Υψηλότερες από το μέσο όρο της Ε.Ε. οι τιμές βασικών αγαθών στην Ελλάδα

Οι τιμές βασικών αγαθών στην Ελλάδα ήταν το 2018 ψηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στα περισσότερα προϊόντα, κυρίως σε σχέση με άλλες πρώην μνημονιακές χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εurostat, προκύπτει ότι, με εξαίρεση το κρέας και τα προϊόντα καπνού, στα υπόλοιπα προϊόντα που αναφέρεται η έρευνα οι τιμές στην Ελλάδα ήταν ψηλότερες.

Οι τιμές του γάλακτος-γαλακτοκομικών και αυγών στη χώρα μας ήταν 34% ψηλότερες από τον μέσο όρο της Κοινότητας. Μάλιστα, η Ελλάδα ήταν η δεύτερη ακριβότερη αγορά στην Ε.Ε. για τα παραπάνω προϊόντα μετά την Κύπρο (36%).

Στο ψωμί και τα δημητριακά η Ελλάδα ήταν 14% ακριβότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε., και στα οινοπνευματώδη ποτά 33% ακριβότερη.

Αντίθετα, οι τιμές στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερες 9% από τον μέσο όρο της Ε.Ε. για το κρέας και 20% στα προϊόντα καπνού. Γενικότερα στην Κοινότητα, η έρευνα δείχνει μια τεράστια ψαλίδα μεταξύ των υψηλότερων και χαμηλότερων τιμών για την ίδια κατηγορία προϊόντων.

Στα γαλακτοκομικά η διαφορά τιμής μεταξύ της Κύπρου (ακριβότερη) και της Πολωνίας (φθηνότερη) ήταν της τάξης του 65%. Στην κατηγορία ψωμί-σιτηρά η διαφορά ακριβότερης (Δανίας) και φθηνότερης χώρας (Βουλγαρίας) ήταν 98%. Στο κρέας η διαφορά της ακριβότερης (Αυστρίας) με τη φθηνότερη (Ρουμανία) ήταν 83%.

Πηγή: naftemporiki.gr