Πάει πίσω ο νέος φορέας ασφάλισης αλλά όχι και οι αυξήσεις στις εισφορές

Πάει πίσω ο νέος φορέας ασφάλισης αλλά όχι και οι αυξήσεις στις εισφορές
-Διαφήμιση-
Delegate

Με τουλάχιστον έξι μήνες καθυστέρηση αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί ο νέος Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο λόγος για το νέο υπερ-ταμείο (ΕΦΚΑ) το οποίο πρόκειται να απορροφήσει όλους τους υπάρχοντες φορείς κοινωνικής ασφάλισης, μεταξύ αυτών και τον ΟΓΑ.

Παρά το γεγονός ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος προβλέπει ότι ο ΕΦΚΑ θα μπει στην αφετηρία από 1ης Ιανουαρίου 2017, η διαδικασία ενοποίησης και η μεταφορά των δεδομένων για εκατομμύρια ασφαλισμένους αποδεικνύεται πολύπλοκη και εξαιρετικά χρονοβόρα- κάτι για το οποίο είχαν, πάντως, ήδη εκφραστεί ανησυχίες εξαρχείς από ειδικούς του τομέα ασφάλισης..

Γι’ αυτό και στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι το νέο ταμείο-μαμούθ στο οποίο θα υπάγονται 2,6 εκατ. συνταξιούχοι και περισσότεροι από 3,5 εκατ. ασφαλισμένοι- θα ξεκινήσει τη λειτουργία του από το β’ εξάμηνο του 2017. 

Αξίζει να σημειωθεί  Σημειώνεται ότι το ταμείο–μαμούθ που πρόκειται να δημιουργηθεί θα έχει στις τάξεις του περίπου 2,6 εκατ. συνταξιούχους και πάνω από 3,5 εκατ. ασφαλισμένους.

Η καθυστέρηση στην έναρξη του ταμείου πάντως δεν επηρεάζει το χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες, θυμίζουμε, από 1ης Ιανουαρίου 2017 θα υπολογίζονται για τους αγρότες βάσει του φορολογητέου εισοδήματος των αγροτών (σ.σ. αναμένεται σχετική τροπολογία μέσα στις επόμενες εβδομάδες). Τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες ως σημείο αναφοράς θα χρησιμοποιηθούν τα εισοδήματα του 2015. 

Εκτός αυτού, εντός του μήνα αναμένεται να κατατεθεί και ρύθμιση για αύξηση των εισφορών υγείας των αγροτών. Με την ψήφιση του νόμου, οι αγρότες θα «μεταταχθούν» άμεσα από 1/1/2017 στον συντελεστή 6,95% για τις εισφορές υγιεινομικής περίθαλψης- κάτι που ζητούσαν άλλωστε μετ’ επιτάσεως οι δανειστές.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, με το νόμο Κατρούγκαλου, προβλέπονται για τις εισφορές υγείας των αγροτών συντελεστές:

  • 3,61% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος για φέτος,
  • 4,73% για το 2017,
  • 5,84% για το 2018 και
  • 6,95% από το 2019.