ΥΠΕΞ: H πραγματική εικόνα των εξαγωγών στο α’ εξάμηνο του 2016

Στόχος του ΥΠΕΞ η προώθηση και η αύξηση των εξαγωγών

Διάφορα δημοσιεύματα και αναλύσεις της πορείας των ελληνικών εξαγωγών το α’ εξάμηνο του 2016 εμφανίζουν με δραματικούς τόνους την εικόνα των εξαγωγών μας. Ας δούμε όμως ποια είναι η πραγματική εικόνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελ.ΣΤΑΤ, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, κατά τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) ανήλθε στο ποσό των 11.974,8 εκ. ευρώ έναντι 13.026,6 εκ. ευρώ του ίδιου χρονικού διαστήματος του προηγούμενου έτους 2015, παρουσιάζοντας μείωση 8,1% (σε ευρώ).

Κατά τη διάρκεια όμως του ίδιου εξαμήνου, αν δεν συμπεριλάβουμε τα καύσιμα και τα πετρελαιοειδή, οι τιμές των οποίων επηρεάζονται άμεσα από τις διεθνείς αγορές, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών σημείωσαν μικρότερη μείωση, σε σχέση με το σύνολο, της τάξης του 1,4% , δηλαδή κατά 125,9 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων αυξήθηκαν κατά 9,0% παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση και στις εξαγόμενες ποσότητες τους, κατά 23,6%, παρά το εμπάργκο της Ρωσίας. Εξίσου σημαντική ανοδική πορεία ακολούθησαν, την ίδια χρονική περίοδο, και οι εξαγωγές ποτών και καπνού σημειώνοντας αύξηση 14,4 %.

Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι η υποχώρηση του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών (γιατί περιλαμβάνονται και τα πετρελαιοειδή), την περίοδο αναφοράς, οφείλεται κατά κύριο λόγο, στη ραγδαία υποχώρηση της εμπορικής αξίας των εξαγωγών καυσίµων κατά 24% (και όχι τόσο στις εξαγώγιμες ποσότητες τους,) λόγω μείωσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και όχι λόγω πτώσης της ανταγωνιστικότητάς τους. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι οι ποσότητες εξαγωγών καυσίμων αυξήθηκαν κατά 11,7% , από 8.457.523.557 kg που ήταν το εξάμηνο του 2015 σε 9.445.159.723 kg την ίδια περίοδο το 2016.

Τα ανωτέρω στοιχεία, τα οποία προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ, φαίνονται και στους συνημμένους πίνακες:

pinakas2

 

pinakas1