«Μακεδονική κουζίνα» το νέο brand της Κεντρικής Μακεδονίας

«Μακεδονική κουζίνα» το νέο brand της Κεντρικής Μακεδονίας
-Διαφήμιση-
Delegate

Σχέδιο δράσης παρουσίασε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη διεθνή ανάδειξη των αγροδιατροφικών προϊόντων που παράγονται στη μακεδονική γη, με στόχο την ενίσχυση και την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού και της αγροτικής οικονομίας.

Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και την ενδυνάμωση της ταυτότητας των παραδοσιακών και τοπικά παραγόμενων προϊόντων, ώστε να συνδεθούν και, ταυτόχρονα, να ενισχυθούν βασικοί πυλώνες της οικονομίας, αναλαμβάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την καθιέρωση του νέου brand name της «Μακεδονική κουζίνα». Όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στο πλαίσιο του «Money Show 2017», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, «οι πρωτοβουλίες εντάσσονται σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο διασύνδεσης, ενίσχυσης, αλλά και συνεργειών βασικών πυλώνων της οικονομίας της περιοχής, του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού. Περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και την υιοθέτηση του Μακεδονικού Σήματος Ποιότητας στα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, με στόχο τα ποιοτικά προϊόντα, που παράγονται στη μακεδονική γη, να αποκτήσουν αναγνωρίσιμο διεθνώς brand name».

Τοπικές παραδόσεις

-Διαφήμιση-

«Η διαδικασία ‘‘προτυποποίησης και σήμανσης των αγροδιατροφικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας’’ συνοδεύεται από τη θεσμοθέτηση της ‘‘Μακεδονικής κουζίνας’’, με αυθεντικές μακεδονικές συνταγές, οι οποίες εκτελούνται με εκλεκτές πρώτες ύλες, που παράγονται στα γεωγραφικά όρια της περιοχής μας», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας. Η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών και στο πέρασμα των αιώνων έχει υποδεχθεί και φιλοξενήσει πλήθος διαφορετικών ελληνικών φυλών (Πόντιοι, Μικρασιάτες, Βλάχοι, Σαρακατσάνοι, ντόπιοι κ.λπ.). Τα βασικά χαρακτηριστικά της «Μακεδονικής κουζίνας» είναι η χρήση εκλεκτών κρεάτων, γαλακτοκομικών, οσπρίων και λαχανικών για την παρασκευή και τη δημιουργία μοναδικών συνταγών, που συνθέτουν τον γαστρονομικό χάρτη της περιφέρειας και όλες εμπνέονται από τοπικές παραδόσεις.

Κοινό χαρακτηριστικό των παραπάνω συνταγών είναι το γεγονός ότι όλες τους στηρίχθηκαν στη χρήση πρώτων υλών που ήταν διαθέσιμες και οι οποίες παράγονταν στην περιοχή. Έτσι, τα εν λόγω εδέσματα περιείχαν φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα από τους κτηνοτρόφους των βουνών της Μακεδονίας, αλλά και σιτηρά και λαχανικά από τις εύφορες πεδιάδες. Κατά αυτόν τον τρόπο, η «Μακεδονική κουζίνα» συνδιαμόρφωσε το σύνολο των εδεσμάτων που μαγειρεύονται παραδοσιακά στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας ανεξάρτητα από την αρχική τους προέλευση, από ποια φυλή των Ελλήνων εισήχθησαν αρχικά.

«Μακεδονική κουζίνα» με αξιώσεις

Η ποικιλία των τροφίμων που συνθέτουν τη «Μακεδονική κουζίνα» είναι εκτεταμένη, περιλαμβάνοντας αλλαντικά, τυροκομικά, όσπρια, κηπευτικά, σαλάτες, πίτες και διάφορες συνταγές με όλων των ειδών τα κρέατα. «Η προώθηση των παραπάνω προϊόντων και η τοπική γαστρονομία», κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας, «μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη και πλεονεκτήματα και μια νέα δυναμική στην αγροτική παραγωγή και στον τουρισμό, βάζοντας, με αξιώσεις, την Κεντρική Μακεδονία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη».