Γ. Σταθάκης: Το δασολόγιο ολοκληρώνεται ως το 2020

Συνάντηση Γ. Σταθάκη με στελέχη της Tesla για τα «έξυπνα» και «ενεργειακά» νησιά

Έως το Μάρτιο του 2017 αναμένεται να εκδοθούν προεδρικά διατάγματα και διατάξεις σχετικά με το χωροταξικό, που θ΄ αφορούν μεταξύ άλλων και παραγωγούς και επιχειρήσεις.

Αυτό υποστήριξε ο  υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σε αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το χωροταξικό και τη βιώσιμη ανάπτυξη, που συζητείται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και καθορίζει το γενικότερο πλαίσιο για τις χρήσεις γης, σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ.Σταθάκης τόνισε πως  το δασολόγιο ολοκληρώνεται ως το τέλος του 2020, ενώ για τους δασικούς χάρτες ανέφερε πως έχει αναρτηθεί το 50% και προβλέπεται κύρωση τους ως το Νοέμβριο του 2017.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου τονίστηκαν και ζητήματα που αφορούν στο χρέος ενώ ο υπουργός  δέχτηκε πυρά από τον τομεάρχη Περιβάλλοντος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Σκρέκα για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο για το χωροταξικό συζητήθηκε σε πρώτη ανάγνωση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και στόχο έχει τη μείωση της γραφειοκρατίας, όπως ειπώθηκε από τη συμπολίτευση στη γρηγορότερη αδειοδότηση με τη διαδικασία της προέγκρισης.

Παρόλα αυτά υπήρξαν διαφωνίες για το αν, αντί να διευκολύνει, δημιουργεί περισσότερες αγκυλώσεις και γραφειοκρατία, αφού πρέπει να γνωμοδοτεί για τις δραστηριότητες το οικείο Περιφερειακό Συμβούλιο εντός δυο μηνών, αν υπάρξει σύγχυση περνά άλλος ένα μήνας για τη γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου ενώ οι σχετικές στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικές εκτίμησης εγκρίνονται μαζί με τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια με αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι επιτρεπόμενες χρήσεις για επιχειρηματικές και παραγωγικές δραστηριότητες, σύμφωνα με το άρθρο 7, στις δημοτικές ενότητες καθορίζονται και πολεοδομούνται από το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο , από το οποίο εξαρτώνται γενικότερα οι κατηγορίες χρήσεων γης, ο συντελεστής δόμησης, οι όροι και οι περιορισμοί.

Εκπρόσωποι φορέων τόνισαν πως το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση από την άποψη της χωροταξίας, χαρακτήρισαν θετικό γεγονός την πρόβλεψη για βιώσιμη ανάπτυξη αλλά τόνισαν πως χωλαίνει σε ζητήματα γραφειοκρατίας και θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στις αδειοδοτήσεις, που σήμερα για μεγάλες μονάδες φτάνουν ακόμη και τα 4 χρόνια!

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν το 33% της Ελλάδας είναι περιοχές Natura , γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψη για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.  

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των βιομηχάνων (ΣΕΒ) σημείωσε πως ο προηγούμενος νόμος δημιούργησε προβλήματα στις επενδύσεις , σημείωσε πως έγιναν διαβουλεύσεις αλλά  υπάρχουν διατάξεις που αυξάνουν την αβεβαιότητα και τις καθυστερήσεις.

Οι βιομήχανοι διαφώνησαν με το άρθρο 8 και 9 , που αφορούν επιχειρηματικές δραστηριότητες στα ειδικά χωρικά σχέδια  και τόνισε πως παρά τη θετική προέγκριση, με τον τρόπο που είναι δομημένη, ακόμη κι αν έχει εγκριθεί η επένδυση μπορεί να καθυστερεί επί χρόνια αναμένοντας αποφάσεις του ΣτΕ, απαξιώνοντας την όποια προσπάθεια για τη μείωση της γραφειοκρατίας.