Ανησυχία για τις εξαγωγές της Κρήτης, με φόντο το Brexit

Η «πτώση» της στερλίνας στην ισοτιμία με το ευρώ αυξάνει το κόστος των προϊόντων

Εξαγωγές
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Την ανησυχία τους για τις συνέπειες που μπορεί να έχει το Brexit στην εξαγωγική δραστηριότητα της Κρήτης, εκφράζουν οι εξαγωγείς της Κρήτης, που προσπαθούν να καταγράψουν τις απώλειές τους, την ώρα που η στερλίνα σημειώνει πτώση στη συναλλαγματική ισοτιμία.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, δεν φαίνεται να επηρεάζονται συνολικά οι εξαγωγές από το νησί, αλλά υπάρχουν εταιρείες που εξάγουν συγκεκριμένα προϊόντα και οι οποίες ήδη έχουν υποστεί ζημία, καθώς η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας ήταν και είναι μια δυναμική αγορά με κέντρο αναφοράς προϊόντα όπως τα σταφύλια. «Από τα προϊόντα που φαίνεται να δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση είναι τα σταφύλια. Το 2015 οι εξαγωγές προς τη Μεγάλη Βρετανία έφτασαν τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Είναι σαφές ότι κάποιοι εξαγωγείς, που είχαν και εξακολουθούν να έχουν σε μεγάλο βαθμό συνεργασίες, είναι ανήσυχοι, ωστόσο δεν νομίζω ότι αυτό θα επηρεάσει την εξαγωγική δραστηριότητα του νησιού στο σύνολό της», τόνισε ο κ. Καλαμπόκης, που διευκρίνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, πηγάζει από την πτωτική πορεία της στερλίνας, που καθιστά απευθείας ακριβότερο το ευρώ, άρα αυξάνει και το κόστος των προϊόντων που εξάγονται από το νησί, δίχως να έχουν γίνει αυξήσεις από τους εξαγωγείς. «Δεν είναι η πρώτη φορά που λόγω του διαφορετικού νομίσματος υπάρχει αυτή η ανησυχία. Ίσως τώρα το άγχος να είναι μεγαλύτερο, ωστόσο και στο παρελθόν υπήρχε θέμα, κάθε φορά που η ισοτιμία διαφοροποιούνταν, το ευρώ ενισχυόταν και τα προϊόντα δέχονταν τις πιέσεις». Η Μεγάλη Βρετανία το 2015 ήταν η έβδομη στην κατάταξη χώρα, σε ό,τι αφορά τον όγκο των εξαγωγών από την Κρήτη, με ποσοστό που έφτασε 2,9%. «Ίσως το ποσοστό να μην είναι πολύ μεγάλο, ωστόσο, η αγορά αυτή σε σχέση με το 2014 εμφάνισε ανοδικές τάσεις που έφτασαν το 50% και πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούσαν ότι θα εξακολουθήσει να έχει ανοδική τάση. Κάτι που αυτή την ώρα ως δεδομένο φαίνεται ότι έχει κλονιστεί, δίχως όμως κανείς να μπορεί να μιλήσει με ασφάλεια, προτού σταθεροποιηθεί η κατάσταση».

Η εξαγωγική δραστηριότητα από την Κρήτη στη Μεγάλη Βρετανία το 2015 έφτασε συνολικά τα 12,9 εκατομμύρια ευρώ. Το προϊόν που είχε την πιο δυναμική παρουσία στην αγορά ήταν τα σταφύλια, με 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σημαντική αγορά ήταν και για το ελαιόλαδο, με 1,7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης στη Μεγάλη Βρετανία το 2015 έφτασαν 500.000 ευρώ σε κηπευτικά, 500.000 ευρώ σε είδη κλωστοϋφαντουργίας και περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ σε χημικά πλαστικά.

Κάλια Πετσαλάκη

-Διαφήμιση-
Delegate