Επιχειρηματικές ευκαιρίες και ενημέρωση για τους κτηνοτρόφους στην 10η Zootechnia

Σημείο συνάντησης για κτηνοτρόφους, επιχειρηματίες και ζωοτέχνες αποτέλεσε η 10η Zootechnia στη Θεσσαλονίκη που, σύμφωνα με τους διοργανωτές, σημείωσε αύξηση 16,6% στον αριθμό των επισκεπτών σε σχέση με το 2015. Από τις 2 έως τις 5 Φεβρουαρίου, το μεγάλο φετινό ραντεβού της κτηνοτροφίας προσέλκυσε 58.743 επισκέπτες (50.354 επισκέπτες το 2015).

Επιχειρηματικές ευκαιρίες, ενημέρωση και λύσεις για τους κτηνοτρόφους

Ρεκόρ όμως σημειώθηκε και στον αριθμό στον εκθετών, που ξεπέρασαν τους 900. H «ΥΧ» και το ypaithros.gr συμμετείχαν στη Zootechnia στο Περίπτερο 12, Stand 5, όπου υποδέχτηκαν τους αναγνώστες τους και συζήτησαν τους προβληματισμούς τους για το μέλλον της πρωτογενούς παραγωγής.

Εκτός από τα εντυπωσιακά περίπτερα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι παράλληλες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Μεταξύ αυτών, ξεχώρισε το τριήμερο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κρέατος που διοργανώθηκε από το περιοδικό Meat News (3-5/2/2017), στο οποίο η «ΥΧ» και το ypaithros.gr ήταν χορηγοί επικοινωνίας. Το συνέδριο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όλης της επιστημονικής κοινότητας που ασχολείται με τον τομέα του κρέατος και από το βήμα του παρουσιάστηκαν αρκετές πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες και επιστημονικές εφαρμογές που καλύπτουν τόσο την πρωτογενή παραγωγή, όσο και τη μεταποίηση.

Επιχειρηματικές ευκαιρίες,  ενημέρωση και λύσεις  για τους κτηνοτρόφους

Η αυτάρκεια σε κρέας

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον καθηγητή στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων ZΠ Τμήμα Κτηνιατρικής της ΣΕΥ του ΑΠΘ, Ιωάννη Αμβροσιάδη, που συμμετείχε στο συνέδριο, η αυτάρκεια της Ελλάδας σε βόειο και χοιρινό κρέας διαμορφώνεται σε μόλις 12% και 30% αντίστοιχα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι ευθύνες για τη φθίνουσα πορεία της παραγωγής «βαραίνουν» όλους τους εμπλεκόμενους. Σημείωσε, δε, πως για την αναστροφή της κατάστασης, θα πρέπει να γίνει αρχικά μια ριζική αλλαγή του κεντρικού μάνατζμεντ σε επίπεδο υπουργείων και μια εκ νέου συστηματική οργάνωση της πρωτογενούς παραγωγής, με ταυτόχρονη εκπαίδευση κτηνοτρόφων – επιχειρηματιών, σε πρότυπα που υφίστανται ακόμη και στη χώρα μας, «αν και σε περιορισμένο όμως βαθμό». Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια μείωσης του κόστους παραγωγής του κρέατος, με αύξηση κυρίως της παραγωγικότητας. «Πρέπει να ξεφύγουμε από το άλλοθι του κόστους των ζωοτροφών και να προβούμε στην ενδεδειγμένη οργάνωση και λειτουργία σφαγείων και του τρόπου εμπορίας του κρέατος», επισήμανε.

Eσπερίδα της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για την ελληνική κτηνοτροφία

Με μεγάλη συμμετοχή φορέων του αγροκτηνοτροφικού χώρου πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», αίθουσα «Ολυμπίας», η εσπερίδα της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με θέμα: «Ο τομέας της Κτηνοτροφίας – ΚΑΠ 2014 – 2020: Το παρόν και το μέλλον». Κατά τη διάρκειά της, εκτός των άλλων, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό η νέα εφαρμογή GAIA Livestock, ή αλλιώς «Διαχείριση Κτηνοτροφικής Μονάδας», που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα συλλογής, επεξεργασίας και διαχείρισης δεδομένων μιας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης. 

