Σε υψηλό οκταετίας το καλαμπόκι

Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, οι τιμές του καλαμποκιού στο Σικάγο έχουν αυξηθεί πάνω από 30% μέσα στο 2021, αγγίζοντας πλέον τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών, ενώ σε ρυθμούς ράλι κινούνται τόσο το μαλακό σιτάρι όσο και η σόγια. Σύμφωνα με τον Peter Meyer της S&P Global Platts, ανάμεσα στα τρία αυτά αγροτικά εμπορεύματα, το καλαμπόκι είναι αυτό που οδηγεί την κούρσα της ανόδου, με «καύσιμο» την έντονη ζήτηση εκ μέρους της Κίνας.

Σύμφωνα με πρόσφατες (Απρίλιος 2021) εκτιμήσεις του γραφείου του USDA στο Πεκίνο, οι εισαγωγές καλαμποκιού της Κίνας τη σεζόν 2020-2021 αναμένεται να φτάσουν τα επίπεδα ρεκόρ των 28 εκατ. τόνων, όταν τον Οκτώβριο του 2020 το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας τις τοποθετούσε σε μόλις 7 εκατ. τόνους. Ανεβασμένες εμφανίζονται και οι εισαγωγές μαλακού σιταριού, οι οποίες από τους 5,4 εκατ. τόνους της περσινής σεζόν αναμένεται να φτάσουν φέτος τους 10,5 εκατ. τόνους. Στη σόγια οι ρυθμοί είναι αρκετά πιο συγκρατημένοι, καθώς οι 100 εκατ. τόνοι εξαγωγών που προβλέπονται για φέτος είναι αυξημένοι κατά 1,5% σε σύγκριση με πέρυσι.

Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι το 35% των ποσοτήτων αυτών αναμένεται καλυφθεί από τις ΗΠΑ, όταν το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 17%.