Στο δήμο Καισαριανής παραχωρείται ο ιστορικός χώρος του Σκοπευτηρίου

Στο δήμο Καισαριανής παραχωρείται ο χώρος του Σκοπευτηρίου

Στο Δήμο Καισαριανής παραχωρείται ο ιστορικός χώρος του Σκοπευτηρίου, 32 χρόνια μετά τη μετατροπή του σε «μνημειακό – ιστορικό», και δύο χρόνια μετά την υποθήκευσή του από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η παραχώρηση των 464 στρεμμάτων στο δήμο, προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσαν την Τετάρτη 31/8 οι υπουργοί Ν. Φίλης, Ευκ. Τσακαλώτος, Χρ. Σπίρτζης και Τρ. Αλεξιάδης.

Πρόκειται για ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της πόλης αλλά και προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, μετά τις έντονες αντιδράσεις – κινητοποιήσεις που προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης το 2014 να τον συμπεριλάβει στα υπό πώληση ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ. Βάση της τροπολογίας, στόχος είναι η ανάδειξη της έκτασης ως χώρου ιστορικής μνήμης της Εθνικής Αντίστασης, ενώ συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία πάρκου αναψυχής, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

«Απολύτως θετική» χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή, μιλώντας στο ΑΠΕ –ΜΠΕ ο δήμαρχος της πόλης Ηλίας Σταμέλος, ο οποίος προσήλθε στη βουλή για να παρακολουθήσει την κοινοβουλευτική διαδικασία.

«Η αποκατάσταση της ιερότητας του χώρου» σημείωσε ο κ. Σταμέλος «προχωρά ικανοποιητικά, με τα πρώτα βήματα να ξεκινούν το 1984, μετά από πολυήμερη κατάληψη των ακτιβιστών και την κήρυξη 110 στρεμμάτων, επί υπουργίας Μελίνας, σε «ιστορικό – μνημειακό».

Κάνοντας αναδρομή στην πορεία του κινήματος διεκδίκησης του «Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς» ο δήμαρχος σημειώνει, ότι τότε ο δήμος «άδραξε την ευκαιρία και προχώρησε στη διαμόρφωση του χώρου σε αισθητικό πάρκο αναψυχής και Πολιτισμού με ανάδειξη της ιστορικής του φυσιογνωμίας». Σύντομα, συνεχίζει, ο χώρος του Θυσιαστηρίου έδεσε αρμονικά με την ελπίδα, μέσα από τη δημιουργία ενός σύγχρονου πάρκου με πολλαπλές ανθρωποκεντρικές δράσεις, ενώ υλοποιήθηκε και το Πανελλήνιο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Ο αγώνας, συμπληρώνει, βαίνει στο τέρμα του με την ευνοϊκή όπως εκτιμούμε έκβαση της εκκρεμοδικίας που έχουμε με την Σκοπευτική Εταιρεία, στην οποία είχε παραχωρηθεί ο χώρος το 1939 για συγκεκριμένη χρήση.

Το χρόνιο αίτημα της διεκδίκησης του χώρου για τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, εκτός των κατοίκων της περιοχής, αποτελούσε καθολικό αίτημα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, καθώς, δεκάδες εξ αυτών, είχαν θυσιαστεί στον «τοίχο της Καισαριανής», μεταξύ των οποίων και τα 200 παλληκάρια την Πρωτομαγιά του 1944. Τη δέσμευση αυτή για τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης είχε εκφράσει ο πρωθυπουργός και ο Μανόλης Γλέζος, ο οποίος τον συνόδευε στη μεγάλη συγκέντρωση τον Ιούνιο του 2013 στο Σκοπευτήριο.

Σύμφωνα με την τροπολογία προβλέπεται η παραχώρηση στο δήμο με αποκλειστική χρήση 40 ετών. Απαγορεύεται η ανέγερση κτισμάτων εντός του συγκεκριμένου χώρου και ο δήμος θα έχει την διαχείριση των παραχωρούμενων δημοσίων ακινήτων για τον παραπάνω σκοπό, εφόσον δεν αλλοιώνεται ο χαρακτήρας τους και δεν παρεμποδίζεται η χρήση τους ως ιστορικού μνημείου και πάρκου αναψυχής. Επίσης, ο δήμος Καισαριανής αναλαμβάνει, με δικές του δαπάνες, την υποχρέωση φύλαξης, καθαρισμού κ.λπ., της έκτασης αυτής και τα έσοδα του δήμου από την εκμετάλλευση της θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη συντήρηση και αξιοποίηση.