Copa – Cogeca για την ΚΑΠ: «Κοινοί και απλοί κανόνες, διατήρηση των άμεσων ενισχύσεων χωρίς συγχρηματοδότηση»

agrotis-copa-cogeca

Στην πρώτη τους τοποθέτηση, με αφορμή το πλάνο που γνωστοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κορυφαίες αγροτικές και συνεταιριστικές οργανώσεις Copa – Cogeca ζήτησαν και εκείνες την ουσιαστική απλοποίηση των κανόνων της νέας ΚΑΠ, σε συνδυασμό με την αποφυγή οποιασδήποτε περαιτέρω επανεθνικοποίησής της.

«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή, ανταγωνιστική ΚΑΠ, με κοινούς και απλούς κανόνες σε ολόκληρη την ΕΕ. Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απλοποίηση των κανόνων της ΚΑΠ είναι ένα ευπρόσδεκτο νέο, αλλά φοβούμαστε ότι, σε ό,τι αφορά το νέο μοντέλο που περιγράφεται στην παρούσα ανακοίνωση, δεν θα υπάρξει πραγματική απλοποίηση», τόνισε ο πρόεδρος της Copa, Joachim Rukwied. Ο κ. Rukwied χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας» τη διατήρηση των δύο πυλώνων της ΚΑΠ και ζήτησε να παραμείνει το ύψος των άμεσων πληρωμών του πρώτου πυλώνα στα σημερινά επίπεδα χωρίς συγχρηματοδότηση. «Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για τη σταθεροποίηση των εισοδημάτων των αγροτών, βοηθώντας τους στην καλύτερη διαχείριση των κινδύνων, που άπτονται του εισοδήματός τους. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε ανώτατο όριο ή μείωση των πληρωμών που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», πρόσθεσε.

Ο κ. Rukwied σχολίασε θετικά το γεγονός ότι η Κομισιόν δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ευφυή γεωργία και στα μέτρα διαχείρισης κινδύνων. Ωστόσο, οι Copa – Cogeca πιστεύουν ότι τα μέτρα διαχείρισης κινδύνου πρέπει να παραμείνουν προαιρετικά για τους παραγωγούς και να παραμείνουν στον δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ. Ο πρόεδρος της Copa στάθηκε, επίσης, στην αναγκαιότητα επιστράτευσης νέων, βελτιωμένων μέτρων που θα βοηθήσουν τους αγρότες να διαχειρίζονται καλύτερα τους κινδύνους της αγοράς για να αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη μεταβλητότητά της. Ακόμη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το δίχτυ ασφάλειας της αγοράς θα πρέπει να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Ο πρόεδρος της Cogeca, Thomas Magnusson, υπογράμμισε, από τη μεριά του, τη σημασία των περιβαλλοντικών μέτρων της ΚΑΠ για τη βελτίωση της αειφορίας και της βιοποικιλότητας, εκφράζοντας, μάλιστα, την ικανοποίησή του για την απόφαση της Επιτροπής να επιδιώξει τον εξορθολογισμό τους. Ωστόσο, εξέφρασε και εκείνος τις ανησυχίες του σχετικά με το νέο μοντέλο και τις πρακτικές πτυχές των μέτρων που βασίζονται στην απόδοση. «Απαιτούνται περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει όλο αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Magnusson ανέφερε ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται μέτρα υπό τη σκέπη της ΚΑΠ, προκειμένου «να ενθαρρύνουμε τους αγρότες να ενταχθούν στους συνεταιρισμούς, καθώς αυτό μπορεί να βελτιώσει τη θέση τους στην αγροδιατροφική αλυσίδα».