Και νέο πρόστιμο έρχεται για το 2014

Νέο πρόστιμο εν όψει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τελικά να δούμε πόσα θα …μαζευτούν!

Για του λόγου το αληθές ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου άφησε να εννοηθεί ότι έρχεται νέο πρόστιμο, πέρα από τα  167.000 ευρώ, για τα βοσκοτόπια, που ακούστηκαν την περασμένη εβδομάδα, απαντώντας σ΄ ερώτηση του βουλευτή Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλη Τζελέπη. «Μη με «τσιγκλίζετε» να σας πω τι έρχεται!», τόνισε χαρακτηριστικά  στη Βουλή.

Είχε προηγηθεί λογομαχία Βαγγέλη Αποστόλου με τον αναπληρωτή γραμματέα της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος τον κατηγορούσε πως άλλα λέει κι άλλα κάνει και πως λέει ψέματα. «Τέρμα τα ψέματα. Να διαβάσατε τι λέγατε στα πρακτικά της Βουλής!», είπε ο Ηρακλειώτης βουλευτής. Οι τόνοι ανέβηκαν με αφορμή το θέμα της εισαγωγής του τυνησιακού ελαιολάδου, που στο εξής θα έρχεται αδασμολόγητο.

Οι επόμενες ερωτήσεις έγιναν από το Μιχάλη Τζελέπη, ο οποίος αναφέρθηκε στα πρόστιμα στο ποιοι θα πληρώσουν το λογαριασμό και πως θα κληθούν να τα επιστρέψουν και τελικά τι θα γίνει με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Ο κ.Τζελέπης διαμαρτυρήθηκε για το θέμα των προστίμων. «Εσείς λέγατε πως επί των ημερών σας δεν θα πληρώσουν», του είπε ο βουλευτής.

Ο κ.Αποστόλου ανέφερε πως θα επιχειρήσει να προστατέψει το 98, 5% καθώς πήραν τα λιγότερα και σημείωσε πως οι επιστροφές χρημάτων, αφορούν στο 1,65% των αγροτών, που έχουν πάρει πάνω από 5.000 ευρώ από το πακέτο Χατζηγάκη. «Ψηφίσαμε πως θα γίνουν οι διαδικασίες , ώστε να μην είναι επώδυνες. Μη με « τσιγκλίζετε» να σας πω τι έρχεται!» Τελικά ανέφερε πως έρχεται άλλο πρόστιμο για τους βοσκοτόπους (πρόκειται για το πακέτο των 167 εκατομμυρίων ευρώ) κι άλλο πρόστιμο θα έρθει για το 2014. «Να τα πετάξουμε στον αέρα ή να τα μειώσουμε όσο το δυνατόν τα συγκεκριμένα;» ανέφερε ο υπουργός.

Απαντώντας για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης εξήγησε πως αρμόδιος είναι ο Γιώργος Σταθάκης και τόνισε πως βούληση της κυβέρνησης είναι να προστατέψει την εταιρία αλλά ο κ.Τζελέπης του αντέτεινε ότι γίνονται μεγάλες σπατάλες και πως με την τακτική που ακολουθείται πάλι θα βγει εκτός ανταγωνισμού, η εταιρία.

Για το γάλα και το γιαούρτι ο Βαγγέλης Αποστόλου επισήμανε για τους κτηνοτρόφους πως «μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τα προγράμματα Προώθησης θα προσπαθήσουμε να τους στηρίξουμε. Θα προσπαθήσουμε καλώντας τους Έλληνες καταναλωτές και βεβαίως παρακαλώντας να το καταλάβουν κι οι ελληνικές βιομηχανίες, πως πρέπει να στηρίξουμε το συγκεκριμένο χώρο».

Σε ό, τι αφορά στο νέο πρόγραμμα για την αγροτική ανάπτυξη, όπως εκτίμησε ο υπουργός Ευάγγελος Αποστόλου απαντώντας σ΄ επίκαιρες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, σημειώνοντας πως αναμένεται να μοχλεύσει πάνω από 7 δις.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφερόμενος στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης απαντώντας σ΄ επίκαιρη ερώτηση της Χρυσούλας Κατσαβριά – Σιωροπούλου, βουλευτού Καρδίτσας , η οποία ρώτησε μεταξύ άλλων, για τις επενδύσεις σε υδάτινους πόρους και την κατανομή του ΠΑΑ. Τόνισε ότι το κύριο βάρος του νέου ΠΑΑ θα δοθεί στον τομέα της Κτηνοτροφίας, της αιγοπροβατοτροφίας και της αγελαδοτροφίας για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων και την παραγωγικότητα του ενώ σημείωσε πως οι προσκλήσεις θα γίνουν ξεχωριστά στις Περιφέρειες, καθώς πλέον είναι αυξημένη η συμμετοχή τους στο νέο πρόγραμμα.

Ειδικά για τη Θεσσαλία σημείωσε πως υπήρχαν ήδη κάποια ήδη έργα μεταφοράς και διανομής νερού από τη λίμνη Κάρλα, που έχουν ξεκινήσει αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί κι υπολογίζονται σε περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ ως ανειλημμένες υποχρεώσεις, ενώ υπάρχουν και μικρότερα, που είναι κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ.  Επίσης, αναφέρθηκε πως γίνονται ενέργειες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεννόηση βεβαίως με το Υπουργείο Υποδομών που έχει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα υπ’ ευθύνη του, και αφορά την ολοκλήρωση του δικτύου άρδευσης της λίμνης Σμοκόβου. Σημείωσε πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ήδη μπει στη διαδικασία να αναθέσει μελέτες για τη μείωση της σπατάλης του νερού και της διαχείρισης γενικότερα του υδροφόρου ορίζοντα και για την απλούστευση της διαδικασίας έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων για στάγδην άρδευση.

Άννα Στεργίου