Πελοπόννησος: Υποσχέσεις για έξτρα 2 εκατ. ευρώ στη δακοκτονία

Στην αναζήτηση λύσεων που θα διασφαλίσουν μία ελαιοκομική περίοδο χωρίς προβλήματα από τον δάκο βρίσκεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το καμπανάκι κινδύνου χτύπησε μετά την ολοκλήρωση της περσινής συγκομιδής, όταν οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες δημιούργησαν, ευτυχώς, μικρής έκτασης προβλήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιστημονική επιτροπή των γεωπόνων της περιφέρειας, προκειμένου να υπάρχει απόλυτη ασφάλεια απέναντι σε όλα τα δυσμενή σενάρια για τον δάκο, θα πρέπει το κονδύλιο να αυξηθεί κατά 2 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Στάθης Αναστασόπουλος, «ήδη έχει ληφθεί η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αναμένεται η χρηματοδότηση από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στ. Πέτσα, με στόχο να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι διαδικασίες προμήθειας των δραστικών ουσιών, ώστε η φετινή δακοκτονία να είναι απολύτως πετυχημένη. Θεωρούμε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι ελαιοπαραγωγοί της -με σοβαρότατες ζημιές κατά την προηγούμενη ελαιοκομική χρονιά από ασθένειες- δικαιούνται την επιπλέον χρηματοδότηση, δεδομένου ότι παράγουν τη μισή ποσότητα του ελληνικού ελαιοκάρπου».

Στην προσπάθεια αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξε και η επιστημονική επιτροπή γεωπόνων της περιφέρειας, που τεκμηρίωσε την απαίτηση χρήσης συγκεκριμένου τύπου δραστικής ουσίας, με βάση επιστημονικά δεδομένα ανθεκτικότητας, ενώ τεκμηρίωσε επίσης και την αναγκαιότητα χρήσης κατάλληλου τεχνολογικού εξοπλισμού παρακολούθησης της πορείας του προγράμματος δακοκτονίας.