Δημ.Συμπαράταξη: Καταγγέλλει νέες περικοπές συντάξεων σε συνταξιούχους αγρότες και εργάτες γης

Δημ.Συμπαράταξη: Καταγγέλλει νέες περικοπές συντάξεων σε συνταξιούχους αγρότες και εργάτες γης
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Για «νέες περικοπές συντάξεων στους συνταξιούχους αγρότες και μη, που απασχολούνται σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις» κάνει λόγο η Δημοκρατική Συμπαράταξη και καλεί την αρμόδια υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσίογλου να πάρει θέση.

Σύμφωνα με την ερώτηση που κατέθεσαν 17 βουλευτές μ΄ επικεφαλής την αρμόδια τομεάρχη Εργασίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η  κοινωνική ασφάλιση συνιστά κατοχυρωμένο κοινωνικό δικαίωμα στο Σύνταγμα της χώρας και αποτελεί κορυφαία έκφραση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Δυστυχώς, όπως καταγγέλλουν, η εφαρμογή του νόμου 4387/2016 έχει μετατραπεί σε «μαρτύριο της σταγόνας» για τους πλέον οικονομικά αδύναμους συνταξιούχους και ασφαλισμένους, που βιώνουν καθημερινά νέες περικοπές και επιβαρύνσεις». Όπως υποστηρίζουν «θύμα του ασφαλιστικού νόμου-λαιμητόμου είναι και οι συνταξιούχοι, αγρότες και μη, που απασχολούνται σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις για να ενισχύσουν το -πενιχρό συνήθως- εισόδημά τους».

-Διαφήμιση-

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καταλογίζουν στην κυβέρνηση πως ενώ το θεσμικό πλαίσιο για τη μείωση των συντάξεων των συνταξιούχων που εργάζονται, αφορούσε «μόνον όσους «αναλαμβάνουν εργασία» και περιείχε, επιπροσθέτως, ρητή εξαίρεση για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ  ( άρθρο 63 ν. 2676/1999, ως το άρθρο 16 ν. 3863/2010), ο ν. 4387/2016 επιφυλάσσει γι’ αυτούς μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη. Προβλέπει, δηλαδή, για πρώτη φορά ότι υφίστανται μείωση 60% στο σύνολο των ακαθάριστων συντάξιμων αποδοχών τους όχι μόνο όσοι αναλαμβάνουν εργασία, αλλά και όσοι «αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α.», χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Δηλαδή, υφίστανται περικοπή της σύνταξής τους όλοι οι νέοι συνταξιούχοι που απασχολούνται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, και μάλιστα, ακόμα και ήταν κατ’ επάγγελμα αγρότες».

Ζητούν, δε, να υπάρξει μέριμνα τονίζοντας ότι το μέτρο αυτό συνιστά ακόμη ένα δυσβάσταχτο πλήγμα για τον αγροτικό κόσμο της χώρας , ειδάλλως, όπως λένε, με την εφαρμογή των νέων διατάξεων, θα σημειωθεί σημαντική μείωση της παραγωγής πανελλαδικά και ζητούν να ενημερωθούν σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να καταστεί δυνατή η απασχόληση αγροτών, που το έχουν ανάγκη, χωρίς δυσβάσταχτες οικονομικές θυσίες.

-Διαφήμιση-
Delegate