Ζεόλιθος: Η λίπανση που αλλάζει τα δεδομένα

Φιλική προς το περιβάλλον, χωρίς νιτρικά υπολείμματα στον υδροφόρο ορίζοντα και στο τελικό προϊόν της καλλιέργειας που πάει στον καταναλωτή

Ζεόλιθος: Η λίπανση που αλλάζει τα δεδομένα
Πως και γιατί μια βιομηχανία στην Καρδίτσα επένδυσε στον ζεόλιθο

Η ΒHP είναι μια βιομηχανία παραγωγής λιπασμάτων, η οποία ιδρύθηκε το 2004, με έδρα την Καρδίτσα, και έκτοτε παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, παραγωγή, συσκευασία και τυποποίηση στη βιομηχανία του κλάδου.

Ωστόσο ο βασικός λόγος που είναι γνωστή στον αγροτικό χώρο είναι το πατεντάρισμα που πέτυχε με την κοκκοποίηση του ζεόλιθου, την επεξεργασία και την πρόσμιξή του με άλλα θρεπτικά στοιχεία, ώστε να επιτευχθεί η πληρότητα της θρέψης του φυτού. Όσοι γνωρίζουν τις ωφέλειες του ζεόλιθου στην ελληνική γεωργία, κατανοούν και τη σημαντική προσπάθεια της ΒHP, η οποία προμηθεύεται από τα ελληνικά ορυχεία το μαγνήσιο, τον σίδηρο και τα υπόλοιπα στοιχεία και αφού εισάγει τον ζεόλιθο από την γείτονα χώρα, προχωρά στην κοκκοποίηση, επιτυγχάνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η λίπανση που αλλάζει τα δεδομένα
Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Σταύρος Τσολάκος

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, Σταύρο Τσολάκο, «επειδή θεωρούμε τη θρέψη, την τροφή της τροφής μας δηλαδή, πολύ σημαντική, είμαστε προσεκτικοί στην παραγωγή, στην ανάπτυξη και βελτίωση των προϊόντων μας, έτσι ώστε να είναι φιλικά προς το περιβάλλον, να μην αφήνουν νιτρικά υπολείμματα στον υδροφόρο ορίζοντα και στο τελικό προϊόν της καλλιέργειας που πάει στον καταναλωτή. Μοχθούμε για την εξασφάλιση καλύτερης τροφής για έναν καλύτερο κόσμο, μέσα από εξαιρετικές λύσεις ανά καλλιέργεια και είμαστε υπερήφανοι για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πελάτες μας. Για εμάς, ο ζεόλιθος είναι ο κινητήριος μοχλός για την παραγωγή θρεπτικών λιπασμάτων και παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν με την εισαγωγή του από την Βουλγαρία, επιμένουμε και έχουμε επενδύσει πολλά σε αυτόν. Απ’ ό,τι φαίνεται, και με βάση την αποδοχή που έχουν τα προϊόντα μας στους παραγωγούς, κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

Τα οφέλη του ζεόλιθου

Ο ζεόλιθος είναι φυσικό πορώδες ορυκτό με τεράστια ιοντοανταλλακτική ικανότητα. Ενεργεί ως φίλτρο νερού και δεσμεύει μέταλλα και οργανικές ενώσεις. Επίσης, δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και τα διατηρεί κοντά στο ριζικό σύστημα των φυτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εμπλουτίζει το έδαφος με στοιχεία, όπως CaO, MgO, Κ και Fe. Ως 100% φυσικό προϊόν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιολογική γεωργία αλλά και να λειτουργήσει συνεργατικά με τα χημικά λιπάσματα. Η συνύπαρξη του ζεόλιθου στον κόκκο του λιπάσματος, επιδρά ευεργετικά στην παραγωγή ως εξής:

Δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά των λιπασμάτων της σειράς ZEOtec καθώς και το νερό, τα διατηρεί κοντά στο ριζικό σύστημα των φυτών και τα απελευθερώνει μακροπρόθεσμα. Κατ’ αυτό τον τρόπο, αυξάνεται η αποδοτικότητα των λιπασμάτων, δεσμεύοντας μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών συστατικών που θα χανόντουσαν από τις βροχές και τα ποτίσματα, μειώνοντας έτσι το κόστος των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων. Δεσμεύει την υγρασία (ειδικά σε αμμώδη εδάφη) και έτσι αυξάνεται το διάστημα μεταξύ ποτισμάτων. Βελτιώνει τη δομή του εδάφους και ενεργεί σαν αποθήκη αμμωνίας, αυξάνοντας την ωφελιμότητα του αζώτου. Αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης του φυτού, αυξάνει την ανθεκτικότητα του ριζικού συστήματος στις παρασιτικές ασθένειες (π.χ. στους νηματώδεις), αυξάνοντας την παραγωγή και την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων. Με τη χρήση λιγότερων λιπασμάτων και νερού, προάγεται η καλή διαχείριση του εδάφους και η μείωση της ρύπανσης.

  • Γιώργος Ρούστας