Κρασί μειωμένης αλκοόλης: Προϊόν συνεργασίας πανεπιστημιακού και ιδιωτικού τομέα

Το κρασί παράγεται με μοναδική τεχνολογία μειωμένης ή μηδενικής περιεκτικότητας σε αλκοόλη, διατηρώντας τα γευστικά και οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά. Το τελικό προϊόν έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, που αποτελούν τα κύρια ωφέλιμα συστατικά του οίνου.

krasi-meiomenis-alkoolis-patra

Νέα κατηγορία οίνου, που ανοίγει δρόμους για καινούργιες αγορές, δημιουργεί το «κρασί μειωμένης αλκοόλης», το οποίο γεννήθηκε μέσα από τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών με οινοποιείο της Αχαΐας.

Το κρασί παράγεται με μοναδική τεχνολογία μειωμένης ή μηδενικής περιεκτικότητας σε αλκοόλη, διατηρώντας τα γευστικά και οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετα, το τελικό προϊόν έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, που αποτελούν τα κύρια ωφέλιμα συστατικά του οίνου.

Πρόκειται για παγκόσμια καινοτομία, η οποία είναι μια εξ ολοκλήρου αυτοχρηματοδοτούμενη προσπάθεια, υψηλής εμπορικής αξίας. Το ιδιαίτερο αυτό κρασί προβλήθηκε στο περίπτερο του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών κατά τη διάρκεια της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη της γενικής γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το καινοτόμο αυτό προϊόν, πριν ακόμα διατεθεί στην αγορά.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, η καινοτομία αυτή επιτυγχάνει τέσσερις στόχους. Δημιουργεί νέα κατηγορία «οίνου», ικανοποιεί τη σύγχρονη ζήτηση για αντίστοιχα προϊόντα, ανοίγει προοπτικές για νέες αγορές, ενώ επιτρέπει να απολαύσουν το κρασί ομάδες που πριν το απέφευγαν για λόγους υγείας.

Συνεργασία

Το «ερυθρό κρασί, με περιεκτικότητα 5% σε αλκοόλη, που διατηρούν όλα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του οίνου προέλευσης, δημιουργήθηκε από την εταιρεία «WIN0» ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του αναπληρωτή καθηγητή Βιοχημείας Κωνσταντίνου Πουλά (από το τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών), με τον οινολόγο Χρήστο Κολυπέρα, του αχαϊκού οινοποιείου «Κολυπέρας».

Αξίζει να επισημάνουμε ότι, εδώ και πέντε χρόνια, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή, επιχειρεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον εταιρειών, παρέχοντάς τους συγκεκριμένες υπηρεσίες, σε εξειδικευμένα πεδία στα οποία διαθέτουν τεχνογνωσία. Επιπλέον, υπάρχει και ευρύτερη συνεργασία στο πλαίσιο του BioHealth Innovation Hub, του πρώτου κόμβου καινοτομίας για προϊόντα και υπηρεσίες στον τομέα Υγείας.

Επιστημονικό Πάρκο Πατρών

Κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, μέσω του περιπτέρου του, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών επεδίωξε να ενημερώσει τους επισκέπτες του, εκτός από την αποστολή και το έργο που επιτελεί, και για την υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, για την ανάπτυξη του τοπικού τεχνολογικού οικοσυστήματος, για την ενίσχυση της καινοτομίας και της μεταφοράς τεχνογνωσίας προς τις επιχειρήσεις αλλά και για την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του.

Παράλληλα, οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για τα Innovation Hubs που έχει συστήσει το ΕΠΠ γύρω από τους τομείς Νανοτεχνολογίας, Αγροδιατροφής, Βιοτεχνολογίας, Έξυπνων Πόλεων, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Αεροναυπηγικής. Στόχος ττων τομέων αυτών είναι η συνεργασία, η μεταφορά τεχνογνωσίας και η παροχή υπηρεσιών στη βιομηχανία. Επίσης, παρουσιάστηκε το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας του ΕΠΠ, το οποίο διαμεσολαβεί μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητών, με σκοπό την επίλυση προβλημάτων των επιχειρήσεων ή/και την εφαρμογή της έρευνας στις επιχειρήσεις.