Συνέντευξη τύπου της Bayer για τη φυτοπροστασία και τη μελισσοκομία

Συνέντευξη τύπου της Bayer για τη φυτοπροστασία και τη μελισσοκομία

Η σημασία των μελισσών ως επικονιαστές για την παραγωγή τροφίμων, η βελτίωση της υγείας τους μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων, όπως το «Bee Care» αλλά και το αμφιλεγόμενο θέμα των νεονικοτινοειδών βρέθηκαν σήμερα Πέμπτη 23/3 στην ατζέντα της Bayer CropScience σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι κ.κ. Dr. Christian Maus, Global Lead Scientist Bayer Crop Science, Απόστολος Κλοντζάρης, Country Head Bayer Crop Science, Greece & Cyprus, Γρηγόρης Μπίτζας, Διευθυντής Κτηνιατρικού Τμήματος Bayer Hellas και η Κατερίνα Αχείμαστου, Διευθύντρια Αγρονομικής Ανάπτυξης και Εγκρίσεων Βayer Crop Science.

Κατά την παρουσίασή του ο Dr. Christian Maus, αναφέρθηκε στους πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για τη θνησιμότητα των μελισσών όπως αυτοί καταγράφηκαν από τους μελισσοκόμους της ΕΕ και τα εργαστήρια αναφοράς στα κράτη μέλη για την υγεία των μελισσών. Έγινε εκτενής αναφορά για τη χρήση των νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων και κατά πόσο αυτά είναι επιβλαβή για τις μέλισσες αλλά και την ανθρώπινη υγεία. Όπως τόνισε ο ομιλητής «Τα νεονικοτινοειδή είναι ίσως η πιο εντατικά διερευνημένη ομάδα εντομοκτόνων σχετικά με τις επιδράσεις τους στις μέλισσες και μετά από 20 χρόνια εντατικής έρευνας, κανείς δεν μπόρεσε να αποδείξει δυσμενείς επιπτώσεις στο επίπεδο αποικιών κάτω από ένα ρεαλιστικό σενάριο έκθεσης στον αγρό. Οι περισσότερες μελέτες έχουν υλοποιηθεί με έκθεση σε συνθήκες εργαστηρίου, αναγκαστική σίτιση με το υπό εξέταση προϊόν, έκθεση χωρίς δυνατότητα επιλογής ή με μεθόδους που οδηγούν σε έκθεση σε υπερβολικές συγκεντρώσεις».

Σε ερώτηση της «ΥΧ» για το λόγο που η κοινή γνώμη είναι αντίθετη στα νεονικοτινοειδή και δεν πείθεται από τις απόψεις της Bayer ο Dr. Christian Maus απάντησε πως δεν μπορεί να δοθεί μία ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα, καθώς η κάθε πλευρά παραθέτει τα δικά της δεδομένα. Τόνισε δε πως εκτός από το επιστημονικό ενδιαφέρον, υπάρχουν και πολιτικά συμφέροντα που κάνουν το θέμα περίπλοκο.

Ο κ. Απόστολος Κλοντζάρης, Country Head Bayer Crop Science, Eλλάδος & Κύπρου αναφέρθηκε στην αειφόρο γεωργία και την σύνδεση της υγείας των μελισσών με τη βιώσιμη γεωργία «Το μέλλον της γεωργίας στην Ελλάδα και παγκοσμίως βασίζεται αποκλειστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη. Απαιτούνται καινοτόμες λύσεις διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών σε συνδυασμό με άρτια τεχνική υποστήριξη του παραγωγού για να χτίσουμε το μέλλον της γεωργίας».

Η κα Κατερίνα Αχείμαστου, Διευθύντρια Αγρονομικής Ανάπτυξης και Εγκρίσεων Βayer Crop Science, αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα φροντίδας «Bee Care», το οποίο αποτελεί μέρος της δέσμευσης της εταιρείας για την υγεία των μελισσών, με βασικό στόχο τη περαιτέρω προώθηση και ανάπτυξη λύσεων για τη βελτίωση της υγείας των μελισσών. Επίσης, παρουσίασε το πρόγραμμα ενίσχυσης της Ανθοφορίας το οποίο έχει ως στόχο τη δημιουργία παρτεριών για τη σωστή και επαρκή διατροφή των μελισσών.

Η κα Αχείμαστου απάντησε, επίσης, σε ερώτηση της «ΥΧ» σχετικά με την άποψη ορισμένων ευρωπαϊκών αγροτικών οργανώσεων για την έλλειψη φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων για τα προϊόντα της Μεσογείου. Η Bayer, δήλωσε, επενδύει σε αυτό το κομμάτι και το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει σκευάσματα για προϊόντα όπως η φιστικιά, το βαμβάκι. Επιπλέον, θα κυκλοφορήσει ειδικά σκευάσματα για τις βιολογικές καλλιέργειες οπωροκηπευτικών και άλλων προϊόντων.

Τέλος, o Γρηγόρης Μπίτζας, Διευθυντής Κτηνιατρικού Τμήματος Bayer Hellas, αναφέρθηκε στο Σύνδρομο Κατάρρευσης Μελισσών, το οποίο, όπως ανέφερε, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Τόνισε πως πρέπει να εστιάσουμε σε παράγοντες όπως τα έντομα και τα παράσιτα, τις μικροβιακές ασθένειες, την ανεπαρκή διατροφή, και των ακατάλληλων πρακτικών διαχείρισης των μελισσών καθώς και της κλιματικής αλλαγής και όχι αποκλειστικά τα φυτοπροστατευτικά. Αναφέρθηκε, επίσης, σε καινοτόμα προγράμματα της εταιρείας που έχουν ως σκοπό να βοηθήσουν τον μελισσοκόμο στην αντιμετώπιση του παρασίτου Varroa.