Κεράσι: Με μειωμένες παραγωγές τα πρώιμα της Φθιώτιδας

kerasia

Ξεκίνησε η συλλογή του κερασιού στον Γοργοπόταμο της Φθιώτιδας, την πλέον κατάλληλη περιοχή της χώρας για την καλλιέργεια πρώιμου κερασιού. Φέτος, παρά τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, η παραγωγή δεν έφτασε στο προσδοκώμενο επίπεδο, με τον αριθμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων μόλις να ξεπερνά τα 1.500 στρέμματα.

Στην αγορά εμφανίζεται με την επωνυμία «Κεράσια Γοργοποτάμου» ή «Κεράσια Λαμίας», χωρίς όμως να έχει μία επίσημη και πιστοποιημένη ταυτότητα. Η επιλογή των ποικιλιών κερασιού βασίζεται σε καθαρά προσωπικά κριτήρια και όχι σε μία ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση για την ανάπτυξη της καλλιέργειας. Η συλλογική παρουσία των παραγωγών της περιοχής είναι ανύπαρκτη. Παρόλα αυτά, τελευταία παρατηρούνται κάποιες προσπάθειες να δημιουργηθούν συλλογικά σχήματα, που φαίνεται να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το κεράσι διοχετεύεται στην εγχώρια αγορά, με τον παραδοσιακό τρόπο. Η προώθησή του στις αγορές του εξωτερικού προϋποθέτει την καλλιέργεια περισσοτέρων εκτάσεων, ένα ρίσκο που οι αγρότες της περιοχής δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αναλάβουν. Παρατηρείται, μάλιστα, το φαινόμενο αρκετές αροτραίες καλλιέργειες κερασιάς να αντικαθίστανται από άλλες δενδροκομικές καλλιέργειες (καρυδιές, αμυγδαλιές, ροδακινιές, κερασιές κ.ά).

#32 Καλλιέργεια κερασιάς: Ότι πρέπει να γνωρίζετε για την εγκατάσταση κερασεώνα

Σύμφωνα με τον Ζιάκα Μιλτιάδη, παραγωγό και πρόεδρο της νεοσύστατης Ομάδας Παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κοιλάδας Σπερχειού, η συλλογική παραγωγή θα προσδώσει την δυναμική εμπορική εξωστρέφεια, που έχει ανάγκη ο τόπος. «Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με δυσκολίες για τις πρώιμες ποικιλίες, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι πρώτες κοπές ήδη έχουν ξεκινήσει, με τιμές που ξεπερνούν τα 5 ευρώ το κιλό. Βέβαια μέρα με την ημέρα θα μειώνονται, μέχρι να φθάσουν τα 2 έως 2,5 ευρώ. Οι τιμές αυτές αποτελούν για εμάς ένα ψυχολογικό φράγμα για την οικονομική βιωσιμότητα της παραγωγής.

Παρακολουθώντας συστηματικά την πορεία της καλλιέργειας όλα αυτά τα χρόνια, δώδεκα παραγωγοί αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δημιουργήσουμε μια ομάδα παραγωγών κερασιού μέσα από τον αγροτικό συνεταιρισμό της κοιλάδας του Σπερχειού. Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε τους 100 τόνους και να στραφούμε στις αγορές του εξωτερικού. Εντός των ημερών παίρνουμε και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά».

 Η επιλογή των ποικιλιών κερασιού βασίζεται σε καθαρά προσωπικά κριτήρια και όχι σε μία ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση για την ανάπτυξη της καλλιέργειας.
Η επιλογή των ποικιλιών κερασιού βασίζεται σε καθαρά προσωπικά κριτήρια και όχι σε μία ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση για την ανάπτυξη της καλλιέργειας.

Γενικότερα, η καλλιέργεια της κερασιάς απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις στον τομέα της φυτοπροστασίας και της λίπανσης. Σύμφωνα με τον Γιάννη Λάγγα, γεωπόνο από την περιοχή της Λαμίας, δεν υπάρχουν ενδείξεις προσβολής της φετινής καλλιέργειας από ασθένειες. «Για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, λόγω των καιρικών συνθηκών οι πρώιμες ποικιλίες παρουσίασαν μειωμένη ανθοφορία και κατ’ επέκταση μικρή καρποφορία. Οι όψιμες ποικιλίες έχουν μια καλύτερη εικόνα και πιστεύω ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Θετικό παρουσιάζεται και το γεγονός της απουσίας εντόμων και ασθενειών. Ειδικά για τη Ραγολέτιδα (Rhagoletis cerasi), δεν είχαμε κάποια σοβαρή παρουσία μέχρι σήμερα, όπως επίσης και η ασθένεια των κερασιών από τη Μονίλια (Monilinia fructicοla) ήταν περιορισμένη».

Αναφερόμενος ο κ. Λάγγας στο θέμα της οργάνωσης της καλλιέργειας της κερασιάς, μίλησε για την αναγκαιότητα της ομαδοποίησης των ποικιλιών, ώστε τα προϊόντα να έχουν καλύτερη παρουσία στις αγορές. Για το θέμα της πυκνής φύτευσης της κερασιάς, έδειξε προβληματισμένος, λόγω του μικρού και πολυτεμαχισμένου γεωργικού κλήρου, αλλά και του υψηλού κόστους εγκατάστασης της φυτείας.

¡Ο μύκητας της Μονίλιας προσβάλει τους βλαστούς του φυτού, δημιουργώντας σχισμές στις τις οποίες ρέει κόμι. Από αυτά τα έλκη θα προέλθουν οι μολύνσεις και θα επηρεαστούν τα άνθη. Η πρόληψη της ασθένειας με τις κατάλληλες εργασίες, όπως ο καθαρισμός και η απομάκρυνση των προσβεβλημένων βλαστών και μουμιοποιημένων καρπών, συμβάλλει σε μεγάλο ποσοστό στην προστασία του φυτού.

Στο βάθος οι αγορές

Στην κοιλάδα του Σπερχειού καλλιεργούνται περίπου 1.500 στρέμματα, τα οποία αποτελούν το 70% περίπου των καλλιεργούμενων εκτάσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και το 95% της Φθιώτιδας. Οι εδοφοκλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι ιδανικές για την ανάπτυξη της καλλιέργειας.

Η καλλιεργούμενη ποικιλία «Μπουρλά» έδειξε ότι προσαρμόστηκε στις τοπικές συνθήκες παραγωγής. Στον τομέα της δενδροκομίας υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες κατάλληλες ποικιλίες και μάλιστα υπερπρώιμες. Για να γίνει η προώθησή τους στην τοπική παραγωγή, θα πρέπει να αξιολογηθούν από επίσημους φορείς, ώστε να ξεπεραστούν μελλοντικά προβλήματα που μπορούν να υπάρξουν κατά την εφαρμογή. Αγορές όπως αυτές των αραβικών χωρών και της Ρωσίας παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση και ειδικά για τα πρώιμα κεράσια. Η οργάνωση της παραγωγής στη χώρα μας είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

¡

Η Ραγολέτιδα αποτέλει τον σημαντικότερο εχθρό της κερασιάς. Με θερμοκρασίες κοντά στους 16 βαθμούς, το θηλυκό ξεκινά την ωοτοκία σε οπές των καρπών, εισάγοντας τα αβγά. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η υποβάθμιση του καρπού και το μεγάλο κόστος του διαχωρισμού από τους καθαρούς καρπούς.