Υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο οι τιμές σε τσιπούρα και λαβράκι, τα lockdown φοβίζουν τον κλάδο

Αντιμέτωπος με έναν νέο κύκλο αβεβαιότητας βρίσκεται ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς η επέκταση των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού και, κυρίως, η προοπτική των lockdown ξυπνά… μνήμες της περασμένης άνοιξης. Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του FAO Globefish, τον Οκτώβριο οι τιμές τόσο της τσιπούρας όσο και του λαβρακιού κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με έναν μήνα πριν.

Ειδικότερα, η τιμή για την ελληνική τσιπούρα βάρους 300-450 στην ιταλική αγορά διαμορφώθηκε στα 4,30 ευρώ/κιλό, 4,5% κάτω από τον Σεπτέμβριο, ενώ για το λαβράκι του ίδιου βάρους στα 4,49 ευρώ/κιλό, 4,4% κάτω από τον Σεπτέμβριο.

Έως έναν βαθμό, βέβαια, η πτώση τιμών ήταν αναμενόμενη, αφού η περίοδος που διανύουμε διαχρονικά δεν συνοδεύεται από ιδιαίτερα υψηλές καταναλώσεις για τον κλάδο και το ίδιο ισχύει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό για το τρίμηνο που ακολουθεί.

Πάντως, ο FAO Globefish αναμένει συνέχεια των πιέσεων στις τιμές μέχρι το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η αύξηση των εξαγωγών κατά τις τελευταίες εβδομάδες του καλοκαιριού ενδεχομένως να υποδηλώνει το «χτίσιμο» ενός διόλου ασήμαντου στοκ ιχθυαποθεμάτων, αφού αρκετές επιχειρήσεις κράτησαν για μεγαλύτερο διάστημα τα ψάρια τους στους κλωβούς, αναμένοντας βελτίωση των συνθηκών στην αγορά.