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Τάκης Πεβερέτος, αναφέρθηκε στις παθογένειες του κλάδου, ενώ παρουσίασε τις προτάσεις του Συνδέσμου για την «ανάταση» της ελληνικής κτηνοτροφίας. «Πρέπει να οργανωθεί η παραγωγική βάση. Πρέπει να κάνουμε νέους συνεταιρισμούς και επίσης να δημιουργήσουμε μικρές ομάδες παραγωγών. Επιπλέον, πρέπει να δοθούν κίνητρα στους νέους», επεσήμανε ο κ. Πεβερέτος.

Επιχειρηματικές ευκαιρίες,  ενημέρωση και λύσεις  για τους κτηνοτρόφους

Για τη χρήση νέων τεχνολογιών μίλησε η κα. Ειρήνη Προδρομίδου, Σύμβουλος Γεωπόνος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο GAIA Livestock ή αλλιώς «Διαχείριση Κτηνοτροφικής Μονάδας». Όπως τόνισε, «από την εφαρμογή αυτή μπορούμε να παρακολουθήσουμε και να πάρουμε ημερήσιες αναφορές, να λάβουμε προειδοποιήσεις (π.χ. αν έχει μειωθεί αισθητά το σιτηρέσιο στις αποθήκες μας κ.λπ.). Παράλληλα, μέσα από το GAIA Livestock ενημερώνεται το μητρώο εκμετάλλευσης και άλλα μητρώα, που είναι υποχρεωμένος να διατηρεί ο κάθε κτηνοτρόφος».

Καινοτομία και επανεκκίνηση

Τους στόχους του ΥΠΑΑΤ, σχετικά με την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, Χ. Κασίμης, από το βήμα του συνεδρίου του ΓΕΩΤΕΕ στην αίθουσα «Ν. Γερμανός». Μεταξύ άλλων, ο κ. Κασίμης, στην ημερίδα με θέμα «Καινοτομία και αύξηση προστιθέμενης αξίας στα προϊόντα ζωικής παραγωγής», τόνισε ότι «εντός Φεβρουαρίου θα προκηρυχθεί το μέτρο της Μεταποίησης. Προετοιμάζουμε τα γεωργοπεριβαλλοντικά και έρχονται τα Σχέδια Βελτίωσης. Μέχρι το τέλος του έτους, τα περισσότερα μέτρα του ΠΑΑ θα έχουν προκηρυχθεί».

Ενδιαφέρον για τους ανθρώπους του κλάδου παρουσιάζει το «6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας Ζωικής παραγωγής», που διοργάνωσε το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης τα ΤΕΙ Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας. Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Δρ Αριστοτέλης Γ. Λυμπερόπουλος, σημείωσε ότι η αυτάρκεια στο αγελαδινό γάλα σήμερα ανέρχεται στο 40%, ενώ η αυτάρκεια στο πρόβειο φθάνει το 94% και στο γίδινο το 100%. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε αριθμό εκτρεφόμενων γιδιών και τέταρτη σε αριθμό εκτρεφόμενων προβάτων. Η κατάσταση είναι δραματική και όλα αποβαίνουν σε βάρος των κτηνοτρόφων. Οι τιμές των ζωοτροφών αυξάνονται συνεχώς, ενώ αντίθετα οι τιμές των προϊόντων μειώνονται».

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει χώρα με αυτάρκεια στον πρωτογενή τομέα, με την παραγωγή εγχώριων ζωοτροφών και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί δημιουργική η περιφέρεια, να μειωθεί το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών και να αυξηθεί η παραγωγή ποιοτικών κτηνοτροφικών προϊόντων».