Στην Ορεινή Αιγιαλεία αναβιώνουν γηγενείς ποικιλίες με μεράκι και γνώσεις

Το όραμά τους είναι να συνδεθεί το όνομά τους με την προσφορά οίνων εξαιρετικής ποιότητας, που να εκφράζουν τα τυπικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος της περιοχής

Ορεινή Αιγιαλεία: Γηγενείς ποικιλίες αναβιώνουν με μεράκι και γνώσεις
-Διαφήμιση-
Delegate

Στην οινοποίηση και στην ανάδειξη αποκλειστικά γηγενών ποικιλιών της μοναδικής, σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, περιοχής της ορεινής Αιγιαλείας εστιάζει η «Αχαιών Οινοποιητική», συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Με μακρά οικογενειακή παράδοση στην ιστορική αμπελοοινικά περιοχή του Αιγίου, η οικογένεια Κατσικώστα έχει περάσει στην τρίτη γενιά, την οποία αποτελούν τα αδέλφια Λουκάς και Σωσάννα. Από το 2004, έχουν αναλάβει τα ινία της οινοποιίας, βάζοντας την προσωπική τους σφραγίδα στην παραγωγή κρασιών. Το όραμά τους είναι να συνδεθεί το όνομά τους με την προσφορά οίνων εξαιρετικής ποιότητας από ελληνικές γηγενείς ποικιλίες, που να εκφράζουν τα τυπικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος της περιοχής (terroir) και να μπορούν να ικανοποιήσουν τον σύγχρονο απαιτητικό καταναλωτή.

Η παραγωγή οίνου στην οικογένεια Κατσικώστα ξεκίνησε το 1946, όταν ο παππούς Λουκάς Κατσικώστας με τα πενιχρά μέσα της εποχής άρχισε να φτιάχνει κρασί από τις γηγενείς ποικιλίες της ορεινής Αιγιαλείας. Τις οινοποιούσε και αποθήκευε το κρασί σε ξύλινα βαρέλια στο υπόγειο κελάρι του οινοπωλείου του στο λιμάνι του Αιγίου. Στην περιοχή σύχναζαν λιμενεργάτες, ντόπιοι και ξένοι, τους οποίους το οινοπωλείο τους φιλοξενούσε για το μεσημεριανό τους φαγητό, προσφέροντάς τους εξαιρετικό κρασί.

achaion-oinopoihtiki

Το λιμάνι του Αιγίου, με τις μεγάλες πέτρινες σταφιδαποθήκες, εκείνη την εποχή έσφυζε από ζωή, αφού από εκεί γινόταν το μεγαλύτερο εμπόριο της μαύρης αποξηραμένης σταφίδας της περιοχής, ΠΟΠ Vostizza, που εξάγεται έχοντας τη φήμη της καλύτερης σταφίδας σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 1962, ο Κωνσταντίνος Κατσικώστας, έχοντας κληρονομήσει το μεράκι του πατέρα του, Λουκά, συνέχισε την παράδοση με αγάπη και σύνεση, ιδρύοντας οινοποιείο στην περιοχή Παλαιοκαμάρες Αιγίου, εξοπλίζοντάς το με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα της εποχής. Το 1979, έγινε μετεγκατάσταση της επιχείρησης, με σκοπό την επέκταση των παραγωγικών εγκαταστάσεων. Ακολούθησε σειρά επενδύσεων, κυρίως σε δεξαμενές και μηχανολογικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων.

Το 2004, την οικογενειακή επιχείρηση ανέλαβε η τρίτη γενιά της οικογένειας, η οινολόγος Σωσάννα Κατσικώστα, που έχει ολοκληρώσει κύκλο σπουδών σε γαλλικά πανεπιστήμια, μαζί με τον αδελφό της, Λουκά. Στόχος τους είναι η δημιουργία και η ανάδειξη ποιοτικών εμφιαλωμένων οίνων από τις γηγενείς ποικιλίες της περιοχής.

Το κτήριο του οινοποιείου, μετά τη ριζική ανακαίνιση των κτηριακών εγκαταστάσεων και την απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, χρησιμοποιεί τη βαρύτητα για τη μεταφορά γλεύκους και οίνου, διαθέτει πνευματικά οριζόντια πιεστήρια, ανοξείδωτες ψυχόμενες δεξαμενές για τον έλεγχο των ζυμώσεων και τη δημιουργία ποιοτικών οίνων. Οι χώροι της υπόγειας κάβας παλαίωσης των ερυθρών οίνων, καθώς και η μπουτίκ, ολοκληρώνουν την εικόνα της σύγχρονης οινοποιητικής μονάδας.

Το οινοποιείο τηρεί αυστηρά την κείμενη νομοθεσία της ΕΕ και όλες οι παραγωγικές διαδικασίες ακολουθούν τις απαιτήσεις υγιεινής και ασφάλειας, όπως προβλέπονται από το εφαρμοζόμενο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων κατά το πρότυπο ISO 22000:2005.