Χόγκαν στο συνέδριο Copa – Cogeca: Μόχλευση κεφαλαίων μέσω Ευρ. Τράπεζας Επενδύσεων για τους αγρότες

Χόγκαν στο συνέδριο Copa – Cogeca: Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες εκτός από προκλήσεις για τον αγροτικό τομέα

«Βιωσιμότητα και αειφορία σημαίνει ότι διασφαλίζουμε επάρκεια τροφίμων. Θα πρέπει να εστιάσουμε στην έξυπνη γεωργία. Πως μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα». Με τα λόγια αυτά, άνοιξε την ομιλία του στο συνέδριο των Copa Cogeca, ο ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η ΚΑΠ είναι εγγυητής του περιβάλλοντάς και θα πρέπει να επιμείνει πετυχαίνοντας τους περιβαλλοντικούς της στόχους. «Το συνέδριο των Copa Cogeca κοιτάζει το μέλλον. Πρέπει όμως να σκεφτούμε πρώτα το παρελθόν. Τους τελευταίους 18 μήνες οι αγρότες πιέζονται αν και έχουν υπάρξει βελτιώσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ευρωπαίοι αγρότες τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε ακόμη στη διάθεσή μας τα πλήρη εργαλεία σταθεροποίησης του εισοδήματος. Είμαστε σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) ώστε να υπάρξει μόχλευση κεφαλαίων, ώστε να στηρίξουν τις επενδύσεις των Ευρωπαίων αγροτών». 

Αναφερόμενος στο προβλήματα της αγορά ο Φιλ Χόγκαν αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το ρώσικο εμπάργκο και όχι μόνο. «Η Επιτροπή έχει… κινητοποιήσει 5 εκατ. ευρώ επιπλέον για τον αγροτικό τομέα αλλά το τοπίο επηρεάζεται από το ρώσικο εμπάργκο και από την επιβράδυνση της ζήτησης στην Κίνα», τόνισε.  

Σχετικά με το συνέδριο της Αθήνας τόνισε πως «εδώ στην Αθήνα θα πρέπει να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα για αυτές τις προκλήσεις. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτή την συνεχή διαβούλευσή και περιμένουμε τα αποτελέσματα αυτού του συνεδρίου. Τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολη. Ξέρω πόσο δύσκολη είναι η ανάκαμψη στις αγορές».

Υπογράμμισε επίσης ότι: «θα πρέπει να βρούμε μια ισορροπία ώστε η ΚΑΠ να μην χάσει την απλότητα της και να είναι δίκαιη για όλους τους αγρότες. Έχω υλοποιήσει 27 απλουστεύσεις και πρέπει να προχωρήσουμε σε ακόμα 250 που αφορούν σε εξειδικευμένες περιπτώσεις κρατών».

Επίσης τόνισε: «Μετά το 2020 θα ήθελα ακόμα περισσότερες απλοποιήσεις. Η ΚΑΠ έχει και ισχυρή κοινωνική διάσταση και έτσι πρέπει να είναι. Χαίρομαι που ο πρόεδρος της Επιτροπής ανησυχεί όταν η τιμή του γάλακτος πέφτει τόσο χαμηλά. Για όλα αυτά υπάρχει μια task force που εξετάζει αυτά τα θέματα. Όλες οι διεργασίες αυτής της εβδομάδας γίνονται με διαφάνεια. Η έκθεση της επιτροπής ελπίζουμε να μας διαμορφώσει μια νέα ατζέντα που θα είναι προς όφελος των αγροτών. Νομίζω ότι πέραν των προκλήσεων υπάρχουν καταπληκτικές ευκαιρίες για τον αγροτικό τομέα και τις δυναμικές αγορές με τις οποίες συνδέετε αυτός».

Σε ερώτηση σχετικά με τον προϋπολογισμός της ΚΑΠ μετά το 2020 και αν θα υπάρξει νέα μείωση των προβλεπόμενων κονδυλίων; Με δεδομένη και την έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ ο κ. Χόγκαν ανέφερε: “Επαφίεται στα κράτη-μέλη να θέσουν τις προτεραιότητές τους. Δεν θα κάνω υποθέσεις σε επίπεδο προϋπολογισμού. Δεν έχω εικόνα για μείωση των προβλεπόμενων κονδυλίων”. 

Σχολιάζοντας τις διεθνείς συμφωνίες για την εμπορία των αγροτικών προϊόντων σχολίασε: “Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου είναι η καλύτερη συμφωνία που έγινε. Αν δεν θέλουμε τέτοιες συμφωνίες, καλύτερα να ξεχάσουμε την εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων. Η συμφωνία έχει εξασφαλίσει κονδύλια 16 δις. Για τη στήριξη της εξωστρέφειας των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων”.

Ν. Φραγκούλη, Μελίνα Ζιάγκου, Ανθή Γεωργίου, Χ. Διαμαντόπουλος