Υπαίτιος των αγροτικών διαδηλώσεων στη Σερβία… ο Τζέιμς Μποντ!

Το Βελιγράδι φαίνεται ότι έχει διακρίνει «ξένο δάκτυλο» πίσω από τις συνεχιζόμενες αγροτικές διαμαρτυρίες στη Σερβία, αποδίδοντάς τες –μέσω «ειδησεογραφικών πηγών»– στην παρέμβαση της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών. Τον ισχυρισμό έσπευσε να χλευάσει δημόσια ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στη Σερβία, Edward Ferguson, αναρτώντας στο X (πρώην Twitter) μια επεξεργασμένη εικόνα του Τζέιμς Μποντ (!) μπροστά από ένα τρακτέρ.

Κάπως έτσι, ο διάσημος πράκτορας 007 μετατράπηκε σε… αγρότη, με τα «γυρίσματα» της –δήθεν– νέας του ταινίας, «Trectre» (σ.σ. αλά «Spectre», με τον αναγραμματισμό να παραπέμπει ευθέως στο αγροτικό όχημα), να λαμβάνουν χώρα στην «καρδιά» της πρωτογενούς παραγωγής της Σερβίας, τη Βοϊβοντίνα, όπου μαίνονται οι διαδηλώσεις!

Όπως διαβάσατε έγκαιρα στην «ΥΧ», οι μαζικές διαμαρτυρίες στη βαλκανική χώρα προέκυψαν ως μέρος μιας σκληρής διαμάχης μεταξύ των αγροτών και της κεντρικής διοίκησης του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά την άρνηση της τελευταίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Όλα αυτά, μερικές εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 17 Δεκεμβρίου.