Ζητείται Υγεία στην Αλίαρτο

Το αυτονόητο δικαίωμα στην υγεία διεκδικούν οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών της Βοιωτίας. Η έλλειψη γιατρών έχει ως αποτέλεσμα οι επισκέψεις να γίνονται μία ή δύο φορές τον μήνα χωρίς να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών, που στην πλειοψηφία τους είναι συνταξιούχοι αγρότες και δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε άλλες περιοχές. Συγκεκριμένα, στις Θεσπιές Aλιάρτου, ο αγροτικός γιατρός επισκέπτεται ελάχιστες φορές τον μήνα μια περιοχή με αυξημένες ανάγκες και γερασμένο αγροτικό πληθυσμό. Σύμφωνα με δηλώσεις των κατοίκων της περιοχής, η κατάσταση αυτή αναγκάζει τους ασθενείς να μεταβούν σε πλησιέστερες πόλεις ή να καλύψουν τις ανάγκες τους από τους ιδιώτες γιατρούς.

Η περίπτωση αυτή δεν είναι η μοναδική στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Υπάρχουν σημαντικές ανάγκες στην Περιφερειακή Πρωτοβάθμια περίθαλψη σχεδόν σε όλα τα Κέντρα Υγείας, οι οποίες ξεκινούν από την έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής. Την εικόνα της κατάστασης αυτής συμπληρώνουν εδώ και δεκαετίες δημόσια ιατρεία που παραμένουν ανενεργά. Πολλά από αυτά διαθέτουν σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, τα οποία, ενώ εγκαταστάθηκαν δεν λειτούργησαν ποτέ.

Η ανάπτυξη της υπαίθρου δεν είναι μόνο μία αριθμητική υπόθεση, έχει να κάνει με ανθρώπους και με σύγχρονες υποδομές. Η υγεία, η παιδεία, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι αναγκαία και σημαντικά εργαλεία για την παραμονή των νέων στην ύπαιθρο.