SOS για τον παραδοσιακό ελαιώνα της Κέρκυρας

SOS για τον παραδοσιακό ελαιώνα της Κέρκυρας

Σε επίπεδο συναγερμού, ο κερκυραϊκός παραδοσιακός ελαιώνας,

Σε επίπεδο συναγερμού, ο κερκυραϊκός παραδοσιακός ελαιώνας, ο οποίος φαίνεται να έχει τις ρίζες του κυρίως στον 16ο αιώνα κι αποτελεί ένα μοναδικό ιστορικά και ζωντανό περιβαλλοντικό μνημείο, όπως λέει, ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ, αρμόδιος για τη φυτική παραγωγή, Γιάννης Αντωνιάδης.

Ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ, εξηγεί σ’  επίκαιρη ερώτηση, που κατέθεσε, προς τους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, Ευάγγελο Αποστόλου, Γιώργο Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη, πως πρόκειται για ένα ζωντανό μνημείο, που έχει δέντρα ηλικίας 400 και 500 ετών.

Ο ελαιώνας της Κέρκυρας αποτελούσε, τονίζει, ως το 1950, τη μοναδική πηγή εισοδήματος των κατοίκων αλλά και μνημείο, που το θαυμάζουν τουρίστες και περιηγητές, που έρχονται στο νησί. Δυστυχώς, όπως εξηγεί, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανεξέλεγκτη κοπή ελαιόδεντρων λόγω και της οικονομικής κρίσης, σε σημείο συναγερμού.

Ωστόσο, εντός της Περιφέρειας Κέρκυρας, έγιναν συζητήσεις για το ζήτημα αυτό, όπως λέει ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ, και ζητήθηκε να ενισχυθεί και σε προσωπικό και σε τεχνολογικό εξοπλισμό η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την παρακολούθηση του παραδοσιακού ελαιώνα αλλά και για την προώθηση πειραματικής εφαρμογής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου με επικαιροποίηση της σχετικής μελέτης.

 Σημειώνει, δε, πως η ελιά και το ελαιόλαδο θεωρούνται από τα βασικά προϊόντα και της Κέρκυρας και το σύνολο σχεδόν των φορέων της Κέρκυρας ζητά να υπάρξει μέριμνα για τον παραδοσιακό ελαιώνα του νησιού,  και για την βελτίωση των μεγεθών του πρωτογενούς τομέα.

Δυστυχώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Υ.Χ.», ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και ο ελαιώνας της Πάργας, με υπεραιωνόβια δέντρα, και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μέριμνα, ώστε τα ελαιόδεντρα αυτά να μπουν σε προγράμματα, όπως συνέβη με τον παραδοσιακό ελαιώνα της Άμφισσας.