Θερμοκηπιακές καλλιέργειες: Οι υψηλές θερμοκρασίες έβγαλαν συγκεντρωμένη την παραγωγή

Για μία χρονιά διαφορετική από τις προηγούμενες κάνουν λόγο οι παραγωγοί θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την τελευταία περίοδο άλλαξαν άρδην τον προγραμματισμό τους, με αποτέλεσμα μεγάλος όγκος της παραγωγής να πέσει την περίοδο των γιορτών.

Τα αποτελέσματα δεν ήταν και τα καλύτερα, καθώς η χαμηλή απορρόφηση από τους καταναλωτές είχε ως συνέπεια οι τιμές παραγωγού να είναι πολύ χαμηλότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με μεγαλύτερο όμως το κόστος παραγωγής.

Παράλληλα, μέσα από αυτήν τη διαδικασία κλείνει και ο κύκλος των φυτεύσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο και σε λίγες ημέρες μπαίνουν σε παραγωγή οι φυτεύσεις του Οκτωβρίου, οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι τον Ιούνιο.

Παρακολουθώντας την πορεία θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην Κρήτη, ο Γιάννης Τζωρτζακάκης, γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Οπωροκηπευτικών και Ελιάς στο Τυμπάκι, κάνει λόγο για μία χρονιά διαφορετική από τις άλλες, «γιατί ο καιρός έφερε συγκεντρωμένη την παραγωγή, με αποτέλεσμα να έχουμε χαμηλότερες τιμές». Ζητήσαμε από τον ίδιο να μας συγκρίνει τη φετινή πορεία της ντομάτας με την περσινή περίοδο. «Η ζήτηση παρουσίασε μία μείωση από 15% έως 20%, ενώ οι τιμές παραγωγού έπεσαν στο μισό περίπου. Φέτος, κυμάνθηκαν στα 50 λεπτά, σε σύγκριση με το 1 ευρώ την περσινή περίοδο», τόνισε.

Ανοδικές οι τιμές για μελιτζάνα και πιπεριά

Μπορεί η περίοδος την γιορτών για τη μελιτζάνα και την πιπεριά να παρουσίασε μία κάμψη με αρνητικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς, όμως η τάση με τη νέα χρονιά είναι ανοδική. Σύμφωνα με τον κ. Τζωρτζακάκη, η τιμή της μελιτζάνας τύπου φλάσκα κυμαίνεται στο
1 ευρώ για την α΄ κατηγορία και για τις πιπεριές τύπου Φλωρίνης και ντολμά στα 80 λεπτά. «Είναι η περίοδος που κλείνει ο κύκλος των πρώτων φυτεύσεων του Αυγούστου και σταδιακά μπαίνουμε στις όψιμες φυτεύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι τον Ιούνιο. Θέλουμε η παραγωγή μας να έρχεται σταδιακά, ώστε να μη δημιουργούμε προβλήματα στη συλλογή και, το βασικότερο από όλα, στην αγορά», υποστηρίζει ο ίδιος.

Κλείνοντας, ο κ. Τζωρτζακάκης αναφέρθηκε και στο θέμα του κόστους παραγωγής, όπου για τον ίδιο δείχνει να είναι σημαντικά ανεβασμένο. «Αγοράζαμε για παράδειγμα το νιτρικό κάλιο με 35 ευρώ τα 25 κιλά και έφτασε στα 60 ευρώ. Στο ίδιο ύψος κυμαίνεται πλέον και το εργατικό κόστος, τη στιγμή που πέρυσι το μεροκάματο ήταν γύρω στα 30 ευρώ», καταλήγει.

Μειωνένες κατά 25% οι τιμές στο αγγούρι

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Μιχάλη Βασιλάκη, γεωπόνου του Συνεταιρισμού Ανατολής. Αναφερόμενος στην παραγωγή του αγγουριού, είπε ότι οι τιμές σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, είναι κατά 25% χαμηλότερες. «Αυτή την περίοδο, το μακρύ αγγούρι κυμαίνεται περίπου στο 1 ευρώ το κιλό και το κοντό στα 50 λεπτά. Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι έχουμε αυξημένο το κόστος παραγωγής και αυτό επηρεάζει σημαντικά το εισόδημα του παραγωγού».

Όπως μας είπε, οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην περιοχή του παρουσιάζουν μία μικρή αύξηση σε νέες επενδύσεις, κάτι το οποίο δείχνει και την προοπτική τους. Υποστήριξε, επίσης, ότι «η αύξηση του μετάλλου κατά 30% με 40% αποθάρρυνε πολλούς από τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς να αυξήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους».

Τέλος, το θετικό για τον ίδιο είναι ότι η περιοχή του δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στη διαχείριση του νερού, με αποτέλεσμα να καλύπτει τις αρδευτικές της ανάγκες καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο με καλής ποιότητας νερό.