ΥΠΑΝ: Μεσοσταθμική μείωση, περίπου 5% σε έναν μήνα, στην αξία του καλαθιού

«Είναι η 24η συνεχόμενη εβδομάδα που έχουμε μεσοσταθμική μείωση περίπου 1%», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την σημερινή επίσκεψή του σε δύο καταστήματα αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Ο υπουργός και o αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, συνοδευόμενοι από τον γγ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, επισκέφθηκαν σήμερα καταστήματα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ «Μασούτης» και «Market In».

Μετά την επίσκεψή ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

«Εικοστή τέταρτη εβδομάδα εφαρμογής του “Καλαθιού του Νοικοκυριού” και έχουμε μεσοσταθμική μείωση από εβδομάδα σε εβδομάδα 1%. Είναι η 4η συνεχόμενη εβδομάδα που έχουμε μεσοσταθμική μείωση περίπου 1%. ‘Αρα, έχουμε περίπου 5% μείωση σε έναν μήνα μεσοσταθμικά στην αξία του καλαθιού. Όχι μόνο, δηλαδή, οι τιμές μένουν σταθερές, αλλά πάνε και προς τα κάτω.

Σήμερα, παραδείγματος χάρη, παρατηρήσαμε εδώ, στον “Μασούτη, ότι μια πολύ μεγάλη ελληνική χαρτοβιομηχανία, συγκεκριμένα η “Softex”, ακριβώς λόγω της πίεσης του καλαθιού μείωσε την τιμή της κατά 55% για να μπορέσει και αυτή να ανταγωνιστεί τις τιμές του καλαθιού. Αυτή είναι η δύναμη του ανταγωνισμού και ο τρόπος που λειτουργεί το καλάθι.

Είμαστε χαρούμενοι διότι εν μέσω τον εορτών του Πάσχα, που ο κόσμος θα βγει, θα ταξιδέψει, θα γιορτάσει με τους συγγενείς και τους φίλους του, θα μπορέσει να βρει και φτηνές τιμές σε καλά προϊόντα για να μπορεί να κάνει τις εορτές του Πάσχα όσο γίνεται πιο αξιοπρεπώς, πιο ανθρώπινα, πιο χαρούμενα».

«Πρέπει να συγχαρώ το σούπερ μάρκετ “Μασούτης” γιατί ήταν η πρώτη αλυσίδα που έπεσε κάτω από τα 10 ευρώ το αρνί και το κατσίκι. Αυτό βοήθησε να πάει όλη η αγορά χαμηλότερα και αυτό ήταν πολύ χρήσιμο για τους καταναλωτές και κυρίως τους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Επίσης, την επόμενη εβδομάδα θα εξηγήσουμε πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός που ανακοινώσαμε χθες για το ρεύμα, το φυσικό αέριο και τα επιτόκια των τραπεζών, το οποίο νομίζω ότι θα είναι η καινούρια επανάσταση γύρω από τον τρόπο που θα παρουσιάζουμε τις τιμές στην Ελλάδα και του πώς θα λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην αγορά ενέργειας και στις τράπεζες», πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε:

«Και αυτήν την εβδομάδα επαναλαμβάνεται αυτό το οποίο έχουμε δει τις τελευταίες 23 εβδομάδες, δηλαδή το καλάθι κρατά τις τιμές σταθερές ή μειούμενες κατά 96% με μικρές αυξήσεις σε ορισμένα προϊόντα, συνολικά όμως το κόστος του καλαθιού είναι μειωμένο. Φαίνεται ότι το καλάθι και ο e-katanalotis έχουν στηρίξει τους συμπολίτες μας προσφέροντας φθηνότερα προϊόντα και διατηρώντας τις τιμές σταθερές.

Το Μεγάλο Σάββατο ολοκληρώνονται το «Καλάθι της Σαρακοστής», το «Καλάθι του Πάσχα», καθώς και το «Καλάθι των Νονών», που έτυχε μεγάλης αποδοχής, καθότι πολλοί συμπολίτες μας αγόρασαν δώρα για τα μικρά παιδιά, κάτι το οποίο είχαμε πετύχει και την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