Zήτημα φέτας θέτουν ξανά οι ΗΠΑ

Μπλόκο στις εισαγωγές ευρωπαϊκών ΠΟΠ τυριών ζητούν από τον Τραμπ γαλακτοβιομηχανίες της χώρας

feta-pop

Μπορεί να γλύτωσε την τελευταία στιγμή από τους δασμούς τους οποίους, στο πλαίσιο της εμπορικής κόντρας με την ΕΕ, ετοιμάζεται να επιβάλει ο Τραμπ σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα, όμως οι περιπέτειες της φέτας στην αμερικανική αγορά φαίνεται ότι δεν έχουν τελειώσει ακόμα.

Με επιστολή που απέστειλε πρόσφατα στον Αμερικανό πρόεδρο ο επικεφαλής της Αμερικανικής Κοινοπραξίας Κοινών Ονομασιών Τροφίμων (CCFN), Ερρίκο Αουρίτσιο, ζητά από την κυβέρνηση της χώρας να εξετάσει ακόμα και την απαγόρευση εισαγωγών ευρωπαϊκών τυριών ΠΟΠ σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «για την υπερβολικά προστατευτική στάση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την αναπαραγωγή των εν λόγω ονομασιών προϊόντων ως προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων».

Αδικημένοι οι Αμερικανοί γαλατάδες

Ο κ. Αουρίτσιο σημειώνει ότι εκπροσωπεί ένα σημαντικό κομμάτι της αμερικανικής γαλακτοβιομηχανίας, που παράγει «Μade in USA» τυριά και πλήττεται από τη στάση αυτή. Στην επιστολή του, μάλιστα, εφιστά την προσοχή στο ύψους 1,6 δισ. δολαρίων έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο γαλακτοκομικών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ και συνιστά στον Τραμπ «να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να διορθώσει την αδικία σε βάρος των γαλακτοβιομηχανιών της χώρας», επιβάλλοντας τον ίδιο περιορισμό που ισχύει για εκείνους. Δηλαδή, να απαιτήσει από τις Βρυξέλλες «να μην πωλούνται τυριά με αυτά τα ονόματα στην αγορά των ΗΠΑ, όσο οι αμερικανικές γαλακτοβιομηχανίες παραμένουν αποκλεισμένες από τις ευρωπαϊκές αγορές».

Παρόλο που ακόμη δεν είναι γνωστές οι προθέσεις του Τραμπ απέναντι στο ζήτημα, εάν τελικά υιοθετηθεί μια τέτοια απόφαση, είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης, φρενάροντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές προσπάθειες διεθνοποίησης της προστασίας γεωγραφικών ενδείξεων. Εκτός από τη φέτα, στο στόχαστρο μπαίνουν κι άλλα ΠΟΠ τυριά, όπως για παράδειγμα η παρμεζάνα και η γκοργκοντζόλα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εξαγωγές ευρωπαϊκών τυριών ΠΟΠ και ΠΓΕ προς τις ΗΠΑ άγγιξαν το 2018 τα 877 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η φέτα ξεπέρασε τα 19 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 36,74% του συνόλου.

Κακό το timing

Αν και στις ΗΠΑ δεν κατευθύνεται πάνω από το 2% των ελληνικών εξαγωγών φέτας (οι μεγαλύτερες ποσότητες απορροφώντας από ευρωπαϊκές χώρες), όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος, «θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς τις προοπτικές και τις δυνατότητες ανάπτυξης που εμφανίζει η εν λόγω αγορά». Ο ίδιος προσθέτει ότι πρόκειται και για μια κακή χρονική στιγμή, δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη τριετές πρόγραμμα προώθησης της φέτας ΠΟΠ στις ΗΠΑ.

Ο κ. Αποστολόπουλος αναφέρει ότι τα ΠΟΠ προϊόντα, όπως η φέτα, δεν αποτελούν απειλή για την αμερικανική γαλακτοβιομηχανία, αφού κατέχουν μικρό μερίδιο στην πίτα της συγκεκριμένης αγοράς κι εκεί δεν ισχύει το καθεστώς ΠΟΠ». Τονίζει, δε, ότι η φέτα που εξάγεται στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει επιπρόσθετα αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά από χιλιάδες προϊόντα «τύπου φέτας», που παράγονται από τρίτες χώρες και φέρουν τη σχετική ονομασία.

Οι εξαγωγές των κυριότερων τυριών ΕΕ
με προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις προς ΗΠΑ το 2018

Τύπος Τυριών Εξαγωγές ΕΕ προς ΗΠΑ (εκατ. €)  Εξαγωγές ΕΕ προς Τρίτες Χώρες (εκατ. €) Μερίδιο Εξαγωγών προς ΗΠΑ (εκατ. €)
Γκράνα Παντάνο, Παρμεζάνα Ρετζιάνο 149.496 345.708 43,24
Φέτα 19.202 52.264 36,74
Γκοργκοντζόλα 3.183 22.106 14,40
Ασιάγκο 2.922 6.943 42,09
Φοντίνα, Χαβάρτι, Ντάμπο, κ.α. 25.962 61.001 42,56
Σύνολο Τυριών 876.795 4.013.129 21,85

Πηγή: ΕΕ, Επεξεργασία: «ΥΧ»

Aπάντηση σε ευρωπαϊκό, αλλά και εθνικό επίπεδο θέλει ο ΣΕΒΓΑΠ

«Το γεγονός ότι η φέτα δεν προστατεύεται εκτός ΕΕ αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και για εμάς που παράγουμε, αλλά και για τον καταναλωτή που αγοράζει προϊόν που δεν είναι πραγματική φέτα», σχολιάζει από την πλευρά της η Σοφία Αποστολάκη, διευθύντρια Μάρκετινγ της Ρούσσας ΑΕ, μιας τυροκομικής εταιρείας που εξάγει το 95% της παραγωγής και το 15% του ετήσιου τζίρου της αφορά πωλήσεις στις ΗΠΑ. Καταλήγοντας, ο κ. Αποστολόπουλος τονίζει ότι η θέση του ΣΕΒΓΑΠ είναι «η αντιμετώπιση του ζητήματος να γίνει τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου υπάρχει διαφορετική διαπραγματευτική δύναμη, όσο και σε εθνικό, όπου, λόγω μη άμεσης εμπλοκής της χώρας μας με ζητήματα όπως η κόντρα π.χ. των αεροπορικών (σ.σ. δεν είναι τυχαίο ότι η κλιμάκωση της εμπορικής έντασης συμπίπτει με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Boeing), η Ελλάδα θα μπορούσε να διασφαλίσει είτε εξαίρεση, είτε διαφορετική αντιμετώπιση από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες».