία συνέχεια». Ισχυρίζεται επίσης ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τα φυτά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και απαιτούν ειδικούς χειρισμούς σε θέματα αρδεύσεων και λιπάνσεων.

Μεγαλύτερο το πρόβλημα στα πεδινά

Για προβλήματα που ξεκίνησαν από την έναρξη της φυτείας μέχρι και σήμερα κάνει λόγο ο Σπύρος Σιγκ, παραγωγός κηπευτικών από τα Μέγαρα.

Εστιάζει στο θέμα της ντομάτας και της καλύτερης τιμής, αλλά προβληματίζεται για το επόμενο διάστημα, έτσι όπως εξελίσσεται η παραγωγή, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. «Το πρόβλημα των μειωμένων αποδόσεων παρουσιάζεται περισσότερο στις πεδινές περιοχές και λιγότερο στις ορεινές», αναφέρει.

Ο κ. Σιγκ καλλιεργεί περισσότερο μελιτζάνα και πιπεριά, των οποίων οι τιμές βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και ιδιαίτερα της μελιτζάνας, σε σύγκριση με την πιπεριά, «όπου ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα, μπορεί να φτάσει τα 1,40 ευρώ το κιλό».