Πιέζει ο χρόνος για τους «ψαράδες»

Μπροστά σε πιεστικά διλήμματα φέρνουν τις τράπεζες που έχουν αναλάβει τον έλεγχο του Νηρέα και της Σελόντα οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά της τσιπούρας και του λαβρακιού.

Πιέζει ο χρόνος για τους «ψαράδες»
Η πτώση των τιμών ωθεί τις τράπεζες σε αποφάσεις
-Διαφήμιση-
Delegate

Μπροστά σε πιεστικά διλήμματα φέρνουν τις τράπεζες που έχουν αναλάβει τον έλεγχο του Νηρέα και της Σελόντα οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά της τσιπούρας και του λαβρακιού.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, οι τιμές, πλέον, «σπάνε» συστηματικά το φράγμα των 4 ευρώ το κιλό, στενεύοντας ακόμα περισσότερο τα περιθώρια κέρδους των δύο εταιρειών, ενώ επιπλέον πονοκεφάλους δημιουργεί η αύξηση της παραγωγής της γειτονικής Τουρκίας. Η τελευταία όχι μόνο αναμένεται μέχρι το τέλος του 2018 να «πιάσει» τους 150.000 τόνους, εκτοπίζοντας την Ελλάδα από την πρώτη θέση της παραγωγής, αλλά παράλληλα διοχετεύει τους τελευταίους μήνες ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες στις ξένες αγορές, λόγω της μείωσης που καταγράφεται στην εγχώρια κατανάλωση (εξαιτίας πτώσης του τουρισμού, αλλά και μείωσης της αγοραστικής δύναμης των Τούρκων καταναλωτών) και, μάλιστα, σε «σκοτωμένες» τιμές.

Η αποκλιμάκωση των τιμών –τάση που αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα– αναπόφευκτα δημιουργεί νέες ανάγκες χρηματοδότησης. Κάτι το οποίο καθόλου δεν χαροποιεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία, ωστόσο, την ίδια στιγμή, δεν δείχνουν ιδιαίτερη «ζέση» να «τρέξουν» τις διαδικασίες πώλησης του Νηρέα και της Σελόντα.

Έρχονται εξελίξεις

-Διαφήμιση-

Πηγές της αγοράς χαρακτηρίζουν ανεξήγητη αυτή την ατολμία, ιδίως εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι Lazard, Αlvarez & Μarshall και PwC φέρονται να έχουν εκπονήσει και παραδώσει το στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη μέρα των δύο μεγαλύτερων «παικτών» του κλάδου.

Δεδομένων, πάντως, των πιέσεων που δημιουργεί η πτώση των τιμών, αλλά και του ζωηρού ενδιαφέροντος που έχουν εκφράσει μεγάλοι όμιλοι του εξωτερικού, οι εξελίξεις αναμένεται να «τρέξουν» το αμέσως επόμενο διάστημα. Επιθυμία των τραπεζών είναι οι δυο εταιρείες να πουληθούν ξεχωριστά, ώστε να επιτευχθεί και υψηλότερο συνολικά τίμημα, ωστόσο αρκετοί ενδιαφερόμενοι θα ήθελαν να τις αποκτήσουν «πακέτο».