Σ. Φάμελλος: Σεβόμαστε την πρώτη κατοικία, βοηθάμε τους αγρότες, δεν συναινούμε σε καταπατήσεις

Σ. Φάμελλος: Σεβόμαστε την πρώτη κατοικία, βοηθάμε τους αγρότες, δεν συναινούμε σε καταπατήσεις

Σε φορτισμένο κλίμα και με αρκετές λεκτικές αντιπαραθέσεις συζητήθηκε σε πρώτη ανάγνωση το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, υπήρξαν αντιδράσεις και οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές καταρχήν γιατί επιλέχθηκε η διαδικασία του επείγοντος.

Η  αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητα, για νέα χαράτσια και για απαγορευτικό τίμημα εξαγοράς χωραφιών, που έχουν θεωρηθεί  δασικά, ενώ κυβερνητικοί βουλευτές μίλησαν για απίστευτη ταλαιπωρία των πολιτών τα προηγούμενα χρόνια και για «χτύπημα στην πλάτη» χωρίς να λύνεται κανένα θέμα με στόχο τη μόνιμη ομηρεία και την πολιτική πελατεία για τον κανονισμό ρουσφετιών. 

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κατερίνα Ιγγλέζη σημείωσε πως το νομοσχέδιο φέρνει επιτέλους λύσεις σε προβλήματα δεκαετιών, που ταλάνιζαν τους πολίτες και διαφάνεια ως προς τη διεξαγωγή της δασικής και περιβαλλοντικής πολιτικής. Υποστήριξε ότι οι αγρότες θα κατέχουν στο εξής νομίμως τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις με το νέο νομοθετικό πλαίσιο και στο εξής διασφαλίζεται η προστασία του δάσους.

Αντιθέτως, ο εισηγητής και τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας κατηγόρησε την κ.Ιγγλέζη πως ενώ καταδίκαζε το νόμο 4280/2014 , τώρα έρχονται απλές τροποποιήσεις του νόμου αυτού. Ένα νόμο, που, όπως είπε ο κ.Σκρέκας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε ότι «βάζει ταφόπλακα στα δάση» και «περιέχει φωτογραφικές διατάξεις».

Ο κ.Σκρέκας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως φέρνει νέα χαράτσια. Υποστήριξε πως  μόνο για την περιοχή της Θεσσαλίας, ο χαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων, αφορά αγρούς  300.000 στρεμμάτων. Κατά την εκτίμησή του μόνο οι Θεσσαλοί παραγωγοί θα κληθούν να πληρώσουν έως και 150 εκατομμύρια ευρώ, λόγω τέλους αντιρρήσεων και όχι μόνο, διότι τα συγκεκριμένα κτήματα φαίνονται ως δασικά ενώ σε όλη την Ελλάδα οι αγρότες, που σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς του, κατέχουν δασωμένους αγρούς 1 εκατομμυρίου στρεμμάτων θα κληθούν να πληρώσουν περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ. 

Αντιπαράθεση Καρακώστα – Μπουκώρου

Φραστικό επεισόδιο έγινε ανάμεσα και στον βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ, Χρήστο Μπουκώρο και την προεδρεύουσα της επιτροπής, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Εύη Καρακώστα για κατάχρηση του χρόνου. Ο κ.Μπουκώρος σημείωσε πως η κυβέρνηση αγνοεί ιστορικές και κοινωνικές πραγματικότητες με αποτέλεσμα ένα θέμα, που είναι λυμένο επί 60 χρόνια, η κυβέρνηση να το ανακινεί και οι αγρότες να καλούνται να ξαναπληρώσουν για τη γη τους ακόμη κι αν έχουν ισχυρούς τίτλους ιδιοκτησίας.

Έντονη κριτική άσκησε στο νέο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες και η εισηγήτρια του ΚΚΕ,  Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία σημείωσε πως περνά διατάξεις, οι οποίες είναι φωτογραφικές, που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων κυρίως για τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων. Τόνισε πως φέρνει νέα χαράτσια στους αγρότες ενώ έκανε λόγο και για μαζική αλλαγή χρήσης γης.

Στο ζήτημα των κληροτεμαχίων  αναφέρθηκε ο τομεάρχης Αγροτικού των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι έρχεται ρύθμιση, για να δικαιωθούν επιτέλους οι απόγονοι των προσφύγων που ταλαιπωρούνται από το 1935, μολονότι έχουν δικαιωθεί με τρεις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τόσο ο εισηγητής  Γιώργος Αρβανιτίδης όσο και ο βουλευτής Αιτωλοκαρνανίας, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος σημείωσαν πως η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τους δασικούς χάρτες που ήδη υπήρχαν αλλά προχώρησε σε νέα, χρονοβόρα και πολυέξοδη διαδικασία. Τόνισαν πως κανείς δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα των δασικών χαρτών, ωστόσο, για γαίες που ήταν ανέκαθεν αγροτικές, καλούνται πάλι οι αγρότες να πληρώσουν χαράτσια και κινδυνεύουν να χάσουν τη γη τους από δυσβάσταχτα τέλη αντιρρήσεων.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  έκαναν λόγο για ρουσφέτια που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και  μίλησαν για μεγάλη ανοχή στην παρανομία και τις καταπατήσεις εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος. Υποστήριξαν πως με τις ρυθμίσεις , που εισάγονται, καταλύεται οριστικά το καθεστώς ασάφειας, που ίσχυε και με πολύ μικρότερο τίμημα απ΄ ό, τι οριζόταν στο παρελθόν, οι αγρότες μπορούν να τακτοποιήσουν μόνιμα τα χωράφια τους. Εξήγησαν πως δίνεται η δυνατότητα χρήσης 100 δόσεων, για το τίμημα των εκχερσωμένων αγρών πριν  το 1975 και ότι λαμβάνεται  υπόψη το ΟΣΔΕ.

