Ξεμένουν τα ισπανικά φυτώρια από ελαιόδεντρα με τις νέες φυτεύσεις

Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, περίπου, μαζί με μια σειρά παραμέτρων που θέλουν τους εντατικούς ελαιώνες να κερδίζουν συνεχώς έδαφος έναντι άλλων καλλιεργειών, φαίνεται ότι αυξάνουν το ενδιαφέρον των Ισπανών για νέες φυτεύσεις. Τάση που, σύμφωνα με φυτωριούχους συγκεκριμένων παραγωγικών κέντρων, έχει προκαλέσει ακόμη και ελλείψεις στην αγορά δενδρυλλίων ελιάς για τους επόμενους μήνες.

«Έχουμε ξεπουλήσει, πρακτικά», σχολιάζει στην ισπανική ιστοσελίδα EfeAgro, που αναδεικνύει το θέμα, εκπρόσωπος φυτωρίου στην Κόρδοβα. Τα νέα δενδρύλλια δεν θα έχουν φτάσει στο κατάλληλο μέγεθος πριν από τον επόμενο Οκτώβρη, οπότε και θα μπορούν να διατεθούν στην αγορά, συμπληρώνει. Κρατήσεις που φτάνουν μέχρι και την άνοιξη του 2025 αναφέρει φυτωριούχος στη Χαέν, τονίζοντας την αύξηση που καταγράφεται στη ζήτηση, καθώς έχει αλλάξει η λογική στο πλαίσιο του συσχετισμού της κερδοφορίας με την παραγωγικότητα.

Οι διαφορές που εντοπίζονται στα εντατικά συστήματα έναντι των παραδοσιακών είναι κι αυτές που κατευθύνουν κατά ένα μεγάλο μέρος τις νέες φυτεύσεις. Σε σύγκριση με τον παραδοσιακούς ελαιώνες, που βασίζονται στις βροχοπτώσεις, οι σύγχρονοι και υπερσύγχρονοι αρδεύονται και μπορούν να παραγάγουν από τον πέμπτο χρόνο, με κόστος μικρότερο του 1 ευρώ/κιλό, έναντι των 4,5 ευρώ/κιλό της πρώτης περίπτωσης. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το ποσοστό των αρδεύσιμων ελαιώνων στην Ισπανία έχει αυξηθεί σε 31% από 24% μέσα σε μία δεκαετία. Μάλιστα, η επέκταση των ελαιώνων αυξήθηκε την τελευταία χρονιά σε όλες τις κατηγορίες, ειδικά αυτές που προορίζονται για επιτραπέζια ή διπλή κατεύθυνση.

Μεγαλύτερη σύνεση στον σχεδιασμό, συνέστησε, βέβαια, από πλευράς του ο Rafael Sanchez de Puerta, πρόεδρος του Συμβουλίου Ελαιολάδου για τους Συνεταιρισμούς Αγροδιατροφής και γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού Dcoop, καθώς οι υψηλές τιμές της περιόδου μπορεί να υποχωρήσουν, αλλά επιβεβαίωσε τη διαδικασία μηχανοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.