Δύο νέοι άνθρωποι αφήνουν την σφραγίδα τους στα κρασιά «Μαρκόγιαννης»

Με προίκα τους αμπελώνες του παππού και όπλο το μεράκι για δημιουργία

Εφαρμογή συμπληρωματικού προγράμματος αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελουργικών εκτάσεων στην Ελλάδα
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Η προικισμένη γη της Αρχαίας Ολυμπίας έχει γίνει εδώ και χιλιάδες χρόνια το φιλόξενο μέρος για τη δημιουργία εκλεκτών κρασιών. Με βαθιά γνώση της κληρονομιάς που απέκτησαν ο Γιάννης και η Αντωνία Χριστοπούλου, αξιοποίησαν τους αμπελώνες των παππούδων τους στην περιοχή της Σκιλλουντίας, δημιούργησαν νέες ποικιλίες και συνεχίζουν να εξελίσσονται, παράγοντας εκλεκτά κρασιά με την επωνυμία «Μαρκόγιαννης», αποτέλεσμα, όπως λένε, της ένωσης των πλατωνικών στοιχείων ενός αρμονικού σύμπαντος.

Πνεύματα ανήσυχα και δημιουργικά αναβιώνουν παλιές και ξεχασμένες ποικιλίες που τείνουν να εξαφανιστούν, ενώ «πειραματίζονται» με νέα αρώματα για να προσφέρουν μια ξεχωριστή και διαφορετική εμπειρία μέσα από τα κρασιά τους.

Η οικογενειακή επιχείρηση δραστηριοποιείται από το 1982 στην καλλιέργεια αμπελώνων, με σκοπό την παραγωγή οίνων ποιότητας και αποστάγματος στέμφυλων (τσίπουρο). Παράλληλα, τυποποιούν πετιμέζι, ιδιαίτερα θρεπτικό για την υγεία του ανθρώπου και το επόμενο βήμα θα είναι η εμφιάλωση ελαιολάδου.
Ο μυθικός Αλφειός ποταμός, που χωρίζει τον Σκιλλούντα από την Αρχαία Ολυμπία, το ανάγλυφο της περιοχής και τα αργιλοπηλώδη εδάφη διαμορφώνουν ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες και αποτελούν τις παραμέτρους που επισφραγίζουν και ολοκληρώνουν την προσωπικότητα των οίνων «Μαρκόγιαννη» αλλά και των τσίπουρων της οικογενειακής επιχείρησης.

Η δραστηριότητα των δύο νέων ανθρώπων, όμως, δεν σταματά μόνο στην παραγωγή κρασιού. Δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση της νέας γενιάς, μέσα από την επίσκεψη σχολείων στο οινοποιείο και στα αμπέλια, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά όλα τα στάδια της διαδικασίας για την παραγωγή κρασιού και άλλων παράγωγων προϊόντων.

«Στα σχέδιά μας είναι η επέκταση των αμπελώνων της οικογένειας. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση και εξελισσόμαστε με νέες αμπελοκαλλιέργειες, ενώ πειραματιζόμαστε με μικρές οινοποιήσεις παλαιών ποικιλιών που πάνε να χαθούν», μας λέει η Αντωνία Χριστοπούλου.

Οινοτουρισμός

Το  κτήμα «Μαρκόγιαννη» προσφέρει μία αυθεντική αγροτοτουριστική εμπειρία για τους λάτρεις του κρασιού, εκεί όπου σήμερα βρίσκονται φυτεμένα 50 στρέμματα αμπελώνα.

Κατά την περίοδο της παραγωγής και οινοποίησης, δίδεται η δυνατότητα παρακολούθησης των παραδοσιακών και σύγχρονων διαδικασιών που χρησιμοποιούν για τη δημιουργία των οίνων. Επίσης, γίνεται ξενάγηση στην κάβα της οικογένειας, όπου φυλάσσονται οι εμφιαλωμένοι οίνοι και τα βαρέλια.

Η επίσκεψη στο οινοποιείο, παράλληλα με την περιήγηση στους χώρους της μονάδας και τους αμπελώνες, συνοδεύεται με διαδικασίες γευσιγνωσίας, με δοκιμές των μοναδικών προϊόντων, περιλαμβάνοντας τις ξεχωριστές ετικέτες και ποικιλίες οίνων όπως ο Ερυθρός Μαρκόγιαννη, ο Λευκός Μαρκόγιαννη και το Ροζέ Μαρκόγιαννη, το υπέροχο φρουτώδες και δροσιστικό Chardonnay, καθώς και τα μοναδικά και ιδιαίτερα αποστάγματα, όπως το κλασσικό Τσίπουρο Μαρκόγιαννη και το εξαιρετικό Παλαιωμένο Τσίπουρο Μαρκόγιαννη.

Η σημαντική εμπειρία που είχε ήδη αρχίσει να αποκτά η οικογένεια στην παραγωγή οίνων ποιότητας, στη γνώση και επιλογή αμπελοτεμαχίων, στην κρίση των στεμφύλων ως πρώτη ύλη παραγωγής εκλεκτού αποστάγματος αλλά και αξιοποίησης μετά την οινοποίηση, δημιούργησε τη βούληση για παραγωγή τσίπουρου. Το 2002 ιδρύθηκε το αποσταγματοποιείο της εταιρείας και το 2007 εμφιαλώνεται το τσίπουρο Μαρκόγιαννη. Το 2011 ξεκινούν οι πρώτοι πειραματισμοί στην ωρίμανση του τσίπουρου σε βαρέλι και το 2012, μετά από επαναλαμβανόμενες γευστικές δοκιμές, εμφιαλώνεται το «Παλαιό Μαρκόγιαννη».

«Η ενασχόληση με την παραγωγή τσίπουρου είναι μια συνεχής εκπαίδευση και κάθε χρόνο προσπαθούμε να βελτιώνουμε τεχνικές σε όλα τα στάδια της παραγωγής με σκοπό τη βελτιστοποίηση της ποιότητας του αποστάγματος», σημειώνουν οι ιδιοκτήτες.

  • Νικολέτα Τζώρτζη
-Διαφήμιση-
Delegate