Ο τομεάρχης Αγροτικού Σταύρος Αραχωβίτης κατηγόρησε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «λαϊκισμό», τη στιγμή που το τίμημα για την εξαγορά μειώνεται ενώ ο βουλευτής Ημαθίας Γιώργος Ουσουρζίδης τάχθηκε υπέρ της ρύθμισης για τα κληροτεμάχια. Υπέρ της διάταξης για το πάρκο «Πυρσινέλλα», για το οποίο ερίζει χρόνια ο δήμος Ιωαννιτών με το κράτος τάχθηκε ο Γιάννης Καραγιάννης, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ.

Θετικά στοιχεία και ασάφειες, που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον είδε στο νομοσχέδιο ο Γιώργος Αμυράς, ειδικός αγορητής από το ΠΟΤΑΜΙ ενώ ζήτησε να διευκρινιστεί τι θα γίνει με την πρόσληψη δασολόγων και δασοπόνων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι άφησε τα δασαρχεία υποστελεχωμένα από προσωπικό, σημείωσε πως το νέο νομοσχέδιο προχωρά στην κανονικοποίηση, την ισονομία και την προστασία του περιβάλλοντος. Τόνισε ότι θα υπάρξουν κι άλλες διορθώσεις, ώστε και η επίλυση των πρόδηλων λαθών να είναι αποτελεσματική. Σημείωσε ότι  έχουν μειωθεί τα τέλη αντιρρήσεων, που είχε θέσει η ΝΔ, από 1/3 σε ¼ και  πως οι αγρότες θα έχουν 5 μήνες να τακτοποιήσουν τη διαδικασία. Κάλεσε, δε, τους ΟΤΑ, να εναρμονιστούν, καθώς μόλις το 40% έχει καταθέσει τα έγγραφα για τις οικιστικές πυκνώσεις αλλιώς θα έχουν την ευθύνη ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση σέβεται την πρώτη κατοικία.

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Αλλαγές και τροποποιήσεις στις διατάξεις για τη δασική νομοθεσία αλλά και δυνατότητες εξαγοράς γεωργικής γης προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για τους δασικούς χάρτες, από πλευράς του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου.

Οι βασικές ρυθμίσεις, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, αφορούν στην απλοποίηση και προώθηση διαδικασιών αιτήσεων εξαγοράς ή και χρήσης εκχερσωμένων εκτάσεων, οι οποίες θα αναστέλλουν την κύρωση δασικού χάρτη ως τη διαδικασία έγκρισης στα δασαρχεία, τη μείωση κόστους εξαγοράς και την ολοκλήρωση διαδικασίας έγκρισης από τα δασαρχεία.

Στο νομοσχέδιο με θέμα: «Τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις», εκτός από τις καθαρά γεωργοδασικές διατάξεις περιλαμβάνονται επίσης κι άλλα θέματα, που αφορούν χωροθέτηση υδατοκαλλιεργειών σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, που πρόκειται να συζητηθούν στην Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου.

Όπως εγκαίρως έγραψε η «Υ.Χ.» τροποποιείται η διάταξη του άρθρου  47 του νόμου 998/1979  που αφορά στους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται, να δίνονται κατ΄ εξαίρεση, για εκτάσεις που εκχερσώθηκαν πριν το 1975.

Επιπλέον εισάγεται πρόβλεψη με προσθήκη στο άρθρο 47, να επιτρέπονται σε εκτάσεις, που διατίθενται αποκλειστικά για γεωργική καλλιέργεια να επιτρέπονται κατασκευές, που εξυπηρετούν την ίδια γεωργική καλλιέργεια, όπως δεξαμενές νερού, γεωτρήσεις, μετρητές ΔΕΗ, υπόστεγα οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για τη λειτουργία τους.

Μετά τις δυσκολίες που προέκυψαν από τις αεροφωτογραφίες,  προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι λαμβάνεται υπόψη ως αποδεικτικό στοιχείο για την κατοχή του ακινήτου οι ένορκες βεβαιώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι προσκομίζονται κι άλλες έγγραφα, δηλώσεις από την αρμόδια Εφορία, το Εθνικό Κτηματολόγιο κ.ά.

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν προβλέψεις στο άρθρο 3 και για τις εγκαταστάσεις, σε  εκτάσεις, που χαρακτηρίζονται ως δασικές, για μονάδες υδατοκαλλιεργειών. Για τις εγκαταστάσεις αυτές υπήρχε πρόβλεψη και στο νόμο 998/1979 αλλά και στο νόμο 4056/2012, για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, καθώς στις μονάδες υδατοκαλλιεργειών είναι απαραίτητες και οι χερσαίες εγκαταστάσεις.

Κομβικό σημείο είναι η πρόβλεψη για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις εκτάσεων δασικού χαρακτήρα που εκχερσώθηκαν μεταξύ 1975-2007 και συγκεκριμένα από 11η Ιουνίου 1975 έως 7η Μαρτίου 2007 υπάγονται σε διαφορετικό καθεστώς.

Για τους δασωμένους αγρούς και τις χορτολιβαδικές εκτάσεις υπάρχει η πρόβλεψη με την τροποποίηση του άρθρου 67 ώστε οι πολίτες να μπορούν να χρησιμοποιήσουν αγρούς που δασώθηκαν κάποια στιγμή στο πέρασμα του χρόνου, ενώ ήταν κατά παράδοση αγροί.