Π. Σκοτειδάκης: «Προσφέρουμε τα εφόδια για το επόμενο βήμα στον αμπελοοινικό τομέα»

panagiwtis-skoteidakis--epas-nemeas

Στις παρυφές της πόλης της Νεμέας, σε μια περιοχή ονομαστή από τα αρχαία χρόνια για το κρασί της, λειτουργεί εδώ και 17 χρόνια η Επαγγελματική Σχολή Νεμέας, που με την ειδικότητα «Αμπελουργίας-Οινοτεχνίας» μεταλαμπαδεύει πολύτιμες γνώσεις στους φοιτητές της. Η «ΥΧ» συνάντησε τον διευθυντή της ΕΠΑΣ, Παναγιώτη Σκοτειδάκη, ο οποίος μας μίλησε για το έργο, το παρόν και το μέλλον της σχολής που υπάγεται στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΕΛΓΟ-Δήμητρα».

Μιλώντας για τα πλεονεκτήματα της ΕΠΑΣ Νεμέας, ο κ. Σκοτειδάκης στέκεται στο γεγονός ότι η σχολή παρέχει στον σπουδαστή τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με ολόκληρη τη γκάμα της παραγωγής και της οινοποίησης, ενώ διαθέτει και πλούσια υλικοτεχνική υποδομή. «Η σχολή διαθέτει αμπέλι 5 στρεμμάτων, το οποίο της έχει παραχωρηθεί από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βράχου Νεμέας, με ποικιλία Αγιωργίτικο κυρίως.

Οι φοιτητές συμμετέχουν στην καλλιέργεια, τη φυτοπροστασία, στον τρύγο και ακολούθως προσκομίζουν το προϊόν στο οινοποιείο. Εκεί, συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες υλοποίησης του κρασιού, από την τυποποίηση μέχρι όλες τις επεξεργασίες. Ένα άλλο δυνατό σημείο είναι και το πλήρες, οργανωμένο οινολογικό εργαστήριο που διαθέτουμε, στο οποίο γίνονται όλες οι βασικές οινολογικές αναλύσεις, όπως και οι αίθουσες γευσιγνωσίας, υπολογιστών και γεωργικής τεχνικής».

Η ευρύτερη περιοχή της Νεμέας συνιστά τη μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας, όπου παράγονται ονομαστά κρασιά. Η τοποθεσία είναι από μόνη της ένα μεγάλο «ατού» που αξιοποιείται από τη σχολή. «Η σχολή βρίσκεται μέσα στην πιο μεγάλη ζώνη ΠΟΠ κόκκινου κρασιού –το περίφημο Αγιωργίτικο– με γύρω στα 40-45 οινοποιεία εντός αυτής. Με εκπαιδευτικές, αλλά και ατομικές επισκέψεις, οι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τις γνώσεις τους, δεδομένου ότι ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της παραγωγής και της τεχνογνωσίας βρίσκεται σχεδόν δίπλα τους». Και όχι μόνο αυτό, αφού «πολλοί από τους περσινούς μαθητές μας, αν και προέρχονται από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, παρέμειναν στη Νεμέα και δούλεψαν σε οινοποιεία, είτε δοκιμαστικά είτε με μόνιμη σχέση εργασίας».

panagiwtis-skoteidakis--epas-nemeas2Η σχολή παρέχει τα κατάλληλα εφόδια στους σπουδαστές για το επόμενο βήμα τους. Οι απόφοιτοι συνήθως απασχολούνται σε οινοποιητικές-αμπελουργικές μονάδες και οινολογικά εργαστήρια, όμως υπάρχουν και εκείνοι που προχωρούν περισσότερο, δημιουργώντας τη δική τους αμπελουργική, οινοποιητική ή μεικτή μονάδα. «Αρκετοί από τους αποφοίτους, που είναι παιδιά αμπελουργών, έχουν περάσει στη φάση της δημιουργίας ενός μικρού οινοποιείου. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, είναι συνειδητοποιημένοι και έρχονται επί τούτου στη σχολή».

Φέτος, η σχολή στοχεύει στη διεύρυνση της γκάμας των εκπαιδευτικών της προϊόντων. «Θα επεκταθούμε και πέρα από το κλασικό κόκκινο Αγιωργίτικο κρασί, που βγάζουμε και εμφιαλώνουμε κάθε χρόνο. Θα βγάλουμε ημίγλυκο, γλυκό, λευκό και ροζέ κρασί, πιθανόν να βγάλουμε και τσίπουρο, ενώ σκεφτόμαστε και την προοπτική του μηλίτη. Όλα αυτά για αποκλειστικά εκπαιδευτικούς σκοπούς και πειραματικά. Επίσης, έχουμε σχεδιάσει με τους καθηγητές μας να διευρύνουμε τις κατηγορίες εργαστηριακών αναλύσεων και σε άλλα τρόφιμα, όπως το λάδι και το τυρί, ώστε οι σπουδαστές να έχουν μια συνολική εικόνα».

 

Δίαυλος επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία

Μέσα από την ενεργό συμμετοχή σε εκδηλώσεις όπως οι φετινές «Μεγάλες Μέρες της Νεμέας», η σχολή επιδιώκει ένα άνοιγμα προς την τοπική κοινωνία. «Είναι μια προσπάθεια που περιμένουμε να αγκαλιάσει ο κόσμος της περιοχής της Νεμέας, καθώς η ευκαιρία για αυτούς είναι μεγάλη», τονίζει ο κ. Σκοτειδάκης